România, o prezență de impact la BookExpo America

Ediția din acest an a BookExpo America, cel mai important târg internațional de carte din spațiul nord-american, a fost prima la care România a fost prezentă cu un stand național, precum și cu un program dens de evenimente organizate de Centrul Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român împreună cu ICR New York.

Cu prilejul târgului, au fost stabilite numeroase contacte – cu traducători, scriitori, agenți literari, edituri și difuzori de carte, care au vizitat standul României sau au asistat la conferințele invitaților speciali ai României pe scena Global Market, contacte apte să faciliteze promovarea autorilor români – atât din țară cât și din diaspora – pe piața nord-americană. Pe lângă beletristică, vor fi promovate albumele și cărțile de specialitate, din domeniul artei, istoriei, arhitecturii, culturii și civilizației, masiv reprezentate la standul României de la BEA.

În continuarea prezenței la BEA NY, pe 2 iunie, Manuscrisele Mihai Eminescu – integrala operei eminesciene în ediție facsimilită, îngrijită de acad. Eugen Simion și publicată de Academia Română –, precum și cele mai importante cărți expuse la standul României de la BookExpo America 2014 au fost oferite Bibliotecii Congresului din Washington DC, de către o delegație oficială din care au făcut parte Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte ICR, Ioana Drăgan, director general, Direcția Generală a Reprezentanțelor în Străinătate a ICR, și Doina Uricariu, director ICR New York. De asemenea, Ilinca Franc și Roxana Nicolaescu, de la Direcția Comunicare a BNR, au oferit prestigioasei biblioteci, în cadrul aceleiași ceremonii, câteva dintre publicațiile monumentale realizate cu sprijinul BNR, dedicate patrimoniului național.

Evenimentele românești au fost în consonanță cu tema principală a acestei ediții, traducerea. Astfel, au avut loc dezbateri și expuneri despre stimularea traducerilor, despre experiențele traducătorilor și prezentări ale unor volume de autori români traduse în limba engleză. Printre invitați s-au numărat traducători, editori și scriitori din România și din Statele Unite: Alistair Ian Blyth, Sean Cotter, Adrian Sahlean, Jill Schoolman, Kendall Storey, Varujan Vosganian ș.a. Programele de susținere a traducerilor derulate de Institutul Cultural Român au fost prezentate de Bogdan Popescu, director al Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

La finalul BEA 2014, ICR NY a găzduit o expoziție în cadrul căruia au fost prezentate portrete de scriitori români contemporani și cărți publicate recent în România. Expoziția va fi itinerată la Biblioteca Publică din Queens, New York. Tot la sediul ICR New York, a putut fi vizionată expoziția de fotografii semnată de Sorin Radu: Eugen Ionescu – Regele Absurdului nu more niciodată.

Sâmbătă, 31 mai, au avut loc evenimente atât la standul României, cât și la Global Market Stage.

Bogdan Popescu, director CENNAC, și cunoscutul traducător Alistair Ian Blyth au susținut, la Global Market Stage, conferința Crossing and Re-crossing International Borders. Scriitoarea Saviana Stănescu a interpretat un monolog din cartea sa, Google Me. Actorul Cristian Balint a citit, alături de Saviana Stănescu, din cartea acesteia The New York Plays. De asemenea, Cristian Balint a susținut un recital de poezie română, dedicând un moment extins poeziei Ninei Cassian.

Arhitect dr. Livio Dimitriu, profesor universitar la Pratt Institute, a prezentat câteva din cele mai importante albume de artă de la standul României, întreaga colecție a Editurii Igloo, volumul Banca Națională a României. Cronica restaurării Palatului vechi și colecția Universalia Publishers ș.a.. De asemenea, au fost prezentate albumul George Lӧwendal, an Aristocrat in the Limelight precum și albumele de artă și etnografie expuse la standul României, editate de Muzeul Tăranului Român, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Brukenthal. Scriitorul Valery Oișteanu a vorbit despre monografia dedicată pictorului Henry Mavrodin și a avut un remarcabil recital din poemele lui suprarealiste. Alexandra Conte a citit din cărțile ei de povești și a expus concepția care a stat la baza lor, referindu-se și la CD-urile ce însoțesc fiecare carte ilustrată cu desenele ei remarcabile. Poetul Theodor Damian, președintele Cenaclului Mihai Eminescu, a recitat din volumele sale de versuri, fiind prezent și la stand și cu cărțile sale dedicate interpretării unor simboluri, scene, mesaje cuprinse în Biblie.

Au mai fost prezenți la standul României profesorul Doru Tsaganea și publicistul Grigore Culian, care a expus volumul său intitulat New York Magazin - istoria adnotată a unei publicații românești (1997-2012). Adrian G. Sahlean a recitat din poemele lui Mihai Eminescu traduse de el în limba engleză din cartea Eternal Longing, Impossible Love. În lectura autorilor, au fost oferite publicului poeme din volumele semnate de Iulia Pană, Adina Dabija, Claudia Serea, Gabriela Sbarcea și Alexandra Ares. Au fost prezentate și cele mai recente cărți ale lui Norman Manea, împreună cu filmul Variations to a Portrait: Norman Manea in Dialogue with Robert Boyers.

Toate evenimentele literare au fost însoțite de un slide-show de prezentare care a rulat pe ecranul de la standul României.

A fost expusă și cartea doamnei Aurora Cornu, Romanian Fugue in C Sharp. Autoarea a participat activ la toate evenimentele organizate de ICR New York, inclusiv la conferința de presă care a avut loc în sala Auditorium a ICR New York, vineri, 30 mai 2014. Mirela Roznoveanu a fost prezentă la standul României alături de Alexandra Cornu, după ce anterior a avut un incitant dialog cu Varujan Vosganian despre Cartea șoaptelor.

Cunoscuta interpretă de muzică tradițională românească Lia Lungu a cântat câteva piese tradiționale românești a capella, purtând un costum românesc din Mehedinți. A fost prezent și președintele Societății Dorul de la New York, inginerul Cristian Pascu, îmbrăcat într-un costum tradițional românesc din Oaș, însoțit de pălăria lui cu cinci rânduri pene de păun, care a atras privirile a numeroși vizitatori.

Programul complet al evenimentelor organizate de ICR:
www.icr.ro/new-york/
www.icrny.org/483-Romania__A_Bridge_Of_Books.html


BEA reunește anual peste 1.000 de expozanți, atrăgând mai mult de 800.000 de vizitatori.

BookExpo America le oferă scriitorilor și editorilor români o oportunitate unică de a avea dialog direct cu cei mai mari editori și difuzori de carte din SUA și de a atrage interesul agenților literari și editorilor americani.