- 19 August 2020
- Tags Icr Icr istanbul Muzeul george enescu George enescu Irina nitu Fotodocumente enescu
Expoziția fotodocumentară „Enescu 65 / Receptarea lui George Enescu în contemporaneitate”, proiect al Muzeului Național „George Enescu“ din București, va fi prezentată, în data de 19 august, într-un material video, pe pagina de Facebook a ICR Istanbul, de cercetătoarea Irina Nițu. Realizată de Adina Sibianu și Irina Nițu, cu contribuția graficianului Horia Nițu, expoziția ilustrează o selecție (neexhaustivă) a celor mai importante festivaluri, concerte sau evenimente ce au adus în prim-plan muzica și personalitatea lui George Enescu în ultimii 65 de ani.
Fotodocumentele sunt ordonate cronologic, începând cu anul 1956, anul premierei belgiene a operei Oedipe și a primului festival din România ce poartă numele compozitorului român. Totodată, evidențiază anumite creații enesciene prezentate pe mari scene de concert internaționale, amintește nume mari de interpreți ce au abordat în repertoriul lor compozițiile lui George Enescu, arată interesul pentru muzica sa (concretizat în conferințe și simpozioane de muzicologie organizate în Europa și SUA) și se încheie cu câteva apariții discografice semnificative, ce vizează integrale enesciene, respectiv o selecție de tipărituri importante pentru o mai profundă cunoaștere a operei enesciene. De asemenea, reunește câteva dintre cele mai importante cărți dedicate compozitorului și semnate Octavian Lazăr Cosma, Noel Malcolm, Pascal Bentoiu, Viorel Cosma, Alain Cophignon, Clemansa Liliana Firca sau Bernard Gavoty, partituri editate postum, înregistrări, articole de presă, afișe sau programe de concert din țară și străinătate ce cuprind titluri enesciene.
Expoziția dovedește o apropiere tot mai mare a muzicienilor contemporani de creația lui George Enescu, aprecierea de care se bucură în rândurile interpreților de anvergură internațională și a publicului lor, o dovadă vie a faptului că muzica lui George Enescu și-a depășit timpul și a ajuns să cucerească secolul XXI.
Prezentarea online va fi tradusă/subtitrată în limba turcă și se înscrie în seria de evenimente dedicate promovării culturii muzicale românești în rândul publicului turc și al comunității de români din Republica Turcia.