Institutul Cultural Român invită publicul la cea de-a doua ediție a programului „Let's Talk About... Film”, care va avea loc joi, 27 iunie, de la ora 19.00, în Sala Mare a ICR din Aleea Alexandru 38. Cu această ocazie, va fi proiectat filmul „Unde merg elefanții” regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, urmat de o discuție între regizori și scriitoarea Andreea Răsuceanu.
„Let's Talk About...Film” continuă demersul Institutului Cultural Român de promovare a cinematografiei românești contemporane și propune un concept original de înțelegere a filmelor prin invitarea unor personalități culturale pasionate de cea de-a șaptea artă, fără a fi implicate în mod direct în domeniul cinematografic.
Cum se vede filmul din perspectiva unui scriitor? Dar din cea a unui actor care s-a reorientat către regie de film? Ce își propune un compozitor sau un filosof să vorbească cu un regizor? În ce măsură un profesor de liceu poate convinge o clasă întreagă să vină la cinema? Ce ne mai atrage când vorbim despre un film: povestea, actorii sau muzica? Acestea sunt o parte din temele abordate la proiecția din 27 iunie.
„Unde Merg Elefanții” / ”Where elephants go” (2024) este cel de-al doilea lungmetraj al tandemului regizoral Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, selecționat ca reprezentant al României în competiția itinerantă SMART 7, o rețea festivalieră europeană prin care 7 filme de excepție, din 7 țări europene, călătoresc pe plan internațional în cadrul festivalurilor: Vilnius IFF Kino Pavasaris (Lituania), IndieLisboa IFF (Portugalia), Transilvania IFF (România), FILMADRID IFF (Spania), New Horizons IFF (Polonia), Reykjavik IFF (Islanda) și Thessaloniki IFF (Grecia). Parcursul competițional se va termina în Grecia, la Thessaloniki IFF, programat în noiembrie, unde juriul internațional va desemna câștigătorul. Filmul „Unde merg elefanții” va intra în cinematografele din țară în toamna acestui an, distribuit de Follow Art Distribution.
Sinopsis:
„Unde merg elefanții” (2024) este o poveste de iubire și prietenie între trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor. A lui Leni (Carina Lăpușneanu), o fetiță bolnavă, dar în același timp plină de viață. A lui Marcel (Ștefan Mihai), un tânăr cu tendințe sinucigașe fără niciun motiv sau cu toate motivele din lume. Și a Magdei (Alice Cora Mihalache), o mamă care încearcă să uite că viața este îngrozitoare. Filmul este o pseudomelodrama, un puzzle pe care spectatorii sunt invitați să îl descifreze. Și o comedie. Sau aproape o comedie.
Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga au o vastă experiență în industria de film și televiziune, lucrând ca scenariști și regizori pentru mai bine de 10 seriale TV.
Primul lor scurtmetraj de ficțiune, „4:15 PM Sfârșitul lumii” (2016) a avut premiera în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes și a fost selectat în peste 30 de Festivaluri Internaționale de filme câștigând 5 premii, printre care și Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo. Primul lor lungmetraj co-regizat, “Să nu ucizi”/“Thou shalt not kill” (2018), a fost proiectat în premieră la Festivalul de Film de la Varșovia și a avut un palmares de până la 20 de festivaluri în întreaga lume, câștigând un premiu special al juriului la Festivalul Internațional de Film Indie Lisboa.
Andreea Răsuceanu este scriitoare și critic literar și predă geocritică și tehnici de lectură la Facultatea de Litere a Universității București. În 2009 a devenit doctor în filologie cu lucrarea Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate. Volumul de debut Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și la premiile revistei Observator cultural și a primit premiul Tânărul critic al anului în 2013. La Editura Humanitas a publicat Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului(2016) și Dicţionar de locuri literare bucureştene (2019, împreună cu Corina Ciocârlie). Romanele sale publicate la editura Polirom: O formă de viață necunoscută (2018), Vântul, duhul, suflarea (2020) și Linia Kármán (2024) au fost recompensate cu premii și nominalizări importante și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Andreea Răsuceanu a mai publicat cronici, interviuri și articole de specialitate în reviste literare și este autoarea mai multor traduceri din limba engleză.
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, București FM
Eveniment organizat cu sprijinul: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Agricola