Festivalul de Muzică Veche București, ediția 2013

Luni, 2 decembrie 2013, a demarat la București cea de-a opta ediție a Festivalului de Muzică Veche București cu o primă seară dedicată muzicii Renascentiste și artelor plastice. La Muzeul Național al Țăranului Român, în sala Tancred Bănățeanu, a avut loc vernisajul expoziției Grădina suspendată reunind pe simeze și în spațiu lucrările artiștilor Adela Edu, Otilia Cadar, Teofana Filip, Adrian Iurco, Marcel Lupșe, Vasile Mureșan Murivale, Mircea Roman, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Valentin Soare, Mirela Trăistaru și Nona Șerbănescu care a realizat și curatorierea expoziției. În compania lucrărilor de pictură și sculptură publicul a avut ocazia să asculte un recital muzical renascentist în interpretarea lui Nicolae Szekely, maestru al lăutei și vihuelei – instrumente specifice perioadei.

Marți, 3 decembrie, programul Festivalului de Muzică Veche București 2013 continuă cu concertul Il Maestro e lo Scolare, de la ora 19.00 la Sala ArCuB, susținut de ansamblul belgian de muzică barocă Il Gardellino. Dezvoltat în parteneriat cu Ansamblul Il Gardellino și Conservatorul Regal din Bruxelles, programul internațional Il Maestro e Lo Scolare încurajează tinerii muzicieni români în direcția aprofundării interpretative a muzicii vechi. Pentru a patra oară în România, membrii formaţiei Il Gardellino vor oferi publicului adevărate demonstrații de virtuozitate în cadrul unor masterclass-uri dedicate muzicienilor români, masterclass-uri ce se vor finaliza prin susținerea pe scena bucureșteană a concertului Il Maestro e Lo Scolare.

Miercuri, 4 decembrie, tot de la ora 19.00, la sala ArCub din București organizatorii Festivalului de Muzică Veche pregătesc publicului o nouă surpriză muzicală. Este vorba de concertul de jazz cu improvizații pe teme bizantine și armenești susținut de Maestrul Harry Tavitian. Gândit ca o intervenție contemporană cu accente tradiționale și arhaice, concertul propune o binevenită ruptură de ritm și o manifestare muzicală de excepție.

Și pentru că intervențiile contemporane nu se opresc aici, organizatorii l-au invitat pe maestrul Virgiliu Parghel să ”înregistreze” vizual fiecare dintre manifestările din cadrul festivalului. Astfel, marele artist român va desena în timpul fiecărui concert iar la final publicul va avea ocazia să admire rezultatele muncii sale în foaierul sălii de concert.

Concertul de închidere al festivalului din data de 5 decembrie va sărbători dialogul stilistic între cei doi mari compozitori ai Barocului: Corelli și Bach. Concertul propune publicului lucrări camerale reprezentative, dedicate viorii baroce și clavecinului, precum selecțiuni din ciclul celor Șase Sonate pentru vioară barocă și clavecin obligat de J. S. Bach sau Follia de Arcangelo Corelli în interpretarea instrumentistelor Melinda Béres și Raluca Enea.

Programul complet al festivalului și mai multe detalii despre spectacole pot fi găsite pe site-ul oficial www.earlymusic.ro.

Biletele pot fi achiziționate din rețeaua Eventim, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti și online pe www.eventim.ro sau de la casa de bilete ArCuB.

Festivalul este organizat de Medieval Praxis cu sprijinul Ministerului Culturii, ArCuB, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Balassi, ART HUB, Galeria Rotenberg-Uzunov.
Co-organizatori: Asociația ANTIQVA și Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane.
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu Vinars, Elmiplant, Cramele Rotenberg, Dacia, Trufa Românească, Regatta.