Programul CANTEMIR // Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga fac înconjurul pământului într-un turneu de nouă recitaluri

În cadrul proiectului „CANTEMIR 300 – ROMANIA UNIVERSALIS”, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul CANTEMIR, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor marca o veritabilă premieră pentru muzica românească, susținând un turneu de nouă recitaluri camerale plasate pe o traiectorie geografică inedită, realizând un tur complet în jurul lumii în perioada 23 septembrie – 12 octombrie 2023.

Amplul concept dedicat celebrării personalității lui Dimitrie Cantemir, inițiat de cei doi tineri muzicieni în data de 15 ianuarie a acestui an, va include o nouă etapă ce își propune a ilustra cât mai elocvent cuprinderea universală a culturii române. Astfel, noul turneu de recitaluri va debuta în data de 23 septembrie 2023 în Spania, cu evenimente în regiunile Valencia, Castellon și Alicante, urmate de alte două recitaluri la Barcelona, pentru a porni apoi direct către punctul de antipod geografic – orașul Auckland din Noua Zeelandă. Aici vor susține, în 6 si 7 octombrie, alte două recitaluri – la Hamilton și Auckland, plecând apoi în Australia, la Sydney, pentru un nou eveniment în somptuosul salon Paintings Galleries al Bibliotecii Naționale din metropola sudică, programat pentru 10 octombrie.

Turneul se va încheia cu traversarea Pacificului de Sud, din nou către est, în Santiago de Chile, capitala Republicii Chile, cu un recital în data de 12 octombrie la Teatrul Oriente, una dintre cele mai importante scene artistice ale Americii de Sud. Artiștii vor reveni în România în data de 15 octombrie.

În cadrul proiectului, alături de evenimentele muzicale propuse, Diana Jipa și Ștefan Doniga sunt invitați să susțină cursuri de măiestrie la Conservatoruldin La Val d’Uixo, provincia Castellón, Comunitatea Valenciana, vor participa în cadrul unor gale caritabile și au programate întâlniri cu membri ai comunităților românești din țările vizitate.

Recitalurile camerale vor cuprinde un repertoriu dedicat exclusiv promovării creației muzicale românești, prezentând partituri plasate pe traiectoria influenței bizantine și care ilustrează evoluția acestui spațiu cultural și spiritual de-a lungul ultimelor trei veacuri, precum și importanța personalității lui Dimitrie Cantemir în contextul culturii românești și universale. Programul pornește de la pagini semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu, completându-se cu creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu, Remus Georgescu și Dan Dediu.

Proiectul „CANTEMIR 300 – ROMANIA UNIVERSALIS” este produs și coordonat de Asociația Culturală INNOVARTE și cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional, și are drept parteneri Radio România Muzical, Ambasada României în Australia și Noua Zeelandă, Ambasada României și Consulatul General al României din Chile, Asociația Berga Mond din Spania, Asociația Doina a Comunității Românilor din Auckland și Fundația Culturală Providencia din Santiago de Chile. Proiectul este susținut logistic de Nanotechnology Intelligence Corporation și TekFinity.


PROGRAM 


Spania

Valencia (Valencia) / Auditorio Rafelbunyol, 23.09.2023, ora 19:00

El Verger (Alicante) / Casa de Cultura El Verger, 24.09.2023, ora 19:00

Vall d`Uixo (Castellon) / Conservatorio de Vall d’Uixo, 25.09.2023, ora 19:00

Barcelona / El Teatre mes Petit del Mon, 27.09.2023, ora 19:30

Barcelona / El Forn de les Arts, 28.09.2023, ora 20:00


Noua Zeelandă

Hamilton / Gallagher Hall – Academy of Performing Arts, 06.10.2023, ora 19:00

Auckland / St. Lukes Church, 07.10.2023, ora 18:00


Australia

Sydney / State Library – Paintings Galleries, 10.10.2023, ora 18:30


Chile

Santiago de Chile / Teatro Oriente, 12.10.2023, ora 19:00

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.