Playlab: Art in Motion, Stories in Play – un nou proiect interdisciplinar la ICR Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează, în perioada 23 ianuarie – 19 februarie 2025, proiectul „Playlab: Art in Motion, Stories in Play”, un demers interdisciplinar desfășurat în cadrul galeriei [Ceci n’est pas une] Gallery. Conceput ca un spațiu experimental de explorare și co-creație, proiectul aduce împreună artele vizuale, poezia, filmul, jocurile video și noile tehnologii, propunând publicului de toate vârstele o platformă inovatoare de interacțiune culturală.

Prin caracterul său experimental și participativ, proiectul se distinge ca un spațiu de testare, explorare și co-creație, în care diversele fațete ale creativității românești se prezintă într-un mod accesibil și provocator pentru publicul de toate vârstele. Combinând artele vizuale, poezia, filmul, jocurile video și noile tehnologii, „Playlab” propune o platformă jucăușă și inovativă de interacțiune și producție culturală, dedicată modului în care arta poate servi ca un mijloc narativ prin instrumentele imaginii, mișcării și ale jocului.

Programul proiectului cuprinde:

Joi, 23.01.2025, 18:30-21:30

Vernisaj „Paper Playground”/ Expoziție solo de Maria Brudașcă

Maria Brudașcă, artistă rezidentă în cadrul programului de rezidență artistică Fresh A.I.R. 2024 din cadrul Urban Nation Museum Berlin, propune o expoziție interactivă cu lucrări de desen și instalații din hârtie pe tema jocului și a inter-relaționării în spațiile publice. Proiectul „Paper Playground” își propune să evidențieze importanța accesului neîngrădit la spații publice în aer liber, ce sunt esențiale în dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor, precum și la forme „offline” (non tehnologizate) de auto-exprimare, în contextul creșterii problemelor de sănătate mentală și fizică legate de utilizarea extensivă a tehnologiei. Proiectul artistei se bazează pe o cartografiere vizuală a parcurilor, locurilor de joacă, grădinilor și spațiilor comunitare din Berlin, și propune un complex variat de lucrări realizate în principal, în mediul hârtiei, pe parcursul anului 2024-2025. Interacțiunea Mariei Brudașcă cu mediul natural înconjurător, și pasiunea sa pentru tehnici analogice ca instrumente predilecte de filtrare si traducere a experiențelor cotidianului încorporează spiritul ludic și fantezia proprie jocurilor pentru copii, fără a neglija latura estetică sau participativă proprie acestora.

Prezentarea reprezintă o extensie a expoziției de grup „UNSUPERVISED: Childhood Dreams & Fantasy Rebels” desfășurată între 1.11.2024-30.03.2025 în spațiul de proiecte a Urban Nation Museum Berlin, în contextul cooperării inițiate de ICR Berlin în 2023 cu programul de rezidență Fresh A.I.R. coordonat de Stiftung Berliner Leben.

Sâmbătă, 25.01.2025, 10:00-13:00

Monoprint Session
Maria Brudașcă: Atelier interactiv pentru copii realizat în colaborare cu Biblioteca Prichindeilor din Berlin (*)

Monotipia face parte din familia mai largă a artelor grafice imprimate, oferind de fiecare dată rezultate unice și surprinzătoare. Atelierul propune o explorare a diverselor tehnici de transfer al desenului cu ajutorul cernelii tipografice, alături de crearea unor compoziții originale prin reciclarea resturilor de hârtie și a altor materiale. Această tehnică, accesibilă fără echipamente specializate, deschide un univers de posibilități creative ce așteaptă să fie explorate de cei mici chiar și în spațiul domestic.

Sâmbătă, 08.02.2025, 14:00-17:00
Topografii cumulative
Gabriela Monica Tîrziu: Atelier creativ pentru adulți (*)

Workshop-ul „Topografii cumulative” este o inițiativă participativă ce explorează conceptul de „imprinting” – influența profundă pe care persoane, locuri și experiențe le au asupra parcursului nostru formativ. Structurat ca o șezătoare improvizată, atelierul propune crearea unei lucrări colective de mari dimensiuni, în care participanții reflectează asupra memoriei, relațiilor și amprentelor care ne modelează identitatea. Procesul creativ implică tehnici variate precum pictura, desenul, cusătura sau utilizarea urmelor lăsate de diverse instrumente, oferind un spațiu de colaborare, povestire și meșteșug. Lucrarea finală devine o hartă comună a parcursurilor individuale, reflectând conexiunile umane și transformările continue care ne definesc pe fiecare dintre noi.

Luni, 10.02.2025, 18:00-21:00
Uraganul de hârtie
Daniela Duca de Tey: Atelier de traducere de poezie din limba română în limba germană (*)

Atelierul de traducere va oferi participanților o ocazie unică de a experimenta procesul de traducere a poeziei românești în limba germană, funcționând ca un preambul captivant al cursurilor de limbă română și al atelierelor de traducere organizate de ICR Berlin. Acest exercițiu este mai mult decât un simplu act tehnic – este o incursiune creativă în subtilitățile limbajului și culturii, un spațiu de testare a ideilor și de explorare a emoțiilor transmise prin versuri. Această inițiativă nu doar că promovează limbajul poetic românesc și traducerea ca artă, dar servește și ca un prim contact pentru cei interesați să participe la programul extins propus de ICR Berlin pentru 2025.

Vineri, 14.02.2025, 18:00-21:00
Romanian Game Night
Levent Cracea: Prezentare și sesiune de jocuri video (*)

Evenimentul dedicat jocurilor video românești oferă participanților oportunitatea de a explora creativitatea și inovația industriei de dezvoltatori de jocuri români din Berlin. Cu un preambul despre jocurile video românești cu Levent Cracea, seara combină descoperirea, testarea jocurilor video și board games, într-un mediu relaxat și prietenos. Oferind atât un spațiu de învățare și discuție, cât și o oportunitate de socializare, evenimentul devine un prilej de a descoperi un nou univers al jocurilor și de a te conecta cu o comunitate în expansiune, sprijinită de ICR Berlin.

17–19.02.2025
Romanian Film Lounge #Berlinale 2025

Între orele 16:00 și 19:00, galeria ICR Berlin își va deschide porțile pentru cineaști, producători de filme, actori și invitați ai celei de-a 75-a ediții a Berlinalei pentru a se întâlni și a realiza schimburi de idei într-o atmosferă relaxată și informală. În cadrul acestui spațiu, vor fi prezentate scurtmetraje realizate de studenți din România, selectați în colaborare cu universitățile de profil din țară (Universitatea „Babeș-Bolyaiˮ din Cluj-Napoca și Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București - UNATC).

Explorând tranziția de la formele de exprimare analogice la cele digitale, spațiul galeriei se va transforma în mod continuu pe parcursul proiectului „Playlab”, integrând treptat rezultatele atelierelor în cadrul său. Astfel, în perioada 17-19 februarie, publicul va putea explora forma finală a proiectului, descoperind alături de lucrările Mariei Brudașcă, și producțiile realizate de publicul participant în cadrul atelierelor, precum și selecția de scurtmetraje.

(*) Datorită numărului limitat de locuri în cadrul atelierelor, vă rugăm să confirmați dorința de participare, trimițând un e-mail la adresa anmeldung@rki-berlin.de.

(**)Programul de vizitare al galeriei pe perioada proiectului este: Marți–Vineri, 16:00 – 19:00, precum și prin programare prin e-mail la adresa anmeldung@rki-berlin.de.

Mulțumiri speciale merg către partenerii proiectului: Fresh A.I.R. — un proiect al Stiftung Berliner Leben, Biblioteca Prichindeilor din Berlin, Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyaiˮ din Cluj-Napoca și Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC).