În perioada 7-8 decembrie 2023 a avut loc, la Bruxelles, Adunarea Generală a EUNIC - European Union National Institutes for Culture, pentru discutarea bilanțului anual și a agendei anului 2024.
Un subiect important a constat în oportunitățile de accesare a fondurilor europene, programe gestionate de direcțiile generale Educație și Cultură, respectiv Vecinătate și Negocieri pentru Extindere ale Comisiei Europene.
Adunarea Generală EUNIC a analizat, de asemenea, principiile de lucru ale viitoarei Strategii UE în domeniul relațiilor culturale internaționale, în dialog cu Stefano Sannino, secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă, care a accentuat importanța consolidării coordonării dintre statele membre UE și instituțiile europene, pentru organizarea de evenimente culturale comune, în state terțe.
De asemenea, EUNIC a aprobat crearea unor noi clustere (în acest moment, 140 în întreaga lume) și a analizat bugetul alocat anului 2024.
Reprezentanții instituțiilor membre în EUNIC au votat pentru completarea componenței EUNIC Board of Directors - structura de conducere a rețelei EUNIC - cu un nou membru, Kirsten van den Hul (directoarea DutchCulture, Olanda) și cu un nou vicepreședinte, funcție în care a a fost ales Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
Viitoarea Adunare Generală a EUNIC va avea loc la București și va fi organizată de Institutul Cultural Român, cu ocazia preluării președinției EUNIC în iunie 2024.
Președintele Liviu Jicman a declarat: ,,Împreună cu doamna președinte EUNIC, Camilla Morhorst (Danish Cultural Institute), și colegii din bordul EUNIC - Kristen van den Hul (DutchCulture), Johannes Ebert (Goethe Institut), Matthieu Peyraud (Ministerul Afacerilor Externe din Franța), Carmen Noguero Galilea (Institutul Cervantes), ne propunem să consolidăm rețeaua EUNIC, aflată într-o permanentă expansiune, și comunicarea în cadrul acesteia: între clustere, organizațiile membre, parteneri și EUNIC Global office. Prin dialogul cu instituțiile UE și implementarea de proiecte culturale pe toate continentele, România va beneficia de vizibilitate sporită pe scena europeană și internațională, având un rol de lider în promovarea diversității culturale și lingvistice a Uniunii Europene''.