În perioada 11-14 octombrie, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a fost prezentă la Paris unde a avut o serie de întâlniri cu oficiali francezi și cu reprezentanți ai vieții culturale din Franța.
Pe 11 octombrie, la deschiderea Bienalei de creaţie tânără contemporană de la Montrouge, președintele ICR s-a întâlnit cu primarul orașului Montrouge, Étienne Lengereau, comisarul general al Bienalei, Andrea Ponsini și cu artiștii români participanţi. De asemenea, Liliana Țuroiu a participat la două evenimente pe care ICR Paris le organizează cu succes, cu frecvenţă anuală: decernarea Premiului de literatură francofonă Benjamin Fondane (în 12 octombrie) și decernarea Marelui Premiu George Enescu pentru cea mai bună interpretare a unei melodii a compozitorului român (13 octombrie).
In 13 octombrie, Liliana Turoiu l-a întâlnit pe Pierre Buhler, noul Președinte al Institutului Francez; cei doi președinţi au marcat preocuparea comună pentru buna pregătire și implementare a programelor din cadrul Sezonului cultural România-Franţa 2018-2019 și dorinţa intensificării schimbului de experienţă pentru crearea unei echipe competitive și eficiente din partea română.
Președintele ICR a vizitat ESMOD International – Școala superioară de arte și tehnici ale modei de la Paris pe 12 octombrie. În cadrul unei întâlniri cu Anne Viallon, International manager al Scolii și Nicolas Ruyssen, Responsabilul Departamentului pentru sezoane culturale încrucișate din cadrul Institutului Francez s-a propus iniţierea unor parteneriate pe termen lung între ESMOD și ICR. Au fost luate în discuție, de asemenea demararea unor schimburi de experienţă între artiști români și francezi și organizarea de expoziţii și workshop-uri în România și Franţa. Fondată acum 170 de ani, ESMOD reprezintă excelenţa în domeniul învăţământului din sectorul modei, având 21 filiale în 14 ţări. Managerul internaţional Anne Viallon a apreciat numărul important și constant al studenţilor români care urmează anual cursurile ESMOD.
Președintele ICR s-a întâlnit, de asemenea, cu oameni de cultură români care trăiesc la Paris, cu care a discutat inclusiv despre Sezonul cultural România-Franţa. Doamna Liliana Țuroiu a fost prezentă, în 14 octombrie, la vernisajul expoziţiei « Étranger résident » (Străin de ţara sa), care dezvăluie pentru prima dată colecţia privată a lui Marin Karmitz, cunoscut producător și distribuitor francez născut în România, fondatorul sălilor de cinema MK2 de la Paris, a treia reţea de cinematografe din capitala Franţei, cu 11 sali si 65 de ecrane.