OlimpiCulture. Memorie și valori

 OlimpiCulture. Memorie și valori


În contextul derulării Jocurilor Olimpice de vară Paris 2024, Institutul Cultural Român de la Budapesta împreună cu Ambasada României în Ungaria și în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Városliget Zrtorganizează vineri, 12 iulie 2024, ora 18:30, la sediul ICR Budapesta și sâmbătă, 13 iulie 2024, orele 08:30 și 19:00, în Parcul Városliget– intrarea Dvorák Hubert sétány – și sediul ICR Budapesta, o serie de evenimente inedite, reunite sub titlul OlimpiCulture. Memorie și valori.

Prin proiectul OlimpiCulture. Memorie și valori dorim să marcăm valorile universale ale olimpismului și, totodată, să celebrăm sportive din România, câștigătoare a numeroase medalii olimpice, în semn de admirație și respect pentru performanțele extraordinare realizate în sport. Sportul înseamnă, cu precădere, depășirea propriilor limite. Efortul susținut și performanța atinsă prin obținerea unor medalii olimpice transformă orice sportiv într-un punct de referință unic și o motivație pentru generațiile tinere.

Evenimentul din data de 12 iulie se va deschide cu vernisarea expoziției de fotografie outdoor OlimpiCulture. Memorie și valori, la sediul Ambasadei României în Ungaria (Thököly út. 72.). Fotografiile surprind momente unice din timpul probelor olimpice și redau efortul, suferința și bucuria celor ce au devenit mituri ale sportului românesc, dar și mondial. Expoziția cuprinde, de asemenea, câteva obiecte originale din colecțiile personale ale sportivelor medaliate la Jocurile Olimpice ce vor putea fi admirate în incinta sediului ICR Budapesta.

În continuare la sediul ICR Budapesta (Izsó u. 5.), începând cu ora 19:00, va avea loc întâlnirea cu sportivele invitate la eveniment: Maricica Puică (atletism), Gabriela Szabó (atletism), Andreea Răducan (gimnastică), Simona Amânar (gimnastică), Maria Olaru (gimnastică), Laura Gabriela Cârlescu Badea (scrimă), Roxana Bârlădeanu (scrimă) și Camelia Potec (înot). Acestea vor participa la o discuție liberă, moderată de Florin Mihoc, una dintre cele mai cunoscute prezențe pe ecranele Televiziunii Române.

Participarea la eveniment se va face pe bază de invitație.

A doua zi, pe 13 iulie 2024, la ora 8:30, în Parcul Varosliget se va organiza un concurs de joy-running, unde participanții vor avea prilejul de a alerga alături de sportivele invitate. Accesul se va face prin zona Dvorák Hubert sétány, iar cei doritori vor putea participa doar după semnarea unui formular prin care își asumă întreaga răspundere pentru participare.

Pentru participare la joy-running, vă rugăm să completați formularul online AICI

Numărul de participanți este limitat.

Începând cu ora 19:00, proiectul se va încheia în grădina reprezentanței ICR Budapesta, unde cele opt sportive medaliate la Jocurile olimpice se vor întâlni cu reprezentanți ai unor federații din Ungaria, sportivi, tineri și copii, și public larg doritor să le întâlnească.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Maricica Puică (n. 29.07.1950 la Iași) – atletă, a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medalia de aur la proba de 3000 m și o medalia de bronz la proba de 1000 m - Los Angeles 1984.

Gabriela Szabó (n. 14.11.1975 la Bistrița-Năsăud) – atletă, a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medalia de argint la proba de 1500 m – Atlanta 1996, medaliile de aur și bronz la probele de 5000 m și 1500 m – Sydney 2000.

Andreea Răducan (n. 30.09.1983 la Bârlad) – gimnastă, a participat la o ediție a Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medalia de aur la proba pe echipe și medalia de bronz la sărituri – Sydney 2000.

Simona Amânar (n. 07.10.1979 la Constanța) – gimnastă, a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medaliile: aur la sărituri, argint la sol și bronz la echipe și individual compus – Atlanta 1996, precum și medaliile: aur la echipe și individual compus, bronz la sol - Sydney 2000.

Maria Olaru (n. 04.06.1982 la Fălticeni) – gimnastă, a participat la o ediție a Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medalia de aur pe echipe și medalia de argint la individual compus – Sydney 2000.

Laura Gabriela Cârlescu Badea (n. 28.03.1970 la București) – scrimeră, a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medalia de aur la floretă individual și medalia de argint la floretă pe echipe – Atlanta 1996, precum și medalia de bronz la floretă pe echipe – Barcelona 1992.

Roxana Bârlădeanu (n. 03.01.1975 la București) – scrimeră, a participat la o ediție a Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medalia de argint la floretă pe echipe – Atlanta 1996.

Camelia Potec (n. 19.02.1982 la Brăila) – înotătoare, a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a câștigat medalia de aur la proba de 200 m liber – Atena 2004.

Florin Mihoc a debutat în televiziune în anul 1995, ca prezentator al unei emisiuni de divertisment pentru tineret. A participat la proiecte de anvergură ale Televiziunii Române la Bucureşti, unde a moderat diferite show-uri de divertisment. Din 1998 se alatură echipei În prelungiri, transformând emisiunea într-un brand al postului. De-a lungul timpului, personalităţi marcante ale sportului au „stat la aceeaşi masă" , de la Ghiţă Mureşan, Andreea Răducan, până la Cosmin Contra sau Gheorghe Hagi. A comentat transmisiunile sportive ale TVR Timişoara sau ale canalelor naţionale ale Televiziunii publice pentru evenimentele din regiune: fotbal, tenis, gimnastică, handbal, rugby sau baschet.

Organizatori:

  • Institutul Cultural Român de la Budapesta
  • Ambasada României în Ungaria

Parteneri:

  • Agenția Națională de Presă AGERPRES
  • Comitetul Olimpic și Sportiv Român
  • Városliget Zrt.

Sponsori:

  • eMag
  • Asociația Caritabilă și de Promovare a Tradițiilor Maria
  • Autonom

*Fotografiile au fost puse la dispoziția ICR Budapesta din arhivele Agenției Naționale de Presă AGERPRES și Comitetului Olimpic și Sportiv Român.