- 17 September 2024 - 18 September 2024
- Tags Evadare Tacuta Oana Pellea ICR ICR BRuxelles
Mărturii din închisorile comuniste din România – piesa de teatru EVADAREA TĂCUTĂ cu Oana Pellea, la Luxemburg
ICR Bruxelles, în colaborare cu Teatrul Național București, Ambasada României în Marele Ducat de Luxemburg, Primăria Luxemburg și Organizația Internațională a Francofoniei, susține organizarea a două reprezentații ale piesei de teatru Evadarea tăcută, în 17 și 18 septembrie 2024, începând cu ora 20.00, pe scena Théâtre des Capucinsdin Luxemburg. Evenimentele, derulate în limba română cu subtitrare în franceză, sunt posibile datorită sprijinului companiilor Afluent Arad, Keos Luxemburg/Dacia, Renault et Alpine, Paralela 45 și Hotel Mercure Off Kirchberg.
Evadarea tăcută de Lena Constante este un recital emoționant al distinsei actrițe române Oana Pellea, despre supraviețuirea în infernul temnițelor comuniste, despre demnitatea și frumusețea spiritului uman în suferință, despre credință și speranță.
Oana Pellea, care semnează, în egală măsură, dramatizarea și regia, își propune să lanseze un apel la memorie și neuitare, pentru cunoașterea adevărului istoric, de către generația tânără.
Cartea de memorii a artistei Lena Constante, care a fost condamnată la 12 ani de carceră în „lotul Pătrășcanu” pentru o vină inexistentă, rămâne una dintre cutremurătoarele mărturii despre gulagul românesc. Explorarea universului interior, refugiul în imaginar sunt modalitățile prin care autoarea se detașează de realitățile unui regim politic opresiv.
Cea mai relevantă
descriere a spectacolului este făcută chiar de Oana Pellea:
,, O viață. O carte. O dramatizare...Nu poți printr-o dramatizare să „joci viața” unui Om! Mi se pare indecent. De aceea, spectacolul EVADAREA TĂCUTĂ mi-l doresc o mărturisire și nu un spectacol de teatru. Scopul meu nu este performanța actoricească, ci o experiență umană împărtășită cu dumneavoastră! Îmi doresc ca textul și experiența unui fenomen uman pe numele de Lena Constante să ajungă la spectatori. Pentru mine este o datorie de onoare să fac cunoscută publicului această LECȚIE DE VIAȚĂ: Cum poți evada din iadul trăit plonjând în raiul din tine! Vă invit la o mărturisire. Cea mai mare dezamăgire pentru mine ar fi: „ați jucat bine”. Nu vreau să „joc”. Nu vreau să fiu actriță în acest spectacol. Vreau doar să vă împărtășesc cu smerenie experiența acestui excepțional Spirit. Atât.”
Evenimentul atrage atenția asupra pericolelor regimurilor totalitare comuniste. În același timp, reflectă procesul democratic din România post- comunistă și valorile Francofoniei în materie de democrație și respect pentru drepturile omului.
De altfel, spectacolul se înscrie în seria de manifestări organizate în marja reuniunii de nivel înalt a Francofoniei de la Villers Cotterêts din octombrie 2024, marcată în întreaga lume, inclusiv în Marele Ducat al Luxemburgului, fiind promovat atât de Organizația Internațională a Francofoniei, cât și de Ambasada Franței în Luxemburg și de Institutul Cultural Francez din Luxemburg.
OANA PELLEA s-a născut pe 29 ianuarie 1962, la București. Chiar dacă a absolvit Academia de Teatru și Film din România, în anul 1984, Oana Pellea joacă nu numai în română, ci și în franceză, engleză și italiană. A fost actriță la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, la Teatrul Bulandra din București și, ulterior, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, unde activează și în prezent.
Pentru activitatea teatrală, care cuprinde peste 30 de roluri, a obținut numeroase premii, printre care: în 2009, Marele Premiu al Festivalului Comediei Românești pentru cel mai bun spectacol, Buzunarul cu pâine, de Matei Vișniec, spectacol pe care l-a regizat și l-a interpretat alături de Sandu Mihai Gruia; în 2000, Premiul pentru carieră internațională remarcabilă, decernat de Fundația Culturală Română; în același an, Premiul Uniunii Teatrale din România, pentru cea mai bună actriță (rolul Catarina, din Îmblânzirea scorpiei, după W. Shakespeare, producția lui Mihai Măniuțiu); în 1996, pentru rolurile Mașa din Trei surori, de Cehov, Iulius din Iulius Cezar, de W. Shakespeare, Maria din Woyzeck, de Georg Büchner, Premiul pentru cea mai bună actriță, decernat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru; în 1994, Premiul UNITER, pentru cea mai bună actriță (în Mephisto, regia Alexandru Darie).
În mai 2024, cariera de 40 de ani pe scena teatrului românesc a Oanei Pellea este încununată cu Premiul Uniunii Teatrale din România pentru întreaga activitate.
Ca actriță de film, a interpretat peste 20 de roluri în producții regizate de Alexandru Tatos, Dan Pița, Stere Gulea, Bogdan Dreyer etc. A obținut pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, numeroase premii internaționale, inclusiv cel pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Geneva, Premiul orașului Geneva, premii la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film „Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.
În anul 2006, a jucat alături de Clive Owen și Julianne Moore în celebrul film Children of Men, o producție Universal Pictures, în regia lui Alfonso Cuarón, nominalizat la trei categorii de premiu Oscar. În 2007, este distribuită în producția britanică I Really Hate My Job, în regia lui Oliver Parker și în producția americană Fire and Ice, regia Pitof. În 2009, joacă în producția maghiaro-germană Bibliothèque Pascal, în regia lui Szabolcs Hajdu.
Participă la turnee de teatru în străinătate (Marea Britanie, Europa, SUA, Asia). A reprezentat România în numeroase jurii internaționale la festivaluri de teatru și de film.
Prima sa carte Jurnal 2003-2009 a fost publicată la Editura Humanitas, în 2009.
Prin organizarea acestui spectacol, ICR
Bruxelles continuă seria de evenimente dedicate promovării excelenței artistice
românești în spațiul Benelux, reafirmând totodată importanța cooperării cu
Organizația Internațională a Francofoniei, cu autoritățile franceze și cu cele
luxemburgheze.
Credit Foto: Florin Ghioca