Prezenţe româneşti la Festivalul Zilele Respectului Reciproc de la Wrocław

În 2016, se împlinesc 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist din lume în limba idiș - „Pomul Verde" de la Iași, întemeiat de regizorul, actorul și dramaturgul Abraham Goldfaden, în 1876. Marcând 140 de ani de teatru idiş în România, ICR Varşovia susţine prezentarea la Wrocław, în data de 14 noiembrie 2016, a spectacolului în limba idiş Astă seară: Lola Blau, al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, în regia lui Alexandru Dabija şi având-o ca protagonistă pe cunoscuta actriţă Maia Morgenstern.

Spectacolul va închide festivalul Zilele Respectului Reciproc 2016, organizat de Fundaţia Bente Kahan, şi va avea loc la Centrul de Cultură şi Educaţie Evreiască din cadrul Sinagogii Barza Albă din Wrocław.

De la premiera din 1993, spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat a fost prezentat cu un enorm succes în întreaga lume, păstrându-şi şi astăzi aceeaşi prospeţime şi calitate.

Un alt eveniment românesc în Festivalul de la Wrocław va fi proiecţia, în data de 13 noiembrie 2016, a filmului documentar Le beau danger, în regia lui René Frölke, film dedicat prozatorului şi eseistului român, Norman Manea. Prezentat în premieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin - Berlinale 2014, filmul Le beau danger urmăreşte două texte ale autorului Norman Manea - povestirea Puteam fi patru şi un fragment din romanul Plicul negru - şi conţine mai multe momente cu scriitorul, filmate inclusiv în România. Filmul, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, va fi prezentat în dorinţa evocării personalităţii marelui scriitor român, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

Festivalul Zilele Respectului Reciproc este un eveniment de tradiţie, organizat în fiecare an în luna noiembrie, pentru a comemora evenimentele din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938, cunoscute şi sub numele de Noaptea de cristal, atunci când în întreaga Germanie nazistă au avut loc pogromuri de amploare împotriva populaţiei evreieşti. Evenimentele din acea noapte sunt considerate ca fiind punctul de început al Holocaustului. În cadrul festivalului au loc reprezentaţii teatrale, proiecţii de filme, concerte, expoziţii şi dezbateri, iar în seara zilei de 9 noiembrie 2016, are loc Marşul Respectului Reciproc, acţiune care se doreşte nu doar o comemorare a evenimentelor din Noaptea de cristal, ci şi un angajament în favoarea ideii de toleranţă şi respect fată de semeni.