- 21 October 2022
- Tags ICR LONDRA INTERBEING NICO DE TRANSILVANIA FORESTS WITHOUT FRONTIERS
ICR Londra organizeaza vineri, 21 octombrie 2022, premiera proiectului Interbeing, o nouă și complexă inițiativă multimedia a DJ-ului și producătorului Nico de Transilvania, fondator al proiectului Forests Without Frontiers (FWF).
Interbeing este un album concept care împletește înregistrări ale unor săteni bătrâni și muzicieni tradiționali din România cu peisaje sonore ale naturii, într-o compoziție electronică. Filmele și fotografia însoțitoare spun povești despre oameni, natura înconjurătoare și provocările de mediu cu care se confruntă.
Proiectul a fost finanțat prin Bursa Endangered Landscape a Universității Cambridge și Administrația Fondului Cultural Național și este un exemplu major al modului în care muzica și arta pot ajuta la regenerarea naturii și la conservarea tradiției (mai multe detalii aici).
Muzica și arta reprezintă punctul central al activității FWF. Întregul concept a început când Nico înregistra muzicieni tradiționali din Transilvania pentru primul ei album – și a decis să strângă bani pentru a planta copaci în zonă, auzind poveștile lor despre distrugerea peisajului. Există, de asemenea, o rețea de susținere din partea artiștilor/muzicienilor.
Până în prezent, FWF a plantat 130.000 de copaci în România și Marea Britanie.
La eveniment Nico va vorbi despre procesul de realizare a Interbeing, alături de Dr. David Thomas - Director Endangered Landscapes Programme / Cambridge Conservation Initiative
Urmează discursuri și proiecția unui scurtmetraj, Making-of Interbeing. Nico va cânta noul ei album cu imagini din Forests, urmat de un DJ set din partea Abstract Source - co-producător al albumului.
Nico de Transilvania (Nicoleta Cărpineanu - n. 1980) a studiat filozofie și Yoga în India. Și-a început povestea de dragoste cu muzica și dansul de la o vârstă fragedă. Fiind crescută în România comunistă, cu acces limitat la muzică nouă, a făcut cercetări în sunetele balcanice locale și s-a introdus în swing, blues și latini, până a descoperit muzica Electronic Dance. A început să facă DJ în 1998, când s-a mutat în Marea Britanie și și-a început relația mai profundă cu dansul, studiind coregrafia. Apoi a pornit într-o călătorie prin Asia. Ziua, profesor de yoga, noaptea DJ în turneu, Nico a călătorit luni de zile, inspirându-se muzical din frumusețea naturală și bogăția și diversitatea împrejurimilor. Stabilită la Brighton din anul 1998, a cântat la festivaluri și cluburi de muzică din Marea Britanie, combinând adesea suflători de tuba, clarinetiști, dansatori și acrobați în spectacolele ei. Nico și-a făcut un nume ca DJ rezident în celebrul club Balcaneasca, unde a devenit rapid favorita publicului. Datorită succesului și creșterii în popularitate, a fost invitată să cânte la festivaluri de muzică, film și artă, precum și în cluburi din întreaga lume. Cunoștințele muzicale ale lui Nico și-au găsit o nouă expresie în ultimii ani, ca producător muzical, supervizor muzical pentru documentare și curator muzical pentru galerii de artă, prezentări de modă și instalații de artă. A lucrat ca producător asociat la trilogia de filme Wild Carpathia. A lansat inițiativa caritabilă Forests Without Frontiers, cu scopul de a planta copaci pentru generațiile viitoare, cu ajutorul muzicii și artei. Din această inițiativă s-au plantat 40.000 de copaci într-un an și 130 000 copaci până în prezent, în România și Marea Britanie. În acest scop a produs și regizat scurtmetrajul despre albumul ei „Be One”. Toate donațiile și vânzările pentru albumul „Be One” au mers către această cauză, primii 100 de stejari fiind plantați în aprilie 2019. Casa ei de discuri „Muzică fără frontiere” își propune să prezinte propriile ei producții muzicale, colaborarea cu alți artiști, compilații și biblioteci de sunet, precum și cele mai recente mixaje, alături de emisiunea radio cu același nume de la 1BTNFM. Nico a ajuns să-și creeze propriul sunet specific. La început, muzica pe care o cânta a fost influențată de amintirile din copilărie despre muzică veche, populară, țigănească și de fanfară, dar după ce a călătorit în întreaga lume și a experimentat peisaje, medii și culturi diferite, a preluat aceste influențe în creațiile sale.
Forests without frontiers - Păduri fără frontiere este o inițiativă caritabilă lansată la inițiativa „Muzică fără frontiere”, ambele fiind creații ale artistei Nico de Transilvania. După ani în care a lucrat la proiecte legate de protecția pădurilor virgine din România, a decis că cel mai bun mod în care poate ajuta la protejarea lor este prin legarea muncii ei creative/artistice de această cauză. A decis ca tot profitul din vânzări al albumelor să fie direcționat către plantarea de copaci în Transilvania. În acest fel, ajută la păstrarea habitatului natural din zonele artiștilor populari prezentați pe albumele ei, precum și la plantarea de păduri pentru generațiile viitoare. Copacii au fost și sunt plantați în continuare de către un ONG local, cu care a colaborat anterior la alte proiecte tematice, legate de pădure. Cu cercetări aprofundate pe acest subiect și deținând o strategie pentru recrearea coridoarelor pentru animale sălbatice prin reîmpădurirea zonelor în care au existat defrișări masive de pădurile virgine. Spectatorii sunt invitați să viziteze zona în care sunt plantati copacii sau chiar să se implice în plantarea propriului arbore.
Interbeing este un demers cultural multimedia, care include producerea și lansarea unui album muzical, realizarea unui film de prezentare și a unei expoziții foto, precum și susținerea de concerte live, cu scopul de a promova cultura românească și de a proteja folclorul și natura.
Albumul muzical I N T E R B E I N G este conceput și produs de Nico de Transilvania (Nicoleta Cărpineanu) - DJ, director de creație și producător de muzică și film. La el au colaborat artiști români și britanici, îmbinând elemente muzicale tradiţionale româneşti înregistrate și filmate chiar „în inima codrului”, în natură, cu muzică folkloric-electronică și inserții de jazz.
EP-ul (Extended Play Record) care va fi lansat cu sprijinul ICR Londra pe 21.10 conține cinci piese, însoțite de vizualuri și un scurt documentar despre realizarea proiectului.
Artiștii implicați în proiect :
Nico de Transilvania – compozitor, DJ și producător;
Silvia Dan (moștenitoarea melodiilor și nepoata Mariei Cîrstoiu zisă Pițuleasa – o renumită cântăreață de muzică folclorică de la sfârșitul secolului XIX, autoarea cântecului “Șapte văi și-o vale adancă”, interpretat de Maria Tănase);
Fluierașul Vasile Stanciulescu și doi tineri fluierași aflați sub îndrumarea sa;
David Alexander Yeoman – pian, înregistrări peisaje sonore din pădure;
Abstract Source (Jules Dickens) – editor sunet, mixaj și coproducător;
Laurențiu Moise – saxofon;
Paulo Profeti - trompetă;
Andrew Ruhemann - mentor și consultant artistic.
Interbeing generează acțiuni de responsabilizare față de „endangered landscapes” - ținuturi aflate în pericol - și de prezervare a patrimoniului cultural și natural românesc, prin plantarea de copaci în zonele despădurite din România.