Programul CANTEMIR // Expoziția „Pessimistic Daydreaming“, din cadrul proiectului „The Alternative Exchange“, la Frankfurt

Cea de-a patra expoziție din cadrul proiectului „The Alternative Exchange“, intitulată „Pessimistic Daydreaming“ va fi deschisă, în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2023, la centrul expozițional NEW NOW art space din Frankfurt, Germania, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul CANTEMIR.

În cadrul expoziției, timp de două săptămâni, va fi prezentată practica a patru artiști din România: Ana Avram, Alexandru Muraru, Vlad Olariu și Sasha Bandi. Proiectul este inițiat de MATCA artspace, sub egida Asociației Silver Screen, aceasta fiind prima colaborare cu NEW NOW art space din Frankfurt.

The Alternative Exchange este un proiect conturat de nevoia de a găsi alternative de colaborare care să faciliteze vizibilitatea și mobilitatea artiștilor români și internaționali, prin expunere reciprocă, schimb de experiență și metode de învățare prin cooperare. Inițiat în mare măsură din nevoia de solidarizare cu scena artist-run și din nevoia generală a artiștilor de a beneficia de oportunități și spații de expunere și întâlnire, proiectul include colaborarea între șase inițiative artist-run din orașe internaționale: 5533 – Istanbul, Stroboskop + Przyszła Niedoszła – Varșovia, Funnel – Belgrad, Æther – Sofia, Heerz Tooya – Veliko Târnovo, NEW NOW – Frankfurt.

NEW NOW art space (Schwedlerstraße 1-5F, etaj 5) este un spațiu de expoziții și proiecte artist-run, situat în Frankfurt, Germania. A fost fondat în 2017 de Gabriel și Andra Stoian. Spațiul funcționează ca o platformă duală, alternând pe de o parte producția privată și, pe de altă parte, derulând un program dinamic deschis proiectelor expoziționale, atelierelor și cercetării interdisciplinare, susținând artiști naționali și internaționali.

MATCA artspace este un spațiu independent din Cluj-Napoca, inițiat și curatoriat de trei artiști vizuali – Alexandra Mocan, Alexandru Muraru, Matei Toșa – de la începutul anului 2017. În cadrul proiectelor pe care le desfășoară, urmărește să repereze felul în care arta se formulează în prezent, în special pe plan local, având ca motivație integrarea în spațiul vizibil a unor practici care reflectă posibilitățile de dezvoltare și reflecție ale artiștilor într-un timp în care valorile se modelează și remodelează constant. Prin organizarea de evenimente periodice, inițiativa propune să investigheze producția vizuală contemporană prin prisma elementelor și a contextelor ce stau la baza creației artistice. O altă miza importantă a spațiului este aceea de a parcurge un rol de instrument de cercetare în artă locală din Cluj, care aduce în contact publicul cu artiștii și creează un dialog non-ierarhic între artiștii tineri și cei consacrați.

Ana Avram (n. 1999) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Prin practica sa artistică propune negocierea realității, în contexte spațiale, prin instalații și sculpturi situate la granița dintre materialitate și meta-realitate. Ea gravitează în jurul unor juxtapuneri particulare de obiecte și elemente familiare, care reprezintă produsul unor scenografii interne mediatoare, în limitele impuse de fizicalitate. Ana crede cu tărie în creația și cercetarea intuitivă, care sunt livrate dintr-un cumul subconștient – procesul creativ fiind o încercare sinceră de aducere la suprafață și clarificare.

Sasha Bandi (n. 1989) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Oscilează între brutalitate și sensibilitate, iar lucrările sale sunt o extensie a medierii dintre aceste două extreme. Ilustrează de obicei teme și neliniști obscure, gânduri întunecate și reprimate: imaginile pe care le produce fiind rezultatul unor călătorii pline de suferință și ironie. Pe lângă practica sa artistică, acesta este de asemenea co-fondator al rota ArtCrypt, un spațiu ce a luat naștere în subsolul părinților săi, în perioada 2013-2015, ca formă de solidaritate artistică, respectiv reacție la lipsa de sprijin față de scena artei contemporane.

Vlad Olariu (n. 1983, Roman) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Artistul se dedică în principal sculpturii și instalației. Lucrările sale sunt construite în jurul ideilor de monumentalitate și eroism. Alternează între eroism și antieroism, monument și anti-monument, capodoperă și anti-capodoperă punând în discuție semnificații politice, istorice, sociale sau individuale.

Alexandru Muraru (n. 1990) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. A studiat pictura și istoria (Arheologie) în Cluj-Napoca și este membru co-fondator al MATCA artspace. Unul din lucrurile care îl preocupă cel mai tare în lucrările sale vizuale e căutarea unei coerențe a lumii imediate și identificarea unor canale conceptuale prin care să poată rezuma adevăruri științifice. Astfel, picturile, desenele sau instalațiile produse de el își găsesc fundamentala sursă de inspirație derivând din trecutul istoric recent, science-fiction și din literatură. Nu în ultimul rând, caută să transmită emoții, ironie și convingeri personale prin intermediul limbajului vizual – de cele mai multe ori dintr-o poziție critică față de societate, dogme și sisteme.

Acest proiect este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.