Institutul Cultural Român din Berlin - loc al interferenţelor româno-germane

O întâlnire de o factură specială va avea loc în 24 iunie 2008 la ora 19.30 la Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin sub titlul AMPRENTA LUCRURILOR*- IMAGINI ŞI POEZIE DIN ROMÂNIA ŞI GERMANIA: trei cunoscuţi poeţi români- Grete Tartler, Florea Ţuţuianu şi Răzvan Ţupa se vor întâlni cu poeţii de limbă germană Michael Speier şi Tzveta Sofronieva pentru a dialoga despre poezie şi a citi din creaţia lor, în cele două limbi- română şi germană. În aceeaşi seară va avea loc şi vernisajul expoziţiei intitulate "Portrete în oglindă", expoziţie cu lucrări ale artistei plastice berlineze Anna Holldorf şi ale Floarei Ţuţuianu, prezentă la Berlin în dubla ei ipostază de poetă şi artistă plastică. Lectura versurilor româneşti, traduse în limba germană, va fi asigurată de actriţa Ricarda Ciontos, originară din România. Seara va fi moderată de Michael Speier. Întâlnirea are însă o bătaie mai lungă şi constituie un prim pas dintr-o colaborare pe care o sperăm pe termen lung între autorii care se vor întâlni în spaţiul ospitalier al Institutului Cultural Român din Berlin: Michael Speier este, printre altele, fondator şi editor al revistei "Park. Revistă pentru noua literatură" (fondată în 1987 la Heidelberg). În această calitate îşi propune editarea unui număr special al revistei "Park", dedicat liricii româneşti. În reciprocitate, revista „Cuvântul", al cărei redactor-şef este poetul Răzvan Ţupa, va găzdui texte ale poeţilor germani, în traducere românească. Cele doua artiste plastice,care sunt totodată remarcabile ilustratoare de carte, vor ilustra reciproc poeziile confraţilor lor poeţi.
*Titlu inspirat din volumul Materia Signata al Gretei Tartler


Michael Speier
n. 1950, scriitor, traducător si teoretician literar, trăieşte în Berlin. A publicat şapte volume de lirică. Versurile lui sunt traduse în numeroase limbi şi au apărut în peste 30 de antologii. Traduce poezie contemporană din franceză, italiană şi engleză (Roubeaud, Zanzotto, Hamburger ş.a.). Din 1997 este profesor onorific la Universitatea Cincinatti (SUA) şi visitig profesor la diverse universităţi americane, precum şi la Deutsches Literaturinstitut din Leipzig. Fondator şi editor al revistei "Park. Revistă pentru noua literatură" (fondată în 1987 la Heidelberg) şi a "Anuarului Paul Celan". Membru al colegiului redacţional al revistei "Poesie" (Paris). 

Tzveta Sofronieva
, n. 1963 la Sofia, Bulgaria. In prezent trăieşte la Berlin. Scrie cu egală uşurinţă în bulgară, germană şi engleză- poezie, povestiri, roman, eseistică şi este totodata traducatoare. A susţinut cursuri şi conferinte în diverse universităţi americane şi canadiene (UCLA, Harvard, UPENN, John Hopkins, Northwestern, University of Chicago, University of Toronto), precum şi la Cambridge-Mare Britanie, în Bulgaria şi în Germania. Iniţiatoarea reţelei europene "Cuvinte interzise"(1998-2007), co-organizatoarea Web Streaming Poetry Events (2006). A editat transcript, o antologie despre „gândirea limbii şi despre intâlnirile în multilingvism" (2007). Premiul pentru Poezie al Academiei Bulgare (1988). 
Artista plastică Anna Holldorf
(n. la Aschaffenburg) stabilită din 1962 la Berlin, unde absolvă în 1994 secţia de pictură a Facultăţii de Arte la clasa Profesor Herrfurth. Între 1995-1996 face un stagiu de lucru în Japonia, iar ulterior beneficiaza de o serie de burse importante. Stagii de lucru la Basel/Elveţia, în Provence/Franţa şi la Stockholm/Suedia (2003-2007). Din anul 2001 este docentă la Institutul pentru Arte şi Meserii din Lehnin/Berlin. Conduce editura de artă "Ars Amelia" din Berlin.



Director,
ADRIANA POPESCU
Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"