George CONSTANTINESCU

4 octombrie 1881, Craiova - 11 decembrie 1965, Londra
părintele sonicităţii


George (Gogu) Constantinescu (1881-1965) s-a născut la Craiova, la 4 octombrie 1881. A absolvit, în 1904, ca şef de promoţie, Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele. Se preocupă, în anii de după terminarea facultăţii, de beton armat, ocupându-se de teoria acestuia, dar şi executând mai multe lucrări de poduri. Gogu Constantinescu a realizat bolta de beton a fostului sediu al Camerei Deputaţilor din Dealul Mitropoliei. Dornic să-şi extindă cercetările ştiinţifice, se stabileşte în Marea Britanie, unde introduce o nouă ştiinţă, ramură a mecanicii mediilor continue, numită sonicitate, care se ocupă cu transmiterea puterii mecanice prin vibraţii în medii fluide şi solide (prin lucrarea The Theory of Sonics. A treatise on transmission of power by vibrations, apărută în 1918).
Ca aplicare a teoriei sale, George Constantinescu crează şi tehnica sonicităţii, găsind echivalentul sonic a numeroase realizări din alte ramuri tehnice, în special din electrotehnică. Apoi fundamentează matematic şi dezvoltă noi discipline ca: electrosonicitatea, hidrosonicitatea, sonostereosonicitatea şi termosonicitatea, făcând pasul de la teorie către aplicaţiile practice. El a creat numeroase invenţii, în mai multe domenii ca: motoarele sonice, pompele sonice, ciocanele şi perforatoarele sonice, injectoare sonice, convertizoare de cuplu (cutii de viteze sonice), generatoare de energie sonică, numeroase aparate pentru transmisii sonice şi receptoare ale acestei energii. Una dintre cele mai importante realizări ale lui Gogu Constantinescu a fost reprezentată de dispozitivul de tragere la orice turaţie a motorului prin discul format de palele elicei în rotaţie, numit G.C. Gear (Constantinesco Fire Control Gear). Apreciindu-i rezultatele, guvernul englez i-a construit lui Gogu Constantinescu, în 1918, în West Drayton, un laborator pentru cercetare şi pentru aplicaţiile practice ale sonicităţii, de foarte mari dimensiuni, numit Uzinele Sonice. Una dintre invenţiile sale importante este reprezentată de convertizorul de cuplu. Prin aplicarea acestui convertor la un automobil, Constantinescu a realizat, în mai 1923, primul automobil cu schimbător de viteze automat.
Printre cercetările sale din ultima parte a vieţii se găsesc: problema transformării energiei electrice în energie sonică şi a energiei mecanice în energie calorică şi problema utilizãrii ultrasunetelor în practică.
A murit la 11 decembrie 1965, la Londra.

Surse:
http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/gogu-constantinescu-i-sonicitatea-i_3708.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Constantinescu