- 30 October 2023
- Tags ICR Institutul Cultural Roman AdMusicam Metamorfoze
Institutul Cultural Român continuă programul AdMusicam Concert Series cu cel de-al șaselea concert al seriei, ce va avea loc miercuri, 1 noiembrie 2023, de la ora 17.00, la Sala mică a Ateneului Român. Intitulat „Metamorfoze”, concertul este susținut de tinere talente din România și Republica Moldova, absolvenți ai programului #AdMusicam2023: Iarina Ișfan (vioară), Cristina Drăghici (vioară), Marius Antohi-Lupu (violă), Ștefan Ciceu (violoncel), Alexandr Vasilioglo (contrabas), Laura Borodi (oboi), Raluca Ciula (clarinet) și Fabiani Prcsina (pian).
Din programul serii fac parte: Benjamin Britten – Niobe din 6 Metamorfoze după Ovidiu pentru oboi solo; Ludwig van Beethoven -Trio cu pian, Op. 11Gassenhauer; Edouard Destenay – Trio pentru pian, oboi și clarinet op.27; Dinu Lipatti - Premiere Improvisation pentru vioară, violoncel și pian; Franz Schubert - Cvartetul în do minor, D703,Quartett-satz.
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Proiectul AdMusicam Concert Series este o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, și organizat de Institutul Cultural Român, în acest an, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în perioada 26 iunie – 9 iulie 2023. Tinerii absolvenți ai programului susțin, pe parcursul acestui an, o serie de concerte în mai multe locații din București.
Iarina Ișfan (#AdMusicam 2023) este masterandă în anul II la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, la clasa de vioară a profesorului Ladislau Csendes. A concertat alături de orchestre naționale, precum Orchestra Națională Simfonică a României, Orchestra Filarmonicii „George Enescu'” și Orchestra Filarmonicii din Ploiești. Recent, a participat la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin și la Festivalul Internațional George Enescu în calitate de membru al Orchestrei Naționale de Tineret a României.
Cristina Drăghici (#AdMusicam 2023) a început studiul viorii la vârsta de șase ani la Școala Gimnazială de Arte nr. 5, a continuat studiile la Colegiul Național de Arte ,,Dinu Lipatti”, iar în prezent, este studentă la Universitatea Națională de Muzică București, clasa prof. Florin Croitoru. De-a lungul timpului, a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale atât ca solistă, cât și ca membră în formații camerale. A concertat pe diferite scene din țară și din străinătate: Voralberg (Austria), Chichester (Anglia), Sankt Gallen (Elveția) și Chișinău (Republica Moldova).
Marius Antohi Lupu (#AdMusicam 2023) a început studiul viorii la vârsta de opt ani la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, la clasa profesoarei Valentina Panfil, iar în prezent studiază viola cu profesorul Serghei Racenco la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și este membru al Orchestrei de Tineret a Moldovei.
Ștefan Ciceu (#AdMusicam 2023) este student în anul III la Universitatea Națională de Muzică din București unde studiază violoncelul la clasa maestrului Răzvan Suma. Studiază muzica de la vârsta de șase ani și a absolvit Colegiul Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău. A participat la diverse concursuri naționale și masterclass-uri cu profesori internaționali precum Dragan Suzuki Djordjevic, Atanas Krastev, Denis Severin, Krzysztof Karpeta, Valentin Răduțiu și mulți alții. A colaborat cu numeroase orchestre, printre care Orchestra de Tineret a României și Orchestra de Tineret a Vienei, Orchestra Simfonică București, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău și Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești.
Alexandr Vasilioglo (#AdMusicam 2023) s-a născut într-un oraș mic din sudul Republicii Moldova, într-o familie de muzicieni. La vârsta de șase ani a început studiul viorii la școala muzicală din orașul său natal, apoi a plecat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, unde a început să cânte la contrabas. A cântat în Orchestra Națională a Moldovei și în cadrul Young Concertgebouworkest din Țările de Jos, la Academia de Muzică a Moldovei și la Orchestra Filarmonicii Brașov. Anul acesta, a câștigat locul întâi la Concursul Internațional Eugen Koka.
Laura Borodi (#AdMusicam 2023) este elevă în clasa a 12-a la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca. A câștigat numeroase premii naționale printre care: Premiul I – „Lira de Aur” Suceava, Premiul I – Concursul Național de Interpretare Instrumentală „Vasile Sândean Ovadiuc”, Premiul III – Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală. A participat la cursuri de măiestrie alături de Simona Sindreștean, Florenel Ionoaia și Firuța Mesaroș. Este sponsorizată în prezent de Programul Mol de promovare a talentelor. De asemenea, este voluntară în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania” și al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Raluca Ciula (#AdMusicam 2023) studiază clarinetul de la vârsta de 11 ani. A absolvit Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, fiind îndrumată de profesorul Călin Călugăru. În prezent, studiază la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea clarinet, la clasa prof. conf. Flavius Trif. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, a susținut două concerte în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat Târgu Mureș și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Gervasio Tarragona Valli, Fabio di Casola, Damien Bachmann.
Fabiani Prcsina (#AdMusicam 2023) a început cursurile de pian la vârsta de șapte ani, la secția de muzică a școlii gimnaziale „I.G. Duca” Petroșani, la clasa doamnei profesor Adina Stan. Acolo a luat numeroase premii naționale și internaționale, printre cele mai importante fiind: premiul I la faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală Cluj, Premiul „Gyorgy Kurtag”, Trofeul „Clara Peia”, Marele Premiu la Concursul Internațional „Clara Peia” Lugoj, premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, filiala Lugoj, Concursul Internațional „Clara Peia”, premiul I la „Concours International de Piano de Nice Cote dAzur” Nisa, premiul I și Premiul special pentru Muzica Românească la festivalul internațional „Klavier Art”. De asemenea, a participat la numeroase concerte și recitaluri în țară și în străinătate și a debutat la Ateneul Român, în anul 2018, cu piesa „Carnavalul Animalelor” de Camille Saint-Saens în cadrul proiectului „Camerata Regală și Micii Muzicieni”. În anul 2020, a fost bursier în proiectul „Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României. A susținut două recitaluri la Casa de Arte Dinu Lipatti și la Palatul Suțu, București (în stagiunea ACCUM). În prezent, este student al Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Vlad Dimulescu.
***
#AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe's Orchestral Sectorˮ,ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.
În prezent, participanții la edițiile anterioare #AdMusicam studiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești. Alții dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei ș.a.
În cadrul proiectului AdMusicam Concert Series, au avut loc, începând din anul 2017 (cu o pauză cauzată de pandemie), cinci concerte:
· AdMusicam Concert Series #1 Prelude, 25 noiembrie 2017, Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar
· AdMusicam Concert Series #2 Fantaisie, 24 noiembrie 2018, Muzeul Național „George Enescu”
· AdMusicam Concert Series #3 Play, 25 aprilie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
· AdMusicam Concert Series #4 The Lark, 23 mai 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
· AdMusicam Concert Series #5 Lointaine, 20 iunie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu.
Contact: Irina Iacob; Tel: 0723 467 154; e-mail: irina.iacob@icr.ro