Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna MAI 2015

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
4 mai / Concertul pentru pian „Compositori romeni in contesto europeo/Compozitori români în context european“ susţinut de Silvia Sbârciu, la sediul Accademia di Romania, cu ocazia Zilei Europei.
4 – 8 mai / „Concurs Internaţional de Muzică pentru Tineret – Dinu Lipatti“, la Accademia di Romania, în Sala de Concerte.
5-12 mai / Expoziția de pictură, gravură, grafică și instalații, intitulată „Discrepanțe“, aparținând artiștilor Diana Vasiliu, Ștefan Ionuț Daniel și Cristian Godeanu, la Accademia di Romania, în Sala de Expoziţii.
15-18 mai / Participarea sculptorului Raluca Ghideanu la „Bienala Internațională de Artă și Cultură“, la RomArt, Fiera di Roma.
15-25 mai /„Expoziția ACASĂ (24 de ore în 24 de fotografii)“ de Roxana Mihaly, la Consulatul General de la Trieste.
16 mai / Colocviul internațional de studii dedicat istoriei și spiritualității Muntelui Sfânt, ediția a XIV-a, organizat în colaborare cu Asociația „Insieme per l’Athos“ din Roma, la Accademia di Romania, în Sala de Conferințe.
17-31 mai / Expoziția „Din cer spre centrul pământului“ a artistei Anca Gavriș, la Accademia di Romania, în Sala de Expoziție.
22 mai / Prezentarea de modă „Zestrea“ de Liliana Țuroiu.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
1-2 mai / Prezentarea expoziției eveniment „Destiny in absence“, semnată de Anamaria Avram, Sorin Manu și Stanca Radu, în cadrul evenimentului jubiliar „Großer Frühlingsrundgang 2015“, la Centrul de artă contemporană Spinnerei din Leipzig.
9 mai / Spectacol inedit cu muzică de pian, muzică electronică și proiecții video, cu participarea muzicianului Mischa Blanos și a artistului vizual Paul Gliga, în cadrul programului de concerte organizate la sediul Institutului Cultural Român de la Berlin.
14 mai / Concert de muzică clasică susținut de pianista Luiza Borac în cadrul programului de concerte la sediul Institutului Cultural Român de la Berlin, la care sunt invitaţi muzicieni români din Berlin şi din spaţiul european, deja afirmaţi sau în curs de afirmare.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
9 mai / Participarea traducătorilor Jan Willem Bos, Jan Mysjkin și Laure Hinckel la festivalul Primăvara europeană a poeţilor la Chişinău, organizat de Uniunea Scriitorilor Români din Republica Moldova.
7-13 mai / Două recitaluri de muzică barocă la Luxemburg și Bruxelles, cu participarea artiștilor Bogdan Mihăilescu (chitară) și Anca Iaroșevici (viola da gamba).
18 mai – 7 iunie / Expoziţia „Românii şi Marele Război“ la Biblioteca provincială a oraşului Marche en Famenne din Regatul Belgiei.
26 mai / Masa rotundă cu tilul „Republica Moldova după summit-ul de la Riga/The Republic of Moldova after the Riga Summit“, la sediul European Policy Centre (EPC).
29 mai – 10 iunie / Expoziția „Untamed Skin“ a prezentat creaţii contemporane inspirate din ia tradiţională românească la centrul de design Winkelhaak din Anvers.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
8 mai / Concertul „Jazz For Two“ cu Emil Bîzgă (trompetă) şi István Gyárfás (chitară), la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
19 mai / Recitalul „Lumière“ cu Matei Ioachimescu (flaut) şi Cătălina Butcaru (pian), la Budapest Music Center.
22 mai / Participarea Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta la „Zilele oraşului Seghedin“, cu un concert folcloric susţinut de solistul Cristian Fodor şi de Grupul instrumental „Dor“ din Alba Iulia.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
6-9 mai / Festivalul Internațional ,,Primăvara Europeană a Poeților“ ediția a V-a.
7-8 mai / Participarea dirijorului Voicu Popescu la Festivalul Naţional de Interpretare Corală „Gavriil Musicescu“ din Chişinău, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici“ şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.
8 mai / Suită de acţiuni organizate de Institutul Cultural ,,Mihai Eminescu“ de la Chişinău la Biblioteca Științifică a Universității de Stat ,,Alexu Russo“ din Bălți, cu prilejul Zilei Europei.
11 mai / Expoziția „George Călinescu – scriitor, istoric și teoretician al literaturii române“, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
11-12 mai / Etapa din Republica Moldova a turneului internaţional „Turneul Stradivarius – Enescu Experience“ 2015, la Sala cu Orgă.
12-31 mai / Expoziția ,,Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite“ la Galeria la Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, parte din seria expozițiilor tematice itinerante, destinate cunoașterii și promovării valorilor culturii naționale.
12-16 mai / Mini-turneul Teatrului pentru Copii şi Tineret ,,Luceafărul“ din Iaşi în localităţile din sudul Republicii Moldova, eveniment sustinut de Institutul Cultural Român de la Chișinău, în colaborare cu Consulatul general al României la Cahul, Consiliul raional Loeva și Consiliul raional Hâncești.
13 mai - 12 iunie / Expoziția ,,Lucian Blaga – Poemele luminii“ la Academia de Poliţie Ștefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.
14 mai – 7 iunie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău a sprijinit cea de-a patra ediție a Bienalei Internaționale de Pictură din Chișinău, prin acordarea Premiului Institutului Cultural Român Chișinău și susținerea prezenței a șapte artiști români, invitați în cadrul manifestării.
15 mai – 15 iunie / Expoziția ,,Sufletul satului românesc“, la Centrul de Cultură din Budești.
16 mai – 19 iunie / Expoziția „Generația basarabeană a Marii Unirii“, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Florești, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor.
16 mai / Expoziția stradală „Mihail Kogălniceanu şi epoca Daciei Literare“, la Complexul Muzeal Național „Moldova“, Iași, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor“.
19 mai / Expoziţia „Constantin Brâncoveanu şi epoca sa“, la Gimnaziul din Manta.
19 mai / Două reprezentaţii ale spectacolului „One Man Show“ cu Horaţiu Mălăele la Chişinău şi Bălţi, parte a seriei de evenimente dedicate Zilei Europei.
19-21 mai / Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru“.
19-23 mai / Acordarea Marelui Premiu „Grigore Vieru“ poetului Ovidiu Genaru, Premiului pentru critică literară scriitorului Ioan Holban și Premiului pentru traducere lui Kopi Kyçyku, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru“ – ediția a VII-a.
21-22 mai / Întâlnire cu Cezar Paul-Bădescu în cadrul Cenaclului „Republica“ din Chișinău.
22-24 mai / Participare românească în cadrul Festivalului Filmului European din Republica Moldova, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
30 mai / Expoziția „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza“, la Liceul Teoretic „Constantin Stere“ din Soroca.
30 – 31 mai / Serie de manifestări la Soroca și la Ciripcău prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Constantin Stere, prozator, publicist, jurist și om politic Român.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
3-7 mai / Festivalul Internaţional de Literatură Tanpinar – ITEF, unul din cele mai importante festivaluri de profil din Turcia, a fost găzduit de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul.
4-10 mai / Serie de proiecții găzduite de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul în cadrul Festivalului de Film al Muncii.
5-9 mai / Participarea conferențiarei Grete Tartler Tăbărași la cea de-a XV-a ediție a Simpozionului internațional de studii culturale „Culture and space“.
6-14 mai / Prezența trupei românești de teatru Compania de teatru-dans Microbis din Sibiu cu două reprezentații ale spectacolului „Damnatul“, regia și coregrafia Hugo Wolff la International Blacksea Theatre Festival din Trabzon.
27-29 mai / Expoziția „Descriptio Cantemir“ la Ankara a fost găzduită de Muzeul Civilizațiilor Anatoliene și a fost realizată din 16 lucrări în tehnică mixtă ale cunoscutului architect Mugur Kreiss.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
7 mai / Cea de-a IV-a ediție a Colocviului dedicat Limbii Române organizat la Universitatea din Lisabona.
21 mai – 18 iunie / Expoziția de pictură „Grădini, Chipuri, Zidiri“ a pictorilor Marin Gherasim și Alina Rizea Gherasim.
31 mai / Ce-a de-a IV-a ediție a „Zilei Românilor din Portugalia“ organizată la Museu de Lisboa.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
5-10 mai / Prezentarea spectacolului „Vlad the Impaler“, după piesa A treia ţeapă de Marin Sorescu, la Brighton Fringe.
7 mai / Recitalul pianistei Ilinca Dumitrescu şi al fagotistului Vasile Macovei în Seria „Concertele Enescu“ de la Institutul Cultural Român de la Londra.
14 mai / Proiecția filmului Polițist, adjectiv, r.: Corneliu Porumboiu în cadrul programului permanent de film „Cinemateca românească“, la sediul institutului.
20 mai – 5 iunie / Participarea românească la Târgul Internaţional de Artă Art15 London şi expoziţie de sculptură la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.
27-31 mai / Participarea spectacolului „The Tale of the Pig“ – o adaptare pentru scenă după Povestea Porcului de Ion Creangă, la festivalul Brighton Fringe.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
11 mai – 11 iunie / Expoziția „Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural“, la Universitatea din Alicante.
14-15 mai / Congres „Paul Celan în Spania. Traduceri-Lecturi-Influențe“, la Universitatea Extremadura din Cáceres.
16 mai – 21 iunie / Expoziţia „Limbo“ de Iulian Zâmbrean, în Sala Gotică a Primăriei din Vilafranca, cu ocazia Festivalului de fotografie „Imaginaria“, Vilafranca, Castellón.
23 mai – 10 iunie / Turneu de teatru românesc pentru copii, la Astigarraga (San Sebastián), Málaga, Córdoba, Rociana del Condado (Sevilla), Zaragoza, Binéfar (zona Huesca), zona Madrid (Torrejón de Ardoz, Arganda del Rey, Coslada).
26 mai / Lucian Blaga. Aniversarea a 120 de ani de la naștere, eveniment organizat la sediul institutului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
3-8 mai / „Arheologia memoriei/The Archaeology of Memory“ al unuia dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali români din tânăra generație, Vlad Basarab.
7-9 mai / „Pilgrim in Eternity: Gheorghe Burcescu. The Life and Work of a Romanian Teacher and Poet/Peregrin în eternitate: Gheorghe Burcescu. Viața și opera unui dascăl și poet român“.
11-24 mai / Expoziția artistei vizuale și scenaristei Oanei Cajal intitulată „Posters For Unwritten Plays“, deschisă la galeria La MaMa în data de 11 mai, cu vernisajul în data de 13 mai.
11-25 mai / Participarea pianistului Sorin Georgian Zlat la Jacksonville Jazz Piano Competition, la The Florida Theatre.
25-29 mai / Proiectul „George Enescu, eternul contemporan“, în Sala Auditorium a Institutului Cultural Român de la New York.
27 mai – 14 iunie / Turneul American al poetei Ana Blandiana şi al scriitorului Romulus Rusan, la Javits Center, New York, Biblioteca Congresului S.U.A. şi Ambasada României din Washington D.C., University of Southern California, Biserica Învierii Domnului din Hayward, CA, Baxter Lecture Hall, Caltech, IC Art Gallery, California.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
13-16 mai / Participare românească la „Passages – Festival des théâtres à l’est de l’Europe et ailleurs“.
13-24 mai / Participarea românească la cea de-a LXVIII-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes.
14-17 mai / Participarea românească la cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Din Dragoste pentru Frumos“ care şi-a propus şi în 2015 să creeze o punte între cultură, spaţiul românesc tradiţional şi teologie.
20-31 mai / Expoziţia de fotografie „Mioveni, oraşul-uzină/Mioveni, ville-usine“ a fotografei Anne Leroy şi a jurnalistei Julia Beurq, care a fost itinerată la Bordeaux şi va fi itinerată la Paris şi la Bucureşti.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
25 mai / Serie de evenimente cu ocazia aniversării a 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-cehe.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
5-13 mai / Prima ediţie a Zilelor Culturii Române la Helsinki, organizată în parteneriat cu Ambasada României în Finlanda
12-13 mai / Serie de conferinţe susţinute de istoricul Adrian Cioroianu, la sediul Institutului.
19 mai / Seară dedicată lui Mihail Sebastian cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la dispariția scriitorului român și în contextul comemorării aceleiași perioade de la încheierea Holocaustului.
19-21 mai / Prezenţa la Stockholm a curatoarei Olga Ştefan, invitată de către Institutul Regal de Artă din Stockholm să participe la un dialog cu artistul Ştefan Constantinescu.
26 mai / Program despre Paul Celan adresat în principal membrilor Asociaţiei pentru cultura evreiască din Suedia.
28 mai / Vernisajul expoziţiei „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural naţional“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
2-6 mai / „Creat(iv)e Europe –Discovering Romania through cinema and academics“, serie de evenimente academice dedicate studenţilor de la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva, în colaborare cu Centrul pentru Studierea Politicilor şi Societăţii Europene din cadrul Universităţii.
4 mai / EUROFEST 2015 – celebrarea Zilei Europei la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
6-7 mai / Celebrarea Zilei Europei la Universitatea din Haifa.
7-16 mai / Proiecția filmului Toto și surorile lui, r.: Alexander Nanău în competiția DOCAVIV 2015.
12 mai / „Contribuția arhitecților evrei la arhitectura orașului Chișinău“ – conferință susținută de arh. Anastasia Moscaliuc la Matnas Hadar Haifa.
18 mai / eUrope Festival – eveniment de celebrare a Zilei Europei la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva.
19-24 mai / Participarea pianistului român de jazz, Petrică Andrei și Amikam Kimelman Band la Internațional Jazz Summit – Love for Sale.
29 mai – 7 iunie / Prezenţă românească la cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv, la Cinemateca din Tel Aviv.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
2-12 mai / Voluntheatre – proiect polono-român, destinat elevilor de liceu, la Cracovia.
14-17 mai / Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat la Cracovia „Festivalul culturii române“, ajuns anul acesta la cea de-a opta ediţie.
27-31 mai / Reputatul istoric de artă Radu Stern, invitat al Festivalului Internaţional de Fotografie Fotofestiwal de la la Łódź.
27-29 mai / Conferinţa ştiinţifică internaţională „Un patrimoniu cultural incomod? Moştenirea culturală a minorităţilor naţionale, etnice şi religioase în spațiul public – mituri, ideologii, de(re)construcţii“.
30 mai – 10 iunie / Sărbătoarea Culturii Române la Gdańsk – două săptămâni de evenimente românești la Marea Baltică.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
4-25 mai / Expoziție de Mihai Țopescu în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția cu ocazia participării artistului la expoziția colectivă „Personal Structures“ organizată de Palazzo Bembo la Bienala de Artă de la Veneția 2015.
3 mai / Tur ghidat „Enescu şi Viena“.
3 mai / Concertul „Duminică muzicală de primăvară“ susţinut de mezzosoprana de origine română Aura Twarowska, acompaniată de Mats Knutsson (orgă), la capela Palatului Schönbrunn din Viena.
5 mai / Lansarea primei antologii de teatru românesc contemporan în limba germană Machtspiele – Neue Theaterstücke aus Rumänien/Jocuri de putere – Teatru contemporan românesc la Volkstheater din Viena.
5-31 mai / Reprezentanţi ai industriei creative din România în cadrul festivalului Designmonat Graz.
6 şi 12 mai / Simpozion Lucian Blaga – 120 de ani de la naştere, la sediul Institutului.
6 mai / Concert Arcadia String Quartet la Wiener Musikverein.
7 mai / Concert „Enescu şi Viena“ la Barocksaal din Altes Rathaus, Viena, primul din seria de evenimente muzicale omonime organizate în 2015 de Institutul Cultural Român de la Viena.
9 mai / Seară literară cu Dagmar Dusil la sediul institutului.
13 mai – 26 iunie / Participarea artistei Ioana Păun la proiectul Performigrations: People Are The Territory.
15 mai / Eveniment aniversar Ioan Holender, director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu“.
17-23 mai / Viena a fost gazda ediţiei 2015 a concursului Eurovision, care a împlinit 60 de ani de la înfiinţare.
20 mai / Recitalul „Lumière“ susţinut la sala Bösendorfer din Mozarthaus Viena de Matei Ioachimescu (flaut) şi Cătălina Butcaru (pian).
21 mai / Eurovision 2015 – Eveniment de prezentare a României la VHS (Asociaţia Instituţiilor de Învăţământ Superior din Viena) Urania.
22 mai / Concert Petra Acker featuring World Kollektive în clubul Reigen din Viena.
24 mai / Expoziţie de pictură şi sculptură găzduit la sediul Institutului în cadrul LSRS Charity Event, eveniment iniţiat de Liga Studenţilor Români din Străinătate – filiala Austria.
27 mai / Transculturalitate – Enescu şi Viena, eveniment dedicat istoriei muzicii, în contextul programului educaţional intitulat „Transculturalitate“ al Universităţii de Muzică şi Artă de la Viena.
29 mai / Concert Fanfara Ciocârlia & Adrian Raso la Wiener Konzerthaus.
29 mai / Spectacolul „Flori pentru Algernon“, în regia şi interpretarea Iuliei Colan, prezentat de Institutul Cultural Român de la Viena şi Teatrul Pygmalion.
30-31 mai / „Culorile copilăriei“ – expoziţie şi ateliere de desen dedicate Zilei Internaţionale a Copilului.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna mai 2015