„Un dialog vizual între două artiste ale căror discursuri artistice se întrepătrund, folosind tehnici de creație care se completează reciproc” – a descris Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, expoziția „Natura umană”, vernisată la Galeria ICR Tel Aviv în data de 17 noiembrie, și care reunește lucrările artistelor Cristina Cioplea (România) și Gila Miller (Israel).
„În lucrările sale, Gila Miller urmărește moștenirea vizuală tradițională a familiei sale, pe care continuă să o dezvolte într-o manieră inedită, modelând o nouă manifestare artistică. Lucrările ei de tricotat depășesc domeniul artei aplicate, transformându-se în graffiti tricotat, perdele de cuvinte prin intermediul cărora exprimă mesaje atemporale, inspirate din gândirea evreiască referitoare la mama natură și existența umană” – a apreciat Roni Reuven, curatorul expoziției. Prezent la vernisajul de la ICR Tel Aviv, alături de cele două artiste, acesta a subliniat: „Cristina Cioplea abordează în arta sa motivul întoarcerii la rădăcini, la izvoarele profunde și sacre ale moștenirii sale. Acest studiu este în concordanță cu căile de cercetare în care se angajează în munca sa.”
În cuvântul său adresat celor prezenți la vernisaj, Cristina Cioplea a invitat publicul la proiectul de itinerare a lucrărilor expuse, materializat sub forma unei expoziții de grup (a artiștilor Cristina Cioplea, Gila Miller, Roni și Hedva Reuven), care urmează a fi organizată în luna martie a anului 2023, la Muzeul de Istorie și Arheologie „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. Proiectul va fi curatoriat de Dorina Cioplea-Văduva, curator în cadrul Muzeului de Artă din Târgu Jiu.
Expoziția de la ICR Tel Aviv conține aproximativ 30 de lucrări de mixed media, textile și ceramică, de dimensiuni diferite, este găzduită de ICR Tel Aviv în perioada 17 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023.Întâlnirile și dialogurile dintre cele două artiste – care s-au cunoscut cu ocazia unei rezidențe artistice – au condus la expoziția de față.
Cristina Cioplea locuiește și lucrează în Târgu Jiu, a absolvit Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, unde a urmat și un program de master în domeniul artei grafice. A avut numeroase expoziții personale și de grup, în România și în străinătate.
Născută în Israel, Gila Miller a intrat în legătură cu moștenirea culturală românească prin intermediul mamei sale și a întregii familii a acesteia, originari din România. De-a lungul carierei sale artistice, Gila Miller a reliefat și accentuat în arta ei, cu ajutorul unor tehnici artistice variate, simboluri tradiționale din folclorul și trecutul familial românesc, precum și simboluri iudaice tradiționale. Absolventă a programului de licență de Arte Frumoase al Universității din Haifa, a urmat apoi un program de master în Iudaism și Artă Iudaică la Institutul de Studii Iudaice Schechter, iar apoi a întreprins studii de cercetare în domeniul Artei evreiești și a Iudaismului Contemporan la Universitatea Bar Ilan. A participat la numeroase expoziții solo și de grup în Israel, România, Portugalia, Italia și Spania.
Expoziția este deschisă în perioada 17.11.2022 - 25.01.2023, la sediul ICR Tel Aviv (bd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până vineri între orele 10:00 - 16:00.