Programul CANTEMIR // Libertate și modele. Istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri

Fundația Culturală Memoria derulează proiectul „Libertate și modele. Istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri“ în perioada iunie – noiembrie 2023, la Bruxelles, Charleroi, Luxemburg şi Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul CANTEMIR.Parteneri: Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu“ din Bădăcin, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Partenariat Villages Roumains, Charleroi, Belgia; Asociația EuropaNova, Bruxelles, Belgia și Language.lu / Group Moraru sarl / Școala Europeană Luxembourg II, Luxemburg.

Proiectul are un caracter cultural-educațional și vizează tineri elevi cu origini românești din zona localităților Bruxelles și Charleroi (Belgia) și Luxembourg (Luxemburg), contribuind, prin ateliere de istorie orală și bandă desenată, precum și prin alte activități conexe, la creșterea nivelului de cunoaștere a istoriei recente a României. Totodată, tinerii vor căuta modele și valori și în istoriile propriilor familii, ca parte integrantă a unei istorii mai mari. Prin intermediul atelierelor de istorie orală vor învăța cum să descopere istoria familiilor și istoria recentă a României, iar prin intermediul benzilor desenate vor transpune episoade din aceste istorii în imagini. Ulterior, interviurile și lucrările tinerilor vor constitui un volum colectiv în limba română și/sau franceză.

În perioada 23-25 septembrie 2023, vor fi organizate trei ateliere de benzi desenate cu artistul Mihai Grăjdeanu și ateliere de istorie orală cu istoricul Cosmin Budeancă. Primul atelier se va desfășura sâmbătă, 23 septembrie 2023, în parteneriat cu Asociația EuropaNova Bruxelles, la Școala de weekend EuropaNova din Bruxelles, Belgia. Duminică, 24 septembrie 2023, va avea loc cel de-al doilea atelier, la sediul Parteneriat Villages Roumains din Charleroi, iar cel de-al treilea va avea loc la Școala Europeană Luxembourg II din Luxemburg, în data de 25 septembrie 2023, în parteneriat cu Societatea Language.lu/ Group Moraru sarl. Elevilor care vor participa la ateliere li s-a transmis ghidul de interviu încă din luna august, ei fiind instruiți de profesori cum să realizeze interviuri cu bunici/străbunici sau alte rude în vârstă din România.

Artistul Mihai Grăjdeanu, specialist în implementarea metodelor care folosesc banda desenată și romanul grafic în educație, îi va iniția în acest domeniu pe tinerii participanți la atelierele organizate în cadrul proiectului. Folosirea benzilor desenate pentru a reprezenta și cunoaște istoria familiilor ca parte dintr-o istorie recentă mai amplă a României constituie o abordare novatoare, racordată la direcțiile în care se îndreaptă procesul educațional la nivel european.

Istoria recentă a României și a propriilor familii vor constitui obiectul atelierelor de istorie orală realizate de Cosmin Budeancă, doctor în istorie, coordonator de doctorate la Universitatea din București și redactor-șef al publicației Memoria – revista gândirii arestate, consultant științific al proiectului. Atelierele de istorie orală vin să întregească oferta culturală a proiectului și pe baza informațiilor obținute în urma realizării interviurilor cu bunicii/străbunicii/alte rude în vârstă din România, ulterior tinerii vor realiza benzi desenate în care vor pune în valoare elemente și modele de istorie recentă a țării sau a familiei în relație cu ideea de libertate.

De asemenea, câte o sută de exemplare din volumul Momente din istorie de Mihai Grăjdeanu vol. 1 - Istoria comunismului în România. Începuturile, vol. 2 - Revolta anticomunistă de la Brașov. 15 noiembrie 1987 și vol. 3 - Iuliu Maniu,în franceză și în română, precum și publicația Memoria – revista gândirii arestate nr. 122, 123 și 124, în limba română, vor fi oferite participanților la ateliere, dezbateri, lansări, atât la Bruxelles, Luxembourg Charleroi, cât și la București și Bădăcin, unde este programată o continuare a proiectului.

În perioada august-septembrie va fi realizată expoziția „BD Historia: Libertate și modele. Istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri“, cu benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu. Expoziția va ajunge la copiii din Bruxelles, Charleroi și Luxembourg înainte de desfășurarea atelierelor din perioada 23-25 septembrie, putând fi folosită de școlile partenere ca material didactic de-a lungul anului școlar, dar și itinerată în școli din vecinătate.

Un număr special în limba franceză al revistei Memoria, intitulat Memoria – revue de la pensée emprisonée. Numéro Special,va fi editat în cadrul proiectului în luna octombrie 2023, un tiraj de o sută de exemplare fiind distribuit participanților la ateliere, dezbateri și lansări din țară și străinătate. 

La final, va fi realizată expoziția virtuală „BD Historia: Libertate și modele. Istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri“, care va reuni benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu, dar și de copiii participanți la ateliere. În expoziția virtuală vor putea fi ascultate și interviurile realizate de copii despre istoria recentă a României si despre poveștile lor și ale familiilor în bandă desenată. Expoziția va fi realizată pe platforma ART STEPS.

Totodată, va fi tipărit volumul colectiv Libertate și modele. Istoria României prin benzi desenate și interviuri,cubenzile desenate și interviurile realizate de participanți în cadrul atelierelor, rezultat în urma proiectului, ce va fi disponibil și online pe site-ul Fundației Culturale Memoria.

Proiectul a fost lansat în data de 2 iulie 2023, pe platforma Zoom, la eveniment luând parte Mihai Grăjdeanu (artist plastic și profesor), dr. Nicolae Constantinescu (președintele Fundației Culturale Memoria), dr. habil. Cosmin Budeancă (istoric, redactor-șef al Memoria - revista gândirii arestate), Oana Ichim (Fundația Culturală Memoria), Mirela Niță (Asociația EuropaNova, Belgia), Diana Drăghici (Partenariat Villages Roumains, Charleroi), Lăcrămioara Daniela Moraru și Monalisa Pleșea (Language.lu, Luxembourg), Alexandru Groza (manager interimar Muzeul Ororilor Comunismului în România), pr. Cristian Borz (președinte Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin), Mădălina Corina Diaconu (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România).

https://www.revistamemoria.ro/category/libertate-si-modele/

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR –program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.