Master class „Formarea și schimbarea culturii organizațiilor si a societății” susținut de Csibi Magor

„Dacă ignorăm comportamentele individuale ale oamenilor, nu vom ajunge niciodată la rezultate reale” a subliniat Csibi Magor, expert în domeniul protecției mediului și fondator al publicației „Think Outside the Box”. Specialistul din România a fost invitat de ICR Tel Aviv pentru a susține master class-ul intitulat „Formarea și schimbarea culturii organizațiilor și a societății”, organizat în data de 20 octombrie 2020, prin live streaming pe canalul oficial de Youtube al reprezentanței ICR din Israel.

Preceptele și întrebările pentru care Csibi Magor a încercat să ofere un răspuns pentru auditoriul format din studenți și tineri profesioniști israelieni din diverse domenii au fost: cum se formează și cum se schimbă cultura organizațiilor și a societății, de unde apar comportamentele umane și care sunt tendințele grupurilor în fața unor schimbări.

Având în spate o experiență de peste 15 ani în domeniul sustenabilității și al conservării mediului, invitatul ICR Tel Aviv a subliniat că unul dintre principalele obstacole în calea schimbării comportamentale îl reprezintă faptul că, de multe ori, oamenii au o tendință naturală de a privi exclusiv către propria persoană și de a se raporta mai puțin către problemele comunității sau a societății în care trăiesc. Soluția la nivel general este schimbarea culturii și nu încercarea de implicare a oamenilor în mișcările ecologice.

De-a lungul timpului, autoritățile internaționale au organizat numeroase întâlniri oficiale pe tema protejării mediului, precum cele de la Kyoto, Paris sau Copenhaga, însă – după cum a subliniat specialistul – „la aceste întâlniri la nivel înalt, de cele mai multe ori, se definesc noi rezultate, însă, în realitate, se implementează destul de puțin la nivel practic”.

Una dintre soluțiile propuse de Csibi Magor ar fi identificarea procesului prin care sunt generate comportamentele individuale în societate – „poate dacă putem descoperi cum apar acestea, atunci ne-am putea da seama cum le-am putea schimba”. Schimbările majore la nivel societal încep cu modificările individuale și la nivel micro, în rândul familiei și cercului social, și pentru a înțelege și genera o schimbare, trebuie avut în vedere care sunt acele principii care generează comportamentele date. La nivel comunitar, în momentele de criză, valorile și principiile comune sunt cele care asigură unitatea necesară depășirii crizei.

Totodată, în cadrul prezentării, invitatul la master class-ul organizat de ICR Tel Aviv a menționat studii care evidențiază faptul că polarizarea societății, pe diverse subiecte, este cauzată de lipsa de dialog și luarea unor poziții adesea inflexibile. O soluție este să ascultăm argumentele celor cu care nu suntem de acord ca să putem înțelege de ce gândesc și se comportă într-un anumit fel ca, astfel, să putem face o schimbare de atitudine.

Mai mult, rolul pe care îl joacă leader-ul în societate este un alt factor care influențează apariția, dezvoltarea și perpetuarea caracterelor individuale, deoarece „dacă un nou comportament se naște și este încurajat de cei care au o influență în societate, atunci grupul va urma recomandarea acestora – a accentuat Csibi. – Leaderul este acela care are posibilitatea să creeze valori și să schimbe comportamente sau obiceiuri. De asemenea, un alt aspect important, când vine vorba de leadership, este să nu existe o diferență foarte mare între valorile propuse și asumate, pe de o parte, și acțiunile propriu zise, de cealaltă parte, pentru că altminteri nu mai putem vorbi de leadership autentic. Este rolul fiecărui individ dar și al opiniei publice, al societății civile, să tragă la răspundere conducerea, «establishment»-ul, și nu-i permită să facă promisiuni goale și nerealizabile”.

Conform opiniei specialistului, valorile și principiile care stau la baza societății moderne, și automat ale companiilor care își desfășoară activitatea în comunitățile respective, sunt a priori unele pozitive, dar aici intervine rolul fiecăruia ca aceste valori și principii să fie respectate. După cum s-a exprimat, „un aspect foarte important, dar de multe ori trecut cu vederea este că rezultatele provin din felul în care oamenii se comportă zilnic și astfel, după stabilirea unei misiuni, se realizează o strategie care apoi este materializată în obiective, a căror îndeplinire nu este urmărită la nivel individual. Niciun individ, nicio entitate nu afișează principii negative sau valori care contravin bunului simț și binelui comunitar, chiar și companiile care prin activitățile lor zilnice distrug habitate naturale își pot justifica acțiunile prin crearea a noi locuri de muncă și, implicit, îmbunătățirea nivelului de trai al anumitor comunități și de aceea este necesar ca fiecare individ să fie conștient ca este și responsabilitatea sa ca lucrurile să nu se deterioreze.”

Invitatul ICR Tel Aviv a opinat că o caracteristică a societății din ziua de azi o constituie nevoia ca valorile companiilor să corespundă, să se alinieze valorilor individuale ale angajaților, deoarece oamenii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să facă compromisuri și să-și ofere timpul și cunoștințele unor organizații cu care nu se identifică. „Marile corporații sunt, la rândul lor, trase la răspundere de către opinia publică pentru nerespectarea bunelor practici și a comportamentelor social acceptatate” – a adăugat specialistul.

În încheierea prezentării, la care participanții au contribuit activ cu întrebări, Csibi Magor a reliefat faptul că toate obiceiurile individuale își au originea în credințe individuale, care trebuie luate în calcul pentru a putea realiza o schimbare eficientă și pozitivă.