Participarea României la cea de-a 55-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La biennale di Venezia

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român organizează joi, 9 mai 2013, începând cu ora 11:00, la sediul Ministerului Culturii, Bd. Unirii nr. 22, sector 3, etajul 5, sala 526-528, o conferinţă de presă cu prezentarea publică a participării României la Bienala de Artă de la Veneţia din acest an, care se va desfăşura în perioada 1 iunie – 24 noiembrie 2013.
La conferinţă vor participa reprezentanţi ai Ministrului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe şi Institutului Cultural Român, precum şi ai echipelor celor două proiecte care vor reprezenta România la Veneţia în acest an.

Ca urmare a Concursului Naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, România va prezenta proiectul O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia, care va fi expus la Veneţia în Pavilionul României din Giardini della Biennale, precum şi proiectul Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare, care va fi expus în Noua Galerie a Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia (autori: Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curatoare: Raluca Voinea, coordonatoare proiect: Corina Bucea) este o acțiune continuă care se va desfăşura live pe toată durata bienalei. Istoria bienalei de artă de la Veneția, de la înființarea sa în 1895 şi până în prezent este luată ca punct de plecare şi reflectată în pavilionul național al României. Retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critică a conservatorismului îndelungat al acesteia dar şi o celebrare a deschiderii ei către experimente. În acelaşi timp, aducând monumentalul în imaterial şi transformând obiectul în acțiune, proiectul transformă istoria bienalei, o actualizează. O retrospectivă este o întreprindere grandioasă, dar în acest caz, reproducând aproximativ o sută de lucrări zilnic, doar prin intermediul câtorva corpuri umane, proiectul schimbă scara unei retrospective şi a bienalei înseşi.
Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare (curator: Anca Mihuleţ; artişti: Apparatus 22, Irina Botea şi Nicu Ilfoveanu, Karolina Bregula, Adi Matei, Olivia Mihălţianu, Sebastian Moldovan) reprezintă o explorare spaţială şi vizuală a unor istorii minore şi neatractive, suspendate în spatele unor evenimente majore.

Expoziţia prezintă cinci poziţii ale unor artişti tineri din România, la care se alătură o artistă din Polonia, şi încearcă să răspundă unora dintre provocările conceptuale ale curatorului general al bienalei, Massimiliano Gioni care propune pentru această ediţie a bienalei un exerciţiu de decontextualizare a istoriei artei şi a principiilor de prezentare a lucrărilor de artă. Palatul enciclopedic ca formă totalitară şi utopică de organizare a informaţiei presupune accesul continuu la cunoaştere, subiect al descentralizării percepţiei şi al contradicţiilor generate de un sistem social şi politic mobil.

Adi Matei discută suspensia unei mişcări posibile în timp şi spaţiu, Apparatus 22 evaluează lumea iluzorie a emoţiilor şi experienţelor false, iar Karolina Bregula comentează asupra necesităţii de a da foc artei vechi pentru a face loc artei noi. În timp ce Olivia Mihălţianu construieşte un spaţiu în spaţiu, o cameră de aur destinată gândirii, instalaţia sanitară a lui Sebastian Moldovan devine un element pseudo-arhitectural, şi un semn al locuirii. Analizând realităţi regionale ignorate, filmul Irinei Botea şi al lui Nicu Ilfoveanu cercetează felul în care imaginaţia operează în interiorul caselor memorial.


Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la nr. de tel: 021-2223213 sau să ne scrieţi pe adresa: cmfpac.mccpn @ gmail.com.