Programul CANTEMIR // Balada lui Ciprian Porumbescu, într-o versiune în premieră, pentru violă și orchestră, prezentată în Polonia

În contextul anului cultural Ciprian Porumbescu, Filarmonica de Cameră Witold Lutosławski din Łomża (Polonia) va inaugura cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră „Sacrum et Musica” sâmbătă, 26 august 2023, de la orele 19.00, cu Balada marelui compozitor român într-o versiune în premieră, pentru Violă și Orchestră de Cameră, în aranjamentul realizat de Lucian Moraru. Solist va fi violistul român Adrian Stanciu, un tânăr și talentat instrumentist român, iar dirijorul concertului va fi Jan Miłosz Zarzycki, director general și artistic al Filarmonicii de Cameră Witold Lutosławski din Łomża, profesor la Universitatea de Muzică Fryderyk Chopin din Varșovia. Partiturile pentru această lucrare românească au fost puse la dispoziție de Sonart Edition, ca parte din proiectul The Sound of Romania, proiect cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Violistul Adrian Stanciu a participat la concerte în cele mai mari săli de profil din Europa, America de Sud și Australia (ex. Wigmore Hall din Londra, Beethoven Haus din Bonn, Grand Théâtre de Bordeaux, Ateneul Român din București, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Melbourne Recital Centre). De asemenea, Adrian Stanciu are în palmares numeroase înregistrări pentru radio și televiziune, precum și înregistrări pe CD.

Jan Miłosz Zarzycki a dirijat toate orchestrele filarmonice poloneze. A concertat în Germania, Franța, Austria, Țările de Jos, Cehia, Rusia, Italia, Ucraina, Macedonia, SUA, Portugalia, Mexic, Liban, Spania, Norvegia, Belgia, Lituania și Belarus. Dirijorul Jan Miłosz Zarzycki a înregistrat douăzeci și unu de CD-uri, dintre care unul a primit premiul FRYDERYK 2019 al industriei fonografice poloneze, șapte albume au fost nominalizate pentru premiul FRYDERYK și trei pentru Premiile Internaționale de Muzică Clasică. De asemenea, a înregistrat un DVD intitulat Vistula Landscapes.

Lucian Moraru și-a început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfășurând și o consistentă activitate solistică, apărând ca solist sub bagheta unor dirijori de renume ca: Sergiu Comissiona, Zoltán Peskó, Petre Zbarcea, Mihai Brediceanu, Daisuke Soga, Horia Andreescu, Iosif Ion Pruner etc., iar în recitaluri alături de pianiști precum Sandu Constantin, Viorela Ciucur, Viniciu Moroianu, Horia Maxim, Iosif Ion Pruner, Horia Mihail, Andreea Butnaru, Marinela Mitria etc. Concertele și recitalurile solo includ apariții în țări precum România, SUA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo. Din anul 2002 Lucian Moraru renunță la cariera de instrumentist de orchestră ca membru al Filarmonicii George Enescu și alege să-și diversifice sfera activităților profesionale ca producător muzical, producător de studio, regizor muzical și consultant muzical al unor producții teatrale, precum și pentru transmisii TV, dar mai ales este preocupat de conceperea unor aranjamente muzicale și orchestrații precum și de compoziție pentru instrumente precum vioară, violă, violoncel, cvartet de coarde, orchestră de coarde, clarinet, trompetă, saxofon și nai, multe dintre lucrările sale fiind editate și distribuite la nivel internațional.

Despre proiectul The Sound of Romania

The Sound of Romania este un proiect propus de Sonart Edition și cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Obiectivul principal al acestuia este promovarea în 2023, an declarat Anul Ciprian Porumbescu și Anul Dimitrie Cantemir (Legea 38/12 ianuarie 2023) a celor două personalități emblematice pentru muzica românească.

*Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.