- 27 August 2017
- Tags Piesa „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu Premieră în China ICR Beijing
În data de 27 august 2017, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng din Beijing, ICR Beijing prezintă piesa „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu, în prezența dramaturgului Valeriu Butulescu, a regizorului Gelu Badea, a directorului Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Cosmin Rădescu. Spectacolul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Districtului Dongcheng.
În data de 23 August, la sediul ICR Beijing, vor avea loc prelegerea „Tendințe în teatrul din România: perspective postdramatice” susținută de directorul teatrului Cosmin Rădescu și regizorul Gelu Badea și recital de poezie românească realizată de actorii teatrului, iar în data de 26 August, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, ICR Beijing va organiza evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române”, în care actorii teatrului vor prezentat un colaj de poezie și proză românească. Spectacolul prezentat este un omagiu adus marelui artist român Constantin Brâncuși și are ca scop promovarea adevăratelor valori culturale românești, continuând seria evenimentelor dedicate artistului de către ICR Beijing.
În 2016 s-au împlinit 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, unul dintre marii artiști ai României, cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și a viziunii plastice în sculptura contemporană, iar ziua de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuşi Sărbătoare Naţională, care va fi marcată anual. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea marelui artist român, Constantin Brâncuși, și 80 ani de la ridicarea Coloanei fără Sfârşit.
Piesa „Infinitul Brâncuși” prezintă ultima zi din viaţa lui Brâncuși și a fost pusă în scenă, în anul 2016, la Teatrul Ion D. Sîrbu din Petroșani cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara de către prof. univ. Gelu Badea de la Facultatea de Teatru din Cluj, cu ocazia marcării „Anului Brâncuşi”. Premiera a avut loc în data de 14 mai 2016 la Petroşani. Din distribuție fac parte actorii: Tudosie Constantin-Radu (în rolul lui Brâncuși), Toaxen Amelia-Maria, Cergă Daniel, Fîrte Sergiu-Damian, Sima Mihăiță, Cazan Alexandru, Alexandru Mihai, Ilie Adelin-Andrei. Despre această piesă, criticul Adrian Ţion scrie în prefaţa volumului: „Piesa este un fin adagiu despre creaţia şi menirea artistului. Simbolul păsării este subtil susţinut prin împletirea unor replici preponderent aforistice. Evocarea lui Brâncuşi ajuns la capătul unei vieţi de umil slujitor al harului său genial, prilejul de a ne reîntâlni cu universul său fascinant şi prin mijlocirea textului dramatic de data aceasta este un act de temeritate artistică nu tocmai la îndemâna oricui. Felul în care Valeriu Butulescu reuşeşte să cuprindă în puţine pagini un crâmpei reprezentativ din acest vast teritoriu întru creaţie marchează, fără îndoială, o etapă nu neapărat importantă, cât necesară, din procesul de glorificare a marelui, inegalabilului Brâncuşi”.
După premiera de la Teatrul din Petroşani, acesta a primit mai multe invitaţii de a susţine acest spectacol peste hotare.
Constantin Brâncuşi a influențat lumea europeană prin redarea tradiției românești prin intermediul operelor sale. Acest artist adevărat al neamului românesc, a deschis prin operele sale care reprezintă poarta către eternitate, drumul către înțelepciunea supremă. Constantin Brâncuși este infinit și inegalabil, iar Valeriu Butulescu tocmai acest lucru a vrut să arate. „Infinitul Brâncuși” este o piesă în care toată lumea îl va regăsi așa cum și-a imaginat autorul pe cel mai are artist al tuturor timpurilor.
„Este o piesă modernă, proiectată într-un spectacol foarte modern, despre cel mai mare artist modern al culturii române. În consecință, mesajul transmis de acest spectacol este cel așteptat de spectatorii obișnuiți cu teatrul modern. Este destinul tragic al unui mare om, un dialog despre viață și moarte și despre menirea artei, proiectat într-un ton foarte potrivit. Nu este o resemnare, în fața morții, ci o privire demnă, care mă trimite cu gândul la cimitiru vesel de la Săpânța”, a menționat Valeriu Butulescu,
Valeriu Butulescu este un poet, prozator, traducător și autor de aforisme. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În ianuarie 1990 a înființat săptămânalul Semnal, prima publicație particulară din Valea Jiului și publicația de umor politic Papagalul. A debutat în 1972, în revista școlară Mărturisiri literare, sub coordonarea profesorilor Nicolae Cherciu și Simion Părăian. Debutul editorial, în 1985, cu volumul de aforisme Oaze de nisip, publicat la Editura Litera din București. A debutat ca dramaturg în 1993 cu comedia Hoțul cinstit, pe scena Teatrului Dramatic din Petroșani. A publicat treizeci de volume de eseuri, poezie, teatru, traduceri. O largă popularitate au câștigat aforismele sale, fiind traduse și publicate în cincizeci de limbi și apreciate de mari personalități și președinți de state. A scris și a publicat unsprezece piese de teatru, dintre care opt i-au fost puse în scenă. A editat numeroase publicații și a primit zeci de premii literare. În anul 2005, scriitorul este inclus în „Istoria literaturii române contemporane”. Comentând creația literară a lui Valeriu Butulescu, autorul Istoriei, Alex Ștefănescu scrie: „genul în care a atins cel mai înalt nivel (nemaiatins de alți scriitori români înaintea lui) rămâne aforistica.
Spectacolul „Infinitul Brâncuși” a fost pus în scenă de nenumărate ori. Pe 12 martie 2007, la Teatrul „Majestic” are loc prima audiţie a spectacolului radiofonic”Infinitul Brâncuşi” în regia lui Mihai Lungeanu, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, cu actori de talie: Constantin Codrescu, Zoltan Octavian Butuc, Mihai Niculescu, Radu Amzulescu, Florin Anton, Maria Buză, Vlad Ivanov. Rolul principal este interpretat magistral de maestrul Ştefan Iordache. Prin strădania Institutului Cultural Român, textul a fost tradus în portugheză şi engleză, iar spectacolul a fost prezentat la Festivalul de Teatru Radiofonic de la Lisabona. Intrat în Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, spectacolul este difuzat anual, de mai multe ori. În anul 2009, piesa „Infinitul Brâncuşi” este republicată, în condiţii grafice excelente, de către Editura „Măiastra” din Târgu Jiu. Pentru această carte Valeriu Butulescu primeşte Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu, pe anul 2009. Biografia lui Brâncuşi se intersectează cu oraşul Petroşani în anul 1937. Aici artistul, venit special de la Paris, a conceput Coloana fără Sfârşit, care a fost proiectată şi executată la Atelierele Centrale din Petroşani. De aceea, Brâncuşi este constant sărbătorit şi la Petroşani. Cum anul 2016 a fost declarat „Anul Brâncuşi” de către Ministerul Culturii, Conducerea Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara a hotărât montarea acestui spectacol „Infinitul Brâncuşi” în regia valorosului regizor clujean Gelu Badea. Premiera a avut loc în data de 14 mai 2016 la Petroşani.