Mircea Cantor participă la expoziția „Es-senze”, la Palazzo Mocenigo

Mircea Cantor va participa la expoziția „Es-senze”, care va avea loc la Palazzo Mocenigo din Veneția în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie 2022.

Expoziția explorează parfumuri și mirosuri printr-o serie de lucrări de artă exprimate multisenzorial, punând în discuție importanța simțului olfactiv în memoria fiecăruia dintre noi; mirosurile și parfumurile evocă o astfel de gamă de senzații încât lipsesc adesea mijloacele de a le descrie în cuvinte, imagini sau gesturi. Ele înregistrează evenimente din trecut, evocă emoții subiacente și amintesc de fapte, oameni și lucruri care încă rămân în cea mai secretă amintire a noastră.

Curatorul Pier Paolo Pancotto propune o incursiune într-un domeniu de cercetare încă puțin explorat, într-o selecție de lucrări create de artiști consacrați pe scenele internaționale după începutul noului mileniu: Mircea Cantor, Mateusz Chorobski, Jason Dodge, Bruna Esposito, Eva Marisaldi, Florian Mermin, Giuseppe Penone, Paola Pivi, Namsal Siedlecki, Achraf Touloub, Nico Vascellari și Luca Vitone.

Expoziția se încadrează în programul MUVE Contemporaneo 2022, organizat de Fondazione Musei Civici Venezia (MUVE) care mai cuprinde expoziții precum „Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce” („Aceste scrieri vor da, în sfârșit, lumină, atunci când vor arde”) a artistului Anselm Kiefer, la Palazzo Ducale sau expoziția „Silicon Dioxide” („Dioxid de Siliciu”) a artistului Tony Cragg, la Muzeul Sticlei:

https://www.visitmuve.it/en/activity-programme-2022/muve-contemporaneo-2022/

Fondazione Musei Civici Venezia (MUVE), înființată de Primăria Veneției, are în administrare 11 muzee publice venețiene: Palatul Dogilor, Muzeul Correr (din Piața San Marco), Ca'Rezzonico, Ca'Pesaro, Muzeul Sticlei, Muzeul de Istorie Naturală, Palazzo Mocenigo, Palazzo Fortuny, Muzeul Dantelei, Casa Memorială Carlo Goldoni și Turnul cu Ceas. Palazzo Mocenigo este dedicat istoriei parfumului, costumului și textilelor.

Mirosurile și parfumurile evocă o gamă de senzații din care lipsesc adesea mijloacele de a le descrie în cuvinte, imagini sau gesturi. Ele înregistrează evenimente din trecut, evocă emoții și amintesc de fapte, oameni și lucruri închise în cea mai secretă amintire a noastră, pot „exprima” inexprimabilul sau „materializa” imaterialul. Astfel, unii artiști vizuali se bazează pe miros pentru a exprima ceea ce uneori pare imposibil de nedescris. Deși acești artiști diferă ca cultură și abordare, ei sunt legați de o orientare comună care îi conduce pe fiecare în felul său către o dimensiune creativă inedită, și anume utilizarea simțului olfactiv și a elementelor senzoriale aferente acestuia.

Expoziția propune simțul olfactiv ca mediu de comunicare prin intermediul lucrărilor unor artiști care dezvăluie aspectele cele mai expresive ale mirosului. Lucrările acestor artiști, care sunt figuri majore pe scena creativă contemporană, sunt expuse în sălile de la primul etaj ale Museo di Palazzo Mocenigo sub forma unui itinerariu olfactiv original: o călătorie multisenzorială interpretată în lucrări de pictură, grafică și instalații. Aproape ca și cum arta ar putea de fapt să emită propriul parfum, lucrările expuse îi învăluie pe spectatori într-un spectru larg de senzații olfactive în tonuri la fel de extinse, la fel de numeroase pe cât sunt multele senzații pe care sunt capabile să le evoce.

Fără pretenții de a fi exhaustivă, expoziția curatoriată de Pier Paolo Pancotto își propune să creeze o deschidere într-un teritoriu de expresie încă puțin explorat, cel puțin până de curând. De fapt, în timp ce diverși artiști, din perioade diferite și cu idiomuri expresive diferite, au căutat să dea formă și vizibilitate concretă noțiunii de miros, foarte puțini au tratat parfumul ca materie primă pentru exprimarea artistică, tratându-l la egalitate cu celelalte medii precum pictura, sculptura și desenul. Evenimentul își propune, așadar, să arunce o primă privire asupra muncii acestor artiști.

Născut în România în 1977, Mircea Cantor este unul dintre cei mai importanți artiști ai noului mileniu, lucrările sale făcând parte din muzee și colecții precum MOMA, Tate, Centre Pompidou, Muzeul Israel, Fundația Louis Vuitton și altele. Artistului Mircea Cantor i s-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, în anul 2019.

Pier Paolo Pancotto este curatorul La Fondazione, din Roma, și al programului de expoziții Art Club la Villa Medici. A curatat, printre altele, ciclul de expoziții Fortezzuola, Muzeul Pietro Canonica, Roma, 2016-18; și proiecte expoziționale la Palais de Tokyo, Paris; Mairie du 4e arrondissement, Paris; Colecția Estorick de Artă Modernă Italiană, Londra; Galeria Națională de Artă, Tirana; Lateral Art Space, Cluj; Galeria Națională de Artă Modernă, Roma; Muzeul H. C. Andersen, Roma; Muzeul Carlo Bilotti, Roma; Fundația Nomas, Roma; Casa Scatturin, Veneția. Predă la Universitatea LUISS, Roma. Printre publicațiile sale: Artiști la Roma în prima jumătate a anilor 1900 (2006); Arta contemporana: de la minimalism la ultimele tendinte (2010); Artă contemporană. Noul mileniu (2013).


Comunicato stampa

Press release