”Noaptea Muzeelor-2023”,ediţie comună România - Republica Moldova

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău invită publicul iubitor de cultură la o ediție specială comună, România - Republica Moldova, a unui eveniment cultural de tradiție și de mare impact, ”Noaptea Muzeelor-2023”.

Cea de-a 19-a ediție a ”Nopții Muzeelor” va avea loc sâmbătă, 13 mai, și va aduce publicului expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, prezentări, spectacole, ateliere, animații stradale și interioare, concerte sau tururi interactive.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor,”Noaptea Muzeelor” este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional.

Muzee din zeci de țări europene și nu numai, își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte.Anul acesta, evenimentul este sărbătorit, în toată Europa, în data de 13 mai.

Pentru ediția din acest an, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediție comună cu România a ”Nopții Muzeelor”. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare și de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org. Ediției speciale din acest an s-au alăturat 21 instituții muzeale din Chișinău și din raioanele Republicii Moldova.

Platformanoapteamuzeelor.org. este creată, gestionată și pusă la dispoziția muzeelor partenere, în mod gratuit, deRețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Platforma conține detalii despre instituțiile înscrise în proiectul ”Noaptea Muzeelor-2023” din România și Republica Moldova, precum și programul și oferta culturală a fiecăreia, pregătită pentru data de 13 mai 2023.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 70 membri instituționali și membri individuali.

RNMR se defineşte, în termeni generali, prin împărtăşirea de informaţii şi idei, prin învăţarea din experienţa celorlalţi, prin reflecţie la nevoile şi politicile culturale din sector, prin parteneriate, proiecte şi activitãţi comune, prin expertize ample asupra abordărilor din domeniul managementului muzeal şi al proiectului. RNMR s-a înfiinţat pentru a contribui la rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă muzeele și profesioniștii acestora din România, pentru a acoperi nevoile operatorilor muzeali în relaţia cu autoritățile locale, regionale şi naţionale, în dezvoltarea vieţii acestora şi în structurarea unor politici culturale eficiente în domeniu, pentru a contribui la dezvoltarea profesională a membrilor comunității muzeale.

RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.