FENOMENUL PITEŞTI –„REEDUCAREA PRIN TORTURĂ“

26 septembrie 2012, ora 19.30
FENOMENUL PITEŞTI –„REEDUCAREA PRIN TORTURĂ
Prezentare de film. Discuţie.

Loc: Cinematograful din Haus der Demokratie Leipzig, Bernhard-Göring-Str.152, 04277 Leipzig
Moderator: Helmuth Frauendorfer (director adjunct al Memorialului Berlin-Hohenschönhausen)


Institutul Cultural Român din Berlin prezintă în colaborare cu Arhiva pentru Mişcări Populare, Memorialul Berlin-Hohenschönhausen şi Institutul de Investigare al Crimelor Comunismului filmul documentar „Demascarea“ (Regie: Nicolae Mărgineanu, scenariu: Alin Mureşan), urmat de o discuţie despre acţiunea violentă de la Piteşti.
„Fenomenul” sau „Experimentul Piteşti” s-a desfăşurat între noiembrie 1949 şi decembrie 1951 în mai multe închisori din România comunistă (în principal la Piteşti şi Gherla, dar şi la Canal, Târgu Ocna ori Braşov). El consta în distrugerea fizică şi morală a tinerilor închişi în penitenciare prin combinarea celor mai crude şi inumane metode de tortură fizică şi psihologică, aplicate de către alţi colegi deţinuţi. Toate acţiunile se desfăşurau exclusiv în celule, între deţinuţi, ca să dea impresia neimplicării administraţiei şi Securităţii, fapt speculat de către comunişti atunci când au înscenat trei procese legate de Piteşti. Prin torturile de tipul „experimentului Piteşti” au trecut circa 1000 persoane, dintre care au murit aproximativ 50.
Filmul „Demascarea” (120 min., original cu subtitrare în limba germană)

Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut şi ne oferă consideraţiile lor generale despre scopul şi efectele acţiunii. Mărturii pline de emoţie, dure, dar echilibrate, lipsite de ură şi patimă. Filmul este completat de un capitol bonus, intitulat „Despre iertare”, în care o victimă se îmbrăţişează cu unul dintre agresorii ei.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca, Fundaţiei Konrad Adenauer, studio-ului AGER Film şi Asign Digital Graphics.

Pertener: Archiv Bürgerbewegung e.V./ Arhiva pentru Mişcări Populare
http://www.archiv-buergerbewegung.de/