- 3 September 2020
- Tags ICR NATAL Portugalia Dorina Horatau Bienala Contextile Contextile 2020 Bienala de Artă Textilă Contemporană
„NATAL”, instalația multimedia concepută și realizată de artista Dorina Horătău, va reprezenta România la „Contextile” 2020, Bienala de Artă Textilă Contemporană, care se desfășoară la Centrul Cultural Vila Flor, Guimarães (Portugalia), în perioada 5 septembrie – 25 octombrie. Institutul Cultural Român sprijină participarea artistei Dorina Horătău, aflată printre cei 50 de artiști din 29 de țări câștigători ai apelului lansat de „Contextile” 2020, la care s-au înscris 870 de artiști (din 65 de țări) cu aproximativ 1.150 de lucrări. Românca va susține și o prelegere cu titlul „Material conținut și spațiu conținător” / „Content material and container space” la conferința Textile TALKS din cadrul Bienalei.
Conceptul lucrării interoghează condiția omului actual în relație cu mediul în care acesta îşi desfăşoară existența. Urmărind memoria, parcursul personal și „replicarea” unor spații sau situații trăite, artista autoare face apel la adevărul mitic al locurilor natale pentru a propune un ansamblu spațial monolitic, în care elementele naturale, precum conglomeratele de frunze sau pământul amestecat cu bălegar de cal, capătă această definiție: „Astăzi, tradiţiile şi oamenii satelor sunt un produs de consum asociat politicilor actuale de globalizare.” „NATAL” va fi prezentată în cadrul expoziției internaționale la Centrul Cultural Vila Flor din Guimaraes, în perioada 5 septembrie – 25 octombrie.
„Consider că manifestările găzduite de orașul Guimaraes sunt unele de înaltă ținută, reunind personalități importante ale domeniului artei textile contemporane, de la care sunt convinsă că voi afla lucruri importante, care mă vor ajuta să pătrund mai mult esența acestui tip de creație. Apreciez, de asemenea, constanta cultivării domeniului artelor textile, gen creativ ce necesită travaliu și dedicație deosebite, cu autori și opere de excelență, dar care, din păcate, sunt încă prea puțin vizibile în «delta» artelor contemporane. Fiecare efort de a redescoperi, de a readuce la viață natura și cultura cât mai multor personalități, țări și locuri merită, cred, aprecierea celor mai prestigioase foruri ale artei și culturii contemporane. Mulțumesc, așadar, pentru oportunitatea de a participa la un astfel de eveniment-nucleu în calitate de reprezentant al creației textile românești și, desigur, Institutului Cultural Român pentru întreg sprijinul acordat”, a declaratartista Dorina Horătău.
Prelegerea cu titlul „Material conținut și spațiu conținător” / „Content material and container space” urmează să fie prezentată la conferința Textile TALKS, care are loc între 6 și 7 septembrie. Autoarea se concentrează pe activitatea creativă din conceptul tematic „Locuri ale memoriei”/ „Places of Memory“, cu referințe la parcursul artistic propriu în contextul manifestărilor contemporane. Acesta se construiește pe conceptele de memorie și amintire pe care le explorează printr-o invitație la o dezbatere teoretizată din punct de vedere estetic, cu public de specialitate, artiști invitați la Bienală, presa culturală, reprezentanți ai mediului universitar local și internațional.
„Contextile” are loc în Portugalia din 2012, cu scopul declarat de a disemina ceea ce se realizează cel mai bine în arta textilă contemporană la nivel internațional și de a plasa textilul în contextul artei contemporane.
Juriul multidisciplinar, format din Lala de Dios (curator și profesor de istorie a artei și textilelor), Janis Jefferies (curator și profesor emerit de arte vizuale), Rosa Godinho (artist vizual și textil), Jorge Costa (curator și director artistic), Cláudia Melo, director artistic al „Contextile” 2020, a facut selecția pe baza conceptul tematic lansat „Locuri ale memoriei” / „Places of Memory”, precum și a criteriilor, termenilor și condițiilor: înaltă creativitate, originalitate și expertiză în ceea ce privește elementul textil, construcție, temă, concept, material utilizat (conform https://contextile2020.pt/).
Dorina Horătău (n.1969) este artist vizual cu experienţă în domeniul artelor şi designului textil. Începând cu anii 1990, este preocupată de subiectele legate de compoziţia spaţiului interior şi integrarea gestului textil în cadrul acestuia ca accent şi simbol. Acoperă o gamă largă de definiţii ale obiectelor realizate manual cu ajutorul fibrei – instalaţie (textilă), obiect textil spaţial, ambiental, „entitatea sau prezenţa textilă” cu ajutorul materialelor de lucru convenţionale şi mai puţin convenţionale.