- 19 July 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Programul Cantemir WASP Studios
Suntem încântați să anunțăm lansarea proiectului Scenes of (R)evolution, o colaborare internațională între România și Italia, dedicată dansului contemporan și artelor performative.
WASP Studios va participa în calitate de reprezentant al sectorului independent performativ din România în cadrul Bienalei de Dans de la Veneția în perioada 18 iulie - 3 august 2024. Andreea Căpitănescu - directorul artistic și coordonatorul proiectului Scenes of (R)evolutionvor explora tendințele actuale în producțiile de dans contemporan și performance, facilitând schimburile de idei și bune practici între artiștii și operatorii culturali prin sesiuni de networking în sectorul artelor performative și dansului. Participarea la Bienala de Dans din Veneția va oferi o platformă valoroasă pentru aceste interacțiuni, sprijinind dezvoltarea unei viitoare rețele, precum și diseminarea creațiilor românești în contextul festivalului Venere in Teatro - Dance Festival din luna septembrie.
Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Live Arts Cultures, un colectiv artistic din Forte Marghera, Venezia Mestre și se integrează în cadrul celei de-a patra ediții a festivalului Venere in Teatro - Dance Festival, un eveniment de amploare internațională dedicat sectorului artelor spectacolului și performative.
Scenes of (R)evolution își propune să încurajeze schimburile culturale prin intermediul rezidenței Instrumentalised Bodies desfășurată de Flavia Giurgiu alături de artistele Chiara Cocello (sound and performing artist) și Ida Mallfatti (performer) din Italia, în cadrul spațiului contemporan C32 din Mestre, Veneția. Rezidența va fi coordonată de Marianna Andrigo și Aldo Aliprandi, artiști și manageri culturali ai LiveArtsCultures și va avea ca rezultat o coproducție artistică bazată pe sound art și performance.
Flavia Giurgiu, este performer, coregrafă și actriță. Activitatea ei este constantă și complexă, atât în țară, cât și în afară. Lucrează în teatre, muzee și spații culturale independente, unde colaborează cu regizori, coregrafi și artiști de renume național și internațional. Este autoarea propriilor performance-uri și semnează coregrafia și mișcarea scenică pentru spectacolele la care lucrează sau în care și joacă. Cu studii în actorie și dans contemporan, căutările ei artistice se concentrează în jurul diverselor posibilități de a exista și funcționa în spațiul performativ contemporan.
Rezidența Instrumentalised Bodies își propune să analizeze tendințele de recuperare a memoriei spațiului făcând o trimitere la spațiul C32 care este situat în Forte Marghera, într-o fostă unitate militară, parte din câmpul fortificat al Mestre, o zonă de interes istoric și care acum promovează producția artistică.
Despre Live Arts Cultures
Live Arts Cultures este o asociație culturală dedicată promovării
programelor artistice în domeniul performance-ului, dansului și teatrului,
contribuind la dezvoltarea unui context artistic vibrant și diversificat.
Despre WASP STUDIOS
WASP Studios este o
organizație culturală înființată în anul 2015, pentru a răspunde nevoii de
susținere a producției și educației artistice din România, în spațiul
alternativ WASP – Working Art Space and Production din București și în
colaborare cu organizații și instituții naționale și internaționale. WASP
Studios sprijină educația continuă a tinerilor creatori români, producția
alături de promovarea artelor contemporane prin acordarea de burse și
rezidențe, susținerea de
workshop-uri și
dezbateri, realizarea de producții și prezentări. Direcțiile de activitate
includ dansul contemporan, performance-ul, colaborările transdisciplinare în
domeniul artelor vizuale, film, teatru, muzică, new media, precum și
deschiderea spre alte zone de cunoaștere puse în relație cu arta contemporană.
DespreScenes of (R)evolution
Proiectul Scenes of (R)evolutioneste
un proiect de colaborare internațională între România și Italia și urmărește creșterea vizibilității
producțiilor românești de dans contemporan pe plan internațional și încurajarea
colaborării cu artiști și medii emergente prin adaptarea la teme și practici
actuale.
—----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.
Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării