Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna IUNIE 2015

Prezentarea detaliată a proiectelor - în documentul atașat de la finalul textului (scroll down)

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
8-9 iunie / Dezbatere pe tema traducerilor de poezie și spectacolul poetic – muzical „Echivalenţe poetice româno–italiene. Poezia românească în Italia“ la Academia di Romania și în cadrul Universității Sapienza.
12-20 iunie / Cea de- a XIII-a ediţie a expoziţiei internaţionale de artă contemporană, video-art, instalații, performance, pictură, sculptură, arhitectură, fotografie, muzică – Spazi Aperti, la Academia di Romania.
26-28 iunie / Festivalul de teatru și arte performative „teatROmania_emersioni sceniche“, organizat în colaborare cu compania toscană Telluris Associati, la Academia di Romania.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
2 iunie / Concert de muzică clasică susținut de violonista Diana Moş la Centrul cultural Schwartzsche Villa din Berlin.
8-12 iunie / Retrospectivă Radu Gabrea la cinematograful de artă Filmkunst 66 din Berlin.
18 iunie / „Schimbare în interiorul sistemului: Nicolae Ceauşescu – 50 de ani de la venirea la putere“, eveniment complex organizat la sediul Institutului Cultural Român de la Berlin: sesiune de comunicări, proiecţia filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, r.: Andrei Ujică și o dezbatere.
19 iunie / Omagierea filozofului Emil Cioran, la 20 de ani de la moarte, eveniment literar desfăşurat în cooperare cu Literaturhaus Berlin.
19 iunie – 3 iulie / Prezentarea expoziției „Liquid Economy“ a artistului Dan Mihălțianu în cadrul Festivalului Food Art Week Berlin, la complexul cultural Contemporary Food Lab Berlin (restaurant, laborator de experimente, forum de socializare și galerie de artă).
26 iunie – 7 iulie / Zilele Culturii Române la Frankfurt am Main, serie de șase evenimente inedite adresate mai multor categorii de public.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
5 iunie / Stand de prezentare a României în cadrul Comisiei Europene la Bruxelles.
9-28 iunie / Expoziţia „Românii şi Marele Război“ la Centrul cultural De Werf al oraşului Aalst din provincia Flandra Orientală.
10-20 iunie / Deplasarea lui Jean-Marc Caracci la București (în perioada 10-20 iunie 2015) și la Chișinău (în perioada 20-30 iunie 2015).
20-24 iunie / Șezătoare urbană de ziua universală a iei la Bruxelles, la Centrul cultural Piano Fabriek și la Strasbourg, la sediul Lieu d’Europe.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
3 iunie / Recital de pian susţinut de Sînziana Mircea la Institutul Cultural Român de la Budapesta în cadrul programului „Bijuterii muzicale“.
11-12 iunie / Turneul în Ungaria al Ansamblului „Flauto Dolce“ în cadrul programului „Bijuterii muzicale“.
15 iunie / Spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?“, regizat de Alexandru Dabija, la Teatrul „Katona József“ din Budapesta.
24 iunie – 10 septembrie / Marcarea centenarului Gellu Naum, printr-o expoziţie realizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
29 iunie – 29 iulie / Expoziţia personală de grafică Onisim Colta, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
1-2 iunie / Conferința științifică internațională „Constantin Stere – prozator, publicist, jurist și om politic la 150 de ani de la naștere“.
1-30 iunie / Expoziția ,,Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri“, la Galeria la Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.
16 iunie / Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului, etapa VI-a.
17 iunie / ,,Concert extraordinar de muzică pentru comemorarea a 126 de ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu“, organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova.
21-24 iunie / Suită de manifestări pentru marcarea Zilei Iei în Republica Moldova, la Complexul Expozițional Moldexpo din Chișinău.
25 iunie / Expoziția ,,Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri“, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
30 iunie – 27 iulie / Expoziția „Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei“, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
9-13 iunie / Participare românească la cea de a VI-a ediție a Festivalului Intercultural Art Dialogues organizat de Primăria Beyoğlu în colaborare cu institutele culturale străine și consulatele din zona Beyoğlu.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
4-8 iunie / Eveniment teatral „Matei Vișniec sărbătorit în Portugalia“, organizat la Lisabona și Coimbra.
8 iunie / Conferința cu tema „Probleme de argumentare politică în sfera publică în state autoritare și totalitare: Consecințe naționaliste și retorica epideictică din România comunistă“, susținută de prof. univ. dr. docent Noemi Marin, la Universitatea din Lisabona.
10 iunie – 30 august / Expoziția de ceramică „Locuri unde voi fi“ a artistei Cristina Bolborea, la Viseu.
23 iunie – 24 iulie / Expoziţie de artă contemporană românească „Blouse roumaine, femme roumaine“, organizată la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
1 iunie / Soprana Delia Noble şi pianistul Alexandru Lazăr în recital la St. Martin-in-the-Fields Londra.
4 iunie / Bogdan Mihăilescu – chitară şi Anca Iarosevici – viola da gamba în cadrul Seriei „Concertelor Enescu“.
6 iunie / Reprezentaţie a spectacolului de păpuşi realizat după povestea „Prostia omenească“ de Ion Creangă, producție a Teatrului de Buzunar „Puppets Art Time“.
10-25 iunie / Programul „The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece“/„Moromeţii 60: Jubileul unei capodopere“, cuprinzând patru evenimente teatrale, literare, cinematografice şi de arte vizuale, derulate la sediul institutului şi la Leicester Square Theatre din Londra.
20 iunie / Documentarul Toto și surorile lui, r.: Alexander Nanau, în cadrul Festivalului Open City Doc din Londra, la cinematograful Bertha DocHouse din Londra.
24 şi 25 iunie / Prezentarea documentarului Chuck Norris vs Communism, r.: Ilinca Călugăreanu la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
1-6 iunie / Participarea românească în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie şi Arte Vizuale PHotoEspaña (PHE), ediţia a XVIII-a.
18 iunie / Lansarea romanului Cercanías de Marin Mălaicu-Hondrari în Spania, la librăria Tipos Infames din Madrid, organizată în colaborare cu Ediciones Traspiés.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
15-21 iunie/ Participarea românească la Festivalul Kulturfest NYC.
22 iunie – 3 iulie / Expoziția de cărți și albume cu titlul „Valori ale istoriei, culturii şi civilizaţiei din România în cărţi şi albume recente“, la sediul Institutului Cultural Român de la New York.
26-30 iunie / Turneul corului de copii „Alegretto“ organizat împreună cu Festivalul Internațional „The Rhythms of One World 2015“ și cu Misiunea Permanentă a României la ONU, la New York.
26 iunie – 10 iulie / Proiectul „Drapelul naţional al României. Istorie şi actualitate“, dedicat sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional (26 iunie), organizat la sediul institutului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
1 iunie – 16 iulie / Expoziția de sculptură Antinomie și complementaritate. Despre materia unită în plasticitatea formelor a artistului român Viorel Enache, la sediul institutului.
2 și 4 iunie / Recital de pian susținut de pianistul Matei Șerban Rogoz cu un repertoriu de George Enescu, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt în data de 2 iunie la Sala Bizantină a Palatului Béhague, Reședinta Ambasadorului României în Republica Franceză.
2-15 iunie / Expoziția „Raul Lebel (1907-2006) de la București la Paris, de la Rousillon la insula Réunion“ (Raoul Lebel 1907-2006 de Bucharest à Paris, de Roussillon à L’île de la Réunion), la sediul institutului.
8 iunie / Concert excepţional la Paris în cadrul Turneului Internaţional Stradivarius – Enescu Experience 2015, în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu şi a pianistului rus Eduard Kunz.
9 și 10 iunie / Primele două concerte de gală din Integrala Schumann, Concert nr. 11 și Concert nr. 12 pentru pian, susținute de pianista de origine română Dana Ciocârlie la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința Ambasadorului României în Franța.
16 iunie / Conferința și lansarea cărții Fabule Moderne de Tatiana Tibuleac, la sediu.
17-18 iunie / Cea de-a doua ediţie a Zilelor Doctorale la Institutul Cultural Român de la Paris.
28 iunie – 30 septembrie / Expoziţia seriei de fotografie documentară cu tema „Asta e viața – Mediul urban şi rural românesc în Europa de azi“ de Lucian Muntean şi Jonas Mercier la Galeria „La fabrique de l’image“ din Meysse, Franța.
29 iunie / Găzduirea cursului de formare Erasmus+ intitulat Le jardin monument vivant. Pédagogie du patrimoine des jardins en Europe, la sediul institutului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
2 iunie / Serie de evenimente cu ocazia sărbătoririi orașului Plzeň drept Capitală Culturală Europeană în 2015, în orașul Plzeň și Regiunea Plzeň din Republica Cehă, la Galeria Institutului Goethe și Galeria Casei Europa, DEPO 2015.
8 iunie / Recitalul „Dor de Eminescu“, în interpretarea actorului Ion Caramitru şi a clarinetistului Aurelian Octav Popa, la Teatrul Celetné (Divadlo v Celetné) din Praga, în colaborare cu Institutul pentru Arte și Teatru din Praga, pentru comemorea a 126 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național Mihai Eminescu.
14 iunie / Reprezentaţia teatrului independent bucureştean „UNTEATRU“ cu spectacolul de poezie „Poezia visului“, la Teatrul Venuše ve Švehlovce din Praga, în interpretarea tânărului actor Lari Giorgescu.
15 iunie – 15 iulie / Expoziţia de pictură românească contemporană cu lucrări ale artiştilor: Robert Köteles, Corneliu Vasilescu, Cristian Sida, Dan Ciocă, Mariana Cinteanu, Cosmin Fruntes, Călin Beloescu, Gabriela Culic, Vasilii Diviza, Vasile Tolan, Dorin Baba şi Horea Cucerzan, la Galeria Ministerului Culturii din Republica Slovacă, Bratislava.
18-28 iunie / Institutul Cultural Român de la Praga a susținut, în calitate de partener strategic, alături de instituţii de prestigiu din Republica Cehă, participarea românească la cea de-a XIII-a ediţie a Cvadrienalei de Spațiu și Design Performativ de la Praga, cel mai important eveniment cultural al anului 2015 din țara de reședință, care a găzduit 68 de state, cu standuri tematice, expoziţii, spectacole, evenimente live și conferinţe.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
1-7 iunie / Prezența dramaturgului Gianina Cărbunariu la repetițiile și evenimentele din pregătirea premierei suedeze a piesei Tigrul sibian (Teatrul Municipal din Örebro).
5 iunie / Recital Nicoleta Paraschivescu la Festivalul de muzică veche de la Stockholm, în sala de concerte a Catedralei din Stockholm.
21, 23 iunie / Turneul suedez de promovare a celui mai recent album al ansamblului de muzică lăutărească Taraf de Haïdouks.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
9-11 iunie / Concert de ethno-jazz susţinut de Maria Răducanu Quartet în cadrul Festivalului Israel, la Complexul HaTahana HaRishona din Ierusalim.
25 iunie / Prezenţa designerului vestimentar Florentina Giol la evenimentul „DELISHOW – Fashion and Culinary Mash-up“, în cadrul proiectului White Night Europa, care a adus împreună creatori de vestimentaţie şi de artă culinară, într-un eveniment dedicat Europei şi Israelului, organizat în Rothschild Plaza 1, Tel Aviv.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
13 iunie – 28 august / Concerte rock și expoziție-eveniment de artă contemporană românească la la Centrul pentru Artă Contemporană Trafostacja din Szczecin.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
10- 28 iunie / Expoziția artiştilor vizuali Marcel și Ilarion Voinea în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
20 iunie / Cea de-a doua ediţie a „Festivalului del pensiero in/verso“ – festival de poezie italo-română, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția, în cadrul Venice Art Night.
23-24 iunie / Conferința internațională „Civilizație românească și identitate europeană. Istorie, cultură, societate“, în spațiile Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
2 iunie / Recital de pian susţinut de Nicon Mladin la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
6 iunie / Prezentarea traducerii în limba engleză a volumului Cărarea Împărăţiei (Path to the Kingdom) de Arsenie Boca, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
9 iunie – 7 iulie / Expoziţia „Nightfall“ a artistului Részegh Botond la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena.
13 iunie / Recitalul ansamblului de muzică barocă Flauto Dolce la Sala Dante a Palatului Sternberg din Viena.
14 iunie / Comemorarea a 126 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu (1850-1889).
18 iunie / Lansarea celei de-a 20-a ediţii a Ghidului Cultural pentru Europa Centrală la Tanzquartier Wien.
19 iunie / Concertul Behind the Scenes (compoziţii muzicale contemporane din România) în interpretarea ansamblului internaţional Green Thing la Brick-5 din Viena.
23 iunie / „Effects of Enescu – Muzică și arte plastice în timp real“, proiect dedicat comemorării a 60 de ani de la moartea compozitorului român George Enescu.
24 iunie / Ziua Internaţională a Iei la Palmenhaus, Palatul Hofburg din Viena.
26 iunie / „Danubius“, eveniment cultural-educativ interactiv dedicat copiilor, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
30 iunie / Proiecţia filmului Eu când vreau să fluier, fluier, r.:Florin Şerban, la Cinemateca Institutului Cultural Român de la Viena.


Lista proiectelor culturale organizate de institutele culturale românești din străinătate - IUNIE 2015