- 20 July 2021
- Tags Icr Icr londra Latitude festival
Latitude Festival, unul dintre cele mai mari și populare festivaluri din Marea Britanie, va prezenta două scurtmetraje românești în cadrul Dash Arts Forum: „Cadoul de Crăciun” în regia lui Bogdan Mureșanu și „Opinci” în regia lui Anton și Damian Groves. Proiecțiile sunt susținute de Institutul Cultural Român din Londra și vor avea loc în perioada 22-25 iulie, în Henham Park, Suffolk, ca parte a unui program curatoriat de Dash Arts pentru Festivalul Latitude. Creat în 2006, festivalul include, pe lângă muzică, artele spectacolului, film și evenimente dedicate copiilor.
„Cadoul de Crăciun” (2018) îi are în distribuție pe Adrian Văncică și Ioana Flora și spune povestea unui tată care află că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun, în care copilul dezvăluie ce vor părinții săi: „Să moară nea Nicu".
„Opinci” (2019) este inspirat din povestea primului globe-trotter român, Dumitru Dan, care a parcurs pe jos 100 000 de km, intrând astfel în Cartea Recordurilor. În 1910, acesta pleacă, împreună cu trei prieteni, într-o călătorie la pas, în jurul lumii, cu scopul de a câștiga cei 100.000 de franci pe care Touring Club de France. Călătoria nu a mers așa cum plănuiseră, iar el a rămas singur să termine expediția, întreruptă pentru câțiva ani buni de Primul Război Mondial. În 1923, Dumitru Dan trece linia de finish și își primește premiul, mult devalorizat.
Bogdan Mureșanu este un regizor, scenarist și producător de film român, născut la București în 1974. A realizat scurtmetrajele „Tuns, ras și frezat (2013) și „Cadoul de Crăciun”, care a câștigat Best Premiul scurt la TIFF, premiul publicului la „Żubroffka”, mențiunea specială la Festivalul cinematografic mediteranean de Montpellier, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Cottbus, marele premiu la Clermont-Ferrand și premiul pentru filmul european pentru cel mai bun scurtmetraj. De asemenea, a fost selectat pentru premiile Oscar în 2020.
Anton și Damian Groves sunt doi frați pe jumătate englezi, pe jumătate români, interesați de artă și povestiri de la o vârstă fragedă care și-au găsit vocea în film. Pasiunea lor i-a dus în România, unde și-au înființat propria companie de film - Studioset - la București. Au câștigat o selecție de premii și filmele lor au fost proiectate în numeroase festivaluri din întreaga lume, inclusiv la Festivalul de Film de la Cannes și la BFI din Londra. Scurmetrajul „Opinci” a primit numeroase premii, dintre care amintim: cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, cel mai bun scurtmetraj românesc la Anim’est, cea mai bună animație la UCIN și Coup de Coeur Canal și premiul Programului Tinerilor Audienți de la Clermont-Ferrand.