Președintele ICR la reuniunea EUNIC de la Beirut

Institutul Cultural Român (ICR) vizează o implicare activă în proiectele Reţelei Institutelor Naţionale pentru Cultură ale Uniunii Europene (EUNIC) din spaţiul trans-mediteranean și își extinde acțiunile culturale în Liban și în regiune.
Preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Andrei Marga participă, în perioada 14-16 noiembrie 2012, la reuniunea regională pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a Reţelei Institutelor Naţionale pentru Cultură ale Uniunii Europene (EUNIC).
Domnul Andrei Marga s-a întâlnit cu membrii Asociaţiei România-Levant, organizaţie a comunităţii româneşti din Liban şi cu studenţii care urmează cursuri de limba română cu sprijinul ICR la Centrul Cultural CLAC Sin El Fil. În cadrul întâlnirii, președintele ICR a subliniat interesul pentru sprijinirea proiectelor culturale ale românilor din Liban şi dezvoltarea lor prin cursuri de limba română în şcolile libaneze, crearea de biblioteci pentru vorbitorii de limba română, dar şi de sprijin pentru traducerea în limba arabă a clasicilor literaturii române.
În cadrul vizitei la Beirut, domnul Andrei Marga s-a întâlnit cu domnul Antoine Hokayem, vice-rectorul pentru relaţii internaţionale al Universităţii Saint Joseph. Preşedintele ICR a subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor academice între universităţile din România şi Liban, atât pe linie academică cât şi din prisma stabilirii unor programe de colaborare pe palierul cultural.
Cu ocazia întrevederii cu ministrul libanez al Culturii, domnul Gaby Layoun, domnul Andrei Marga a menționat interesul ICR pentru dezvoltarea colaborării culturale cu Republica Libaneză astfel încât schimburile bilaterale să se dezvolte, iar cultura română să devină o prezenţă constantă şi de referinţă în Liban şi în regiune şi, totodată, ICR să îşi extindă acţiunile culturale la Beirut.
În deschiderea reuniunii regionale pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord a EUNIC, domnul Andrei Marga a arătat că, în contextul creării unei noi strategii europene pentru ţările arabe, ca urmare a schimbărilor care au loc în acest spaţiu, şi având în vedere relaţia tradiţională a României cu aceste state, ICR consideră necesară o nouă abordare din punct de vedere cultural în acest spaţiu. Un prim pas va fi făcut prin deschiderea unui ICR la Alexandria, în Egipt, şi o implicare activă în proiectele EUNIC din spaţiul trans-mediteranean care vor aborda dezvoltarea democratică, politicile culturale şi economia creativă.

La reuniunea regională de la Beirut participă preşedintele EUNIC, doamna Delphine Borione, director general în Ministerul francez al Afacerilor Externe, domnul Charles-Etienne Lagasse, vicepreşedinte EUNIC şi inspector general pentru Wallonie-Bruxelles International (Belgia) precum şi reprezentanţi ai institutelor culturale europene din Algeria, Maroc, Egipt, Tunisia, AN Palestiniană, Iordania, Liban, societatea civilă şi actori culturali din ţările arabe.
Membrii EUNIC în Liban sunt: Institutul Cultural Român (care deține președinția), British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Danez, Institutul Francez din Liban şi Ambasada Serbiei ca membru asociat.

Una din porţile culturii europene către spaţiul arab este Libanul, multicultural, multiconfesional şi plurilingvist. În acest context, activitatea culturală a României, prin ambasadă şi ICR, este dezvoltată ca un larg parteneriat cu actorii culturali importanţi pe plan local şi regional, instituţii culturale de stat şi private, fundaţii şi universităţi, acţiunile culturale în această zonă fiind circumscrise în jurul a două axe principale: diseminarea şi promovarea culturii române în Liban şi sprijinirea unor programe de cooperare legate de dezvoltarea culturală ca un factor de progres, dialogul inter-cultural şi respectul pentru drepturile omului. Începând cu anul 2011, Ambasada României la Beirut şi Institutul Cultural Român desfăşoară mai multe proiecte culturale în Liban: concerte, cursuri de limba română pentru străini, târguri de carte, proiecţii de filme şi conferinţe. De asemenea, România, printr-un reprezentant din cadrul Ambasadei României la Beirut, dr. Dan Stoenescu, delegat de Institutul Cultural Român să reprezinte politicile culturale, deţine un al doilea mandat de preşedinte al reţelei EUNIC Liban, pentru perioada 2012-2013.