Mărțișor: patrimoniu cultural imaterial UNESCO

Ziua Mărțișorului a fost marcată printr-o expoziție outdoor despre mărțișor și simbolistica sa în România și Republica Moldova. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român de la Budapesta în parteneriat cu Ambasadele României și Republicii Moldova în Ungaria, intitulat Mărțișor: patrimoniu cultural imaterial UNESCO, a avut loc vineri, 1 martie 2024, ora 11:00.

În deschidere au luat cuvântul E.S. Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Ungaria, gazda evenimentului și doamna Ioana Anghel, director ICR Budapesta. 

Expoziția, formată din 12 panouri de dimensiuni mari, prezintă o selecție de fotografii inedite și documentate – parte din ele realizate de către fotograful Lucian Muntean – reprezentative pentru calendarul identitar românesc, Ziua Mărțișorului, cu explicații detaliate despre obiceiuri și tradiții în România și Republica Moldova, în limbile engleză și maghiară.

Panourile au fost expuse în perioada 29.02 – 18.03.2024 pe gardurile exterioare ale celor două instituții aflate în vecinătate (ICR Budapesta și Ambasada României în Ungaria), scopul principal fiind familiarizarea publicul ungar cu tradiția Mărțișorului, unul dintre cele mai importante obiceiuri din zona Balcanilor.

Tradiția Mărțișorului a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității (UNESCO) în anul 2017, cu titlul „Practici culturale asociate zilei de 1 Martie“, într-un dosar comun cu Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia de Nord.