Scena literară tânără din România debordează prin efervescenţă, creativitate şi dorinţa de a experimenta. Sparge convenţionalul pentru a pătrunde în alte domenii artistice, fără nicio reţinere, fără nicio teamă de forme inedite de prezentare. Se simte pretutindeni acasă, indiferent că este vorba despre un podium de dezbateri sau despre un club.
Vineri, 30 octombrie 2009, zece tineri autori – câştigători a numeroase premii pentru debut – vor arăta în cadrul seriei jubiliare de manifestări "Young Blood from Romania" a Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin de ce este în stare poezia românească. Constantin Acosmei, Svetlana Cârstean, Rita Chirian, Gabi Eftimie, Sorin Gherguț, V. Leac, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan și Ioana Nicolae sunt protagoniștii evenimentului Live Poesie, moderat de Răzvan Țupa – inițiatorul "poeticilor cotidianului" – la Literaturwerkstatt Berlin.
Scurte video-poeme realizate de Andrei Ruse vor completa această lungă noapte a poeziei. Atmosfera muzicală este asigurată de Silent Strike. Cu o seară înainte de eveniment, publicul venit la Kulturbrauerei (unul dintre cele mai cunoscute spaţii publice berlineze, destinat evenimentelor culturale) poate solicita poeţilor o "poezie la cerere" ("Poetry On Request"). Poeţii vor avea astfel ocazia să intre încă înaintea evenimentului în dialog direct cu publicul german şi să creeze pentru doritori o poezie scurtă, care va fi tradusă în germană de traducătorul aflat de asemenea la „locul faptei".
Traducerea în limba germană a poeziilor, care vor fi lecturate de actrița Ricarda Ciontoș, a fost realizată de studenţii de la Institutul de Romanistică de la Universitatea Humboldt din Berlin, în cadrul unui atelier de traducere condus de Lector Dr. Valeriu Stancu (Universitatea „Al.I.Cuza" din Iaşi).
Live Poesie, organizat de Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin, are loc în cadrul Săptămânii Festive a Liricii din Berlin, eveniment care sărbătorește în 2009 împlinirea a 10 ani de existență a platformei lyrikline.org. Distinsă în anul 2005 cu renumitul Premiu Grimme Online, platforma lyrikonline.org este un mediu optim de informare pentru toţi pasionaţii de literatură, creând o punte a poeziei între diverse limbi şi culturi. Săptămâna festivă a liricii a fost deschisă la 26 octombrie de către președintele Germaniei Horst Köhler, care a accentuat cu această ocazie semnificația socială a liricii.
Lunga noapte a liricii românești este organizată de Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin în colaborare cu Literaturwerkstatt Berlin, Oficiul Român de Turism de la Berlin și revista Noua Literatură.