- 7 August 2015 - 31 August 2015
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Londra Festivalul international de la edinburgh Icr la edinburgh fringe Teatrul foarte mic la edinburgh
Festivalul Internațional de la Edinburgh - prima ediție coordonată de irlandezul Fergus Linehan, succesorul vizionarului animator cultural australian Sir Jonathan Mills - se va derula anul acesta între 7 și 31 august 2015, cuprinzând aproximativ 150 de evenimente teatrale, muzicale, literare, de stradă și de interior, desfășurate în mai toate spațiile culturale și publice din capitala scoțiană și având pe afiș nume și companii de prim rang din întreaga lume.
La fel ca în anii trecuți, România deține statutul de partener internațional al Festivalului, prin Institutul Cultural Român, alături de alte institute culturale naționale, ambasade sau programe de cooperare culturală internațională ale Australiei, Canadei, Chinei, Elveției, Germaniei, Olandei, Cehiei, Poloniei și Statelor Unite ale Americii.
Prezența românească în cadrul ediției de anul acesta este notabilă, artiștii români fiind implicați într-unele dintre cele mai așteptate evenimente.
Soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos fac parte din distribuția spectacolului cu “Flautul fermecat” al Operei Comice din Berlin, considerat drept cea mai mare atracție a unui program de altminteri saturat de concerte și montări foarte atractive. Numele scriitorului Petru Popescu este asociat unui alt eveniment de mare vizibilitate, spectacolul “Întâlnirea” după cartea sa Amazon Beaming (Strălucirea Amazonului), realizat și interpretat de starul britanic Simon McBurney.
Soprana Valentina Naforniță, tânără muziciană în plină ascensiune, solistă a Operei din Viena, va oferi în data de 12 august un recital centrat pe repertoriul de succes al perioadei romantice, care va include piese de Fauré, Liszt, Bartók, Rahmaninov, Ceaikovski și Dvořák. Evenimentul, inclus în selecția oficială a Festivalului și sprijinit de Institutul Cultural Român din Londra, va fi găzduit de Queen’s Hall, sală de spectacole legendară a capitalei scoțiene, și va fi transmis live de postul BBC Radio 3.
Nu în ultimul rând, profesorul și criticul de teatru Octavian Saiu a fost invitat să prezideze două dintre cele mai așteptate dezbateri din program: “Supranaturalul în literatura scoțiană” și “Goticul britanic”. Conlocutorii acestuia vor fi jurnalistul și criticul de teatru Andrew Graham-Dixon și profesorii Penny Fielding și Randall Stevens de la Universitatea din Edinburgh. Deplasarea la Edinburgh a criticului Octavian Saiu este, de asemenea, posibilă cu sprijinul ICR Londra.
O prezență românească consistentă există și în Edinburgh Fringe, festivalul paralel care a devenit în ultimii ani un program comparabil, prin calitate și diversitate, cu selecția oficială a Festivalului Internațional de la Edinburgh.
Astfel, Teatrul Foarte Mic din București va propune publicului spectacolul “39 de trepte”, versiunea românească a thriller-ului hitchcockian, o ingenioasă combinație de teatru și film. Spectacolul, regizat de Gabriela Dumitru și avându-i în distribuție pe Ştefan Lupu, Andreea Grămoşteanu, Viorel Cojanu, Claudia Prec, Bogdan Talaşman, se va juca în perioada 6-17 august 2015.
Teatrul românesc mai este reprezentat și prin spectacolul “Ashes Afar: Go Home” - scris de Andreea Borţun, regizat de Bobi Pricop și interpretat de Crissy O’Donovan și Liviu Romanescu -, o explorare dramatică a impactului devastator pe care fenomenul imigrării îl are asupra identității și memoriei imigranților. Produs de Vanner Collective, un proiect româno-irlandez inițiat în Marea Britanie, spectacolul se va juca între 7 și 29 august 2015.
Ambele proiecte teatrale din cadrul Edinburgh Fringe beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român din Londra.