Programul CANTEMIR // Imagini ale vieții bune în Est

În perioada 14 – 28 septembrie 2024se va desfășurala Chișinău proiectul „Imagini ale vieții bune în Est” organizat detranzit.ro/București în parteneriat cu teatru-spălătorie,Asociația Ksak (Centrul pentru Artă Contemporană Chișinău)prin spațiul Bunker, galeria Lutnița, Zpațiu și Muzeul Național de Artă alMoldovei. Curatoriat de Adelina Luft, Nora Dorogan,Ovidiu Țichindeleanu și Raluca Voinea, proiectulconstă într-o expoziție organizată la spațiile partenere, deschisă pe 14 septembrie, și un forum public la Muzeul Național de Artă al Moldovei, ce va avea loc pe 15 septembrie.

Expoziția reunește artiști din Republica Moldova și Ucraina: Ghenadie Popescu, Marina Sulima, Tatiana Fiodorova, Pavel Brăila,Darya Tsymbalyuk, Maria Doni, Nikita Kadan,împreună cu 14 participanțila cursul independent “Tehnologii non-occidentale pentru o viață bună” (octombrie 2023 - mai 2024): Alexandra Tatar, Ana Barbu, Ana Kun, Andrei Nacu, Catherine Morland, Daria Nedelcu în colaborare cu Cyrill Lim, Jo Brăilescu, Irina Botea & Jon Dean, Lilia Nenescu, Maria Mora în colaborare cu Tudor Vlădescu, Paula Dunker, Raluca Popa, Silvia Dogaru.

Proiectul „Imagini ale vieţii bune în Est” caută schiţe de răspunsuri şi capete de pod pentru următoarea provocare generală, relevantă dincolo de frontiere, pentru societăţile din întreaga regiune, într-o perioadă istorică turbulentă: recâștigarea puterii de simbolizare, după o îndelungă perioadă în care Estul Europei a trecut printr-o vastă devalorizare materială, socială şi culturală, compensată prin importuride modele, simboluri și autorități.Acest proiect propune profilarea ideii de viață bună pe un fond critic, care nu neagă ci conștientizează importurile abuzive și distrugerile din trecutul recent, proximitatea actuală cu războiul şi posibilitatea catastrofelor viitoare, inclusiv ecologice.Dacă buen vivir şi sumak kawsay au fost propuse de mişcări indigene din America Centrală şi de Sud ca simboluri unificatoare ale filosofiilor şi practicilor locale ce creează bunăstare şi restaurare ecologică în moduri de viaţă comunitară din care violenţa, extractivismul şi consumerismul sînt reduse sau nu mai au loc, ce imagini ale vieţii bune din Est pot da un prim răspuns acestui apel? Dacă din India am luat cunoştinţă de practica sangam-urilor, a întâlnirilor colective în care se discută despre alternative sistemice în viaţa de zi cu zi, atât la nivel practic cât şi conceptual, împărtăşind experienţe şi viziuni colective - ce conversaţii, forumuri şi reuniuni pot fi convenite, astfel încît răspunsurile la necesităţi locale să se deschidă înspre adresarea unor probleme globale sau internaţionale?

Cuvintele imagine, viaţă bună şi Est din titlul proiectului sunt totodată provocări de a gândi în afara cadrelor preconcepute. Provocarea de a gândi imaginea verbal, ca pe o acţiune în timp, mai degrabă decât o suprafață în spațiu. De a intra în profunzimea realității, dincolo de practicile ce produc imagini în sensul de stil, de reflexie a unor realităţi date, ori prin reducerea profunzimilor la suprafaţă. Provocarea de a situa propria viaţă în toiul unei realităţi dinamice, în mijlocul transformărilor, și de a figura simbolurile acestor transformări complexe. De a lucra critic pentru a cultiva o viaţă bună care se bazează pe relaţii etice cu lumea din jur şi pe recunoașterea micilor și marilor probleme. Provocarea de a regândi Estul şi zonele sale de corelație, creaţie şi reinventare, în ciuda dislocării, dezrădăcinării și devalorizării.

Cursul independent „Tehnologii non-occidentale pentru o viață bună” a avut locîn perioada octombrie 2023 - mai 2024, organizat de Asociația tranzit.ro împreună cu Ovidiu Țichindeleanu ca îndrumător, parte din proiectul Museum of the Commons al confederației L’Internationale. Prin propunerea reorientării sensibilității și a geografiei rațiunii care încadrează mișcările culturale din Europa de Est, cursul a conectat grupul format la Staţia Experimentală de Cercetare pentru Artă şi Viaţă din România cu reflecţii, practici şi iniţiative inovatoare din alte zone ale lumii care abordează mari probleme şi provocări globale prin soluţii locale. S-a iniţiat astfel o conversaţie cu mesageri ai unor naţiuni indigene din Abya Yala (America), din Kurdistan şi din India, pentru a elabora uneltele necesare unui imaginar ecologic și comunitar, pentru a cultiva resurse dormante sau ignorate, pentru a crea în cele din urmă noi spaţii şi instituţii în care cercetarea şi munca pot avea loc în situaţii conviviale și pe baze etice pronunţate.

Proiectul „Imagini ale vieții bune în Est” este curatoriat de colectivul fluid „Comitetul pentru resurecție” și este organizat în cadrul Museum of the Commons.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Museum of the Commons este cofinanţat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere şi opiniile exprimate aparţin exclusiv autorilor şi nu reflectă în mod necesar punctele de vedere şi opiniile Uniunii Europene sau ale Agenţiei Executive Europene pentru Educaţie şi Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană, nici EACEA nu pot fi făcute răspunzătoare pentru acestea.

Fundaţia ERSTE este partenerul principal al tranzit.ro.