Holocaustul în România – Memoria istoriei şi arhitectura memoriei - la ICR berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin, în colaborare cu Fundaţia germană cu sediul la Berlin "Denkmal für die ermordete Juden Europas" (Monumentul evreilor ucişi în Europa - www.stiftung-denkmal.de) organizează la Berlin o prezentare a proiectului Memorialului Naţional al Holocaustului de la Bucureşti, urmată de o masă rotundă pe o temă de mare interes internaţional, sub titlul Holocaustul în România – Memoria istoriei şi arhitectura memoriei.
Prezentarea Memorialului va fi făcută de sculptorul Prof. Peter Jacobi, autorul proiectului, iar la masa rotundă, moderată de către Dr. Anneli Ute Gabanyi, politolog la Fundaţia pentru Ştiinţă şi politică, Berlin şi de Dr. Mihnea Constantinescu, Consilier de Stat, directorul de Cabinet al Primului Ministru, participă următorii invitaţi:
Prof. Dr. Wolfgang Benz, directorul Centrului pentru Cercetarea Antisemitismului, (Universitatea Tehnică Berlin) şi purtător de cuvânt al consiliului de experţi al Fundaţiei monumentul evreilor ucişi în Europa,
Prof. Dr. Radu Ioanid, director al International Archival Programs Division, U.S. Holocaust Memorial Museum, Washington D.C. ,
Dr. Mihail E. Ionescu, directorul general al Institutului Naţional "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului din România, Bucureşti,
William Totok, scriitor şi jurnalist la Berlin, membru al Comisiei internaţionale "Elie Wiesel".

Manifestarea se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ambasadorului României la Berlin, Excelenta Sa domnul Bogdan Mazuru şi se desfăşoară chiar în spaţiile Ambasadei, în seara de 30 octombrie 2007, la ora 19.00.
Sculptorul Peter Jacobi s-a născut în România, este stabilit din 1970 în Germania şi se bucură de o reputaţie internaţională prin numeroasele sale lucrări de artă monumentală precum şi prin întreaga sa activitate de creator şi teoretician în domeniul artelor vizuale. Proiectul Memorialului Naţional al Holocaustului de la Bucureşti a fost iniţiat de către Comisia Internaţională „Elie Wiesel"şi lansat de către Ministerul Culturii şi Cultelor, sub forma unui concurs de soluţii al cărui câştigător a fost declarat, în 2006, sculptorul Peter Jacobi:
Mă preocupă de aproape 3 decenii tematica memorialelor, din 1979 lucrez cu noţiunea Timpului, cu vizualizarea trecerii timpului, aşa cum este şi în cazul Memorialului Holocaustului. Imaginea creata de un artist este, desigur, cea mai libera şi independentă de evenimentul istoric. Ea este o imagine care nu poate fi obţinută pe altă cale. Dar care este tot atât de valabilă ca şi interpretarea unui istoric."
Memorialul Holocaustului de la Bucureşti, a cărui construcţie va începe în curând, este conceput "ca un loc permanent de amintire şi ca un avertisment adresat generaţiilor viitoare" şi ridicarea lui reprezintă pentru naţiunea română un profund act de conştientizare a istoriei.
ADRIANA POPESCU

Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax. +49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de; adriana.popescu@rki-berlin.de