Marele violinist român Eugene Sarbu a murit, la Londra, în 21 iulie 2024. Adevărat ambasador al culturii române în lume și suporter neobosit al țării sale natale, Maestrul Sarbu a câștigat, de-a lungul carierei sale, numeroase concursuri muzicale de mare importanță și s-a bucurat de o impresionantă carieră solistică și concertistică internațională.
Suntem onorați să îi rememorăm viața și opera în cadrul unui eveniment extraordinar cu participarea sorei sale, pianista Carmina Sarbu, care l-a acompaniat pe marele violonist în cadrul multor recitaluri de neuitat, precum acela din 1997, când a fost invitat de actualul Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, să cânte la Palatul St. James.
Carmina Sarbu se va referi la aspecte mai puțin cunoscute ale carierei și vieții lui Eugene Sarbu, într-o conversație cu Aura Woodward, directoarea ICR Londra și fostă jurnalistă BBC. De asemenea, audiența prezentă la eveniment va putea să îl asculte și să îl vadă pe Maestrul Sarbu în mai multe înregistrări realizate de-a lungul carierei sale lungi și încununate de succes. Evenimentul face parte din Seria Concertelor Enescu 2024-2025.
Când: joi, 7 noiembrie 2024
Unde: Sediul ICR Londra, 1 Belgrave Square, Londra SW1X 8PH
Evebimentul este gratuit, dar va rugăm să vă anunțati participarea AICI.
Născut în 1950, în comuna Pietrari de lângă Râmnicu Vâlcea, Eugene Sarbu a făcut înconjurul lumii de opt ori, iar în concertele susținute la nivel mondial, publicul savura sunetul unic al viorii sale Stradivarius, construită în 1729. Eugene Sarbu, împreună cu George Enescu, sunt violoniștii virtuozi români menționați în Oxford Dictionary of Music. În 1978 a câștigat Concursul Paganini de la Genova și Concursul Internațional Carl Flash. La vârsta de 6 ani a avut prima apariție publică, iar în 1960, la Roubaux, în Franța a avut debutul internațional. A prezentat în primă audiție numeroase lucrări, printre care concertul pentru vioară pe care finlandezul Einojuhani Rautavaara i l-a dedicat. În 1982, a devenit dirijor și solist al European Master Orchestra. Eugene Sarbu a fost auzit la radio și televiziune în majoritatea țărilor, a înregistrat multe pentru BBC și pe disc pentru EMI și Auvidis. În urma evenimentelor din 1989, Eugen Sârbu a inițiat o campanie mondială pentru a ajuta România, susținând nenumărate concerte benefice în întreaga lume. În decembrie 1994, Eugen Sârbu a susținut un spectacol istoric la Metropolitan Museum din New York, la vioara lui Paganini („Il Cannone” – Guarneri del Gesù). În 1997, a fost invitat de Regele Charles al III-leasă cânte împreună cu sora sa la Palatul St. James. În același an, a devenit Director de Onoare al Orchestrei Naționale a Radioului Român din București. În septembrie 1999, el a deschis sezonul 1999-2000 la Carnegie Hall din New York, interpretând Concertul pentru vioară Brahms cu Orchestra Simfonică Americană fiind ovaționat în picioare de public. Dispariția sa a fost consemnată în publicații importante precum The Strad, Classical Music Daily sau Violinist.
Fotografie de Lelli E. Masotti (1980-1981)