Programul CANTEMIR // Proiectul „Past Present“, comisionat de spațiul de artă Beaconsfield, analizează procesul de refacere după traumele dislocării

Spațiul de artă Beaconsfield din Londra găzduiește, în perioada 22 iulie – 12 august 2023, expoziția audio-video „Past Present“, gândită ca un proiect interdisciplinar care abordează rolul arhivelor și al memoriei culturale în procesele diverselor comunități de a se reface după traumele dislocării. „Past Present“ se bazează pe cercetarea doctorală a Ioanei Marinescu, arhitectă și artist vizual, iar demersul artistic este dezvoltat împreună cu coregrafa Smaranda Găbudeanu (fondatoare PETEC) și Iulia Mărăcine (performer, co-fondatoare Ludic Collective). Proiectul este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. „Past Present“ este o coproducție PETEC comisionată de Beaconsfield.

Ioana Marinescu (n. București, 1973) urmărește în proiectul „Past Present“ două evenimente importante și într-un fel similare: distrugerea orașului antic Pompei, cauzată de erupția Vezuviului în anul 79 d.Hr., și dispariția cartierului istoric Uranus din București, pe locul căruia a fost construită Casa Poporului.Spații, obiecte și povești trecute sunt aduse în prezent. Reconfigurarea lor produce noi experiențe, care la rândul lor, ajung să fie noi surse de arhivă.

Past Present propune un balans între uitare și amintire, ștergere și reconfigurare. Spațiile din trecut, obiectele și poveștile sunt aduse în prezent, iar reconfigurarea lor produce noi experiențe, care devin noi surse de arhivă. Ce rămâne când aparent nu a mai rămas nimic? Care este potențialul unei explorări somatice și afective de a genera noi raportări față de un trecut istoric traumatic?”

Din data de 5 iulie și până pe 24 iulie 2023, spațiul de artă Beaconsfield găzduiește și rezidența artistelor Ioana Marinescu, Smaranda Găbudeanu și Iulia Mărăcine, cărora, la realizarea expoziției audio-video, li s-au alăturat regizorul Laurențiu Calciu, coregrafa Andreea David, performera Hennie Lee și dansatoarea Eliza Trefaș, actrița Katia Pascariu, coregrafa Hanna Gillgren, dramaturga Phoebe von Held, arhitectul Thomas Goodey și muzicienii și producătorii Doru Apreotesei și David Crawforth. Echipa artistică dezvoltă o instalație audio-vizuală care înglobează explorările artistice din Londra, îmbinate cu materialele audio-video din arhiva deja existentă, conectând astfel trecutul cu prezentul.

În cadrul proiectului, vor avea loc și două performance-uri susținute de cele trei artiste în rezidență, vineri 21 iulie 2023, de la ora 19:00 și sâmbătă, 22 iulie 2023, de la ora 15:00.

Expoziția de la Beaconsfield (22 Newport Street | Vauxhall | London | SE11 6AY) poate fi vizitată între 22 iulie și 12 august 2023, de miercuri până duminică, între orele 12:00 - 17:00.

Ioana Marinescu, arhitectă și artist vizual, este directorul artistic al proiectului. Lucrează cu fotografii de dimensiuni mari în spații publice, cu proiecții și cu acțiuni performative. A finalizat recent o lucrare de doctorat la Slade School of Fine Art, UCL, Londra, despre activarea imaginilor de arhivă în contexte urbane și în relație cu corpul. Proiectul propus se bazează pe cercetarea ei despre zona fostului deal Uranus din București.

Smaranda Găbudeanu este dansatoare, coregrafă și fondatoarea PETEC. Și-a început educația formală prin studii de actorie și mânuire de păpuși și marionete și a continuat cu dans contemporan și cu vizite în medii artistice diverse. Alături de participarea în producții artistice pe scena Centrului Național al Dansului București (CNDB) și în diferite teatre de stat și independente, Smaranda a dezvoltat un interes pentru arte vizuale și film, ce a condus-o spre studii masterale de Teoria și practica imaginii la CESI și i-au prilejuit întâlnirea și colaborarea cu Ioana Marinescu.

Iulia Mărăcine este performer și co-fondatoare Ludic Collective. A absolvit studiile universitare (BA) Theatre Practice la Royal Central School of Speech and Drama (Londra). Ca performer, colaborează cu artiști din diferite medii artistice (artă vizuală, coregrafie, film, teatru, muzică). În cadrul colectivului, a co-creat și organizat spectacole participative, instalații audiovizuale, cât și workshop-uri somatice, în diverse spații (teatre, galerii, instituții culturale, școli) atât local, cât și internațional.

Înființat în 1994, Beaconsfield este un spațiu-laborator dedicat explorării și evoluției artei experimentale, care încurajează riscul și deschiderea către noi tipuri de artă și public. www.beaconsfield.ltd.uk

PETEC este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan. www.petec.ro

Parteneri: H2DANCE, CNDB (Centrul Național al Dansului București),/SAC @Malmaison (Spațiul de artă contemporană),Cartierul Uranus,CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo, MiC - Parcul Arheologic Pompei.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Proiectul „Past Present. Movingarchives” este cofinanțat de AFCN. În cadrul proiectului, este programat evenimentul„Past Present- laborator de cercetare“, duminică, 24 septembrie, între 18.00 și 21.00, la Centrul Național al Dansului (CNDB), Bd Mărășești 80-82, București.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.