...a declarat directorul Direcţiei Politici Culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei, dr. Emil Brix. "Sunt surprins că tocmai ICR Viena şi nu institutele culturale ale altor state vecine nouă şi-a propus să marcheze anul 1989 printr-o direcţie specială de programe sub motto-ul ROMANIA 20 years after. 1989 a fost din punctual meu de vedere un an foarte complicat pentru România. Dacă ne uităm la proiectele ICR Viena programate pentru acest an, putem înţelege cât de complicată este chestiunea schimbării, a revoluţiei, cum este tratată această chestiune a schimbării chiar şi în prezent. Faptul că tocmai o ţară ca România joacă rolul de deschizător de drumuri în acest an jubiliar, într-o manieră discursivă, reflexivă şi autocritică mi se pare exemplar", a mai adăugat diplomatul austriac.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinute de dr. Emil Brix şi Carmen Bendovski, directorul ICR Viena.
Cu acest prilej au fost lansate public programele care vor marca prăbuşirea Zidului Berlinului, Europa 1989/divizată – 2009/unită, proiect jubiliar al ministerului austriac de externe şi Romania 20 years after.
ICR Viena a iniţiat în Austria încă din vara anului trecut direcţia principală de programe pentru 2009, ROMANIA 20 YEARS AFTER, dedicată marcării a douăzeci de ani de la prăbuşirea dictaturii în România. Iniţiativa, singulară în rândul institutelor culturale străine acreditate la Viena, s-a bucurat de la bun început de sprijinul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei, astfel că o parte din programele ICR Viena vor fi co-finanţate de diplomaţia austriacă, instituţia contribuind substanţial şi la promovarea acestora.
ICR Viena este primul institut cultural străin care debutează la începutul anului 2009 cu un program de mare anvergură. În perioada 15 – 19 ianuarie, la Dschungel Wien, cel mai important teatru pentru copii şi tineret din cadrul Museumsquartier (unul dintre cele mai mari zece areale culturale din lume), ICR Viena prezintă în colaborare cu asociaţia culturală ensemble europa, piesa lui Peca Ştefan "Bucharest Calling", expoziţia "Ce înseamnă comunismul pentru mine?" şi dezbaterea "Pentru ca să nu se mai repete niciodată", în colaborare cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, precum şi o seară DJ, "Propaganda versus Hituri Internaţionale".
Premiera piesei "Bucharest Calling" are loc astăzi, 15 ianuarie şi se joacă cu casa închisă.
Carmen Bendovski,
director
http://www.romania-20yearsafter.blogspot.com