- 8 September 2016 - 18 September 2016
- Tags ICR Institutul Cultural Roman ICR Viena Simpozion international Pictura Featuring Kaisersteinbruch
Muzeul și Asociația Culturală Kaisersteinbruch în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena organizează, în perioada 8-18 septembrie 2016, simpozionul internațional de pictură Featuring Kaisersteinbruch. Iniţiativa proiectului le aparţine curatorilor Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi. La simpozion sunt invitați artiştii plastici Cristian Sida (coordonator, România), Robert Köteles (România), Pierre Pirson (Belgia), Franziska Schmalzl (Austria), Loretta Stats (Austria) și Vera Brandner (Austria).
În cadrul simpozionului, în data de 15 septembrie 2016, de la ora 16.00, are loc o sesiune deschisă a artiștilor participanți cu publicul (Open Studio). Seara se va încheia cu un eveniment gastronomic cu specific românesc. În data de 18 septembrie 2016, la ora 17.30, Muzeul va găzdui vernisajul expoziției ce cuprinde lucrările realizate de artişti pe parcursul simpozionului.
Simpozionul internațional de pictură „Featuring Kaisersteinbruch" se înscrie în seria de simpozioane organizate de Museums-und Kulturverein Kaisersteinbruch (Muk) / Muzeul și Asociația Culturală Kaisersteinbruch începând cu anul 1990, marcând trecerea de la simpozioanele de sculptură la cele de pictură.
Cristian Sida s-a născut în aprilie 1974 la Arad şi a absolvit studiile de pictură la Facultatea de Artă Plastică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în clasele profesorilor Romul Nuţiu şi Constantin Flondor. Este conferențiar la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, cu studii la Sorbona, din 1998 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Timișoara. A avut expoziții personale și de grup în București, Timișoara, Arad Iași, Izmir, Paris, Aubusson, Viena, Praga, Mericourt, Budapesta, Szeghed etc. A participat la numeroase simpozioane, festivaluri şi tabere de creaţie (România, Franța, Grecia, Egipt, Azerbaijan). A obținut Premiul pentru pictură la Bienală Internațională de la Izmir, Turcia, 2011 și Bursa Națională pentru Pictură oferită de U.A.P. România pe anul 1999.
Robert Köteles s-a născut în anul 1975 în Salonta şi a absolvit în 1998 Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design, secţia pictură, sub îndrumarea profesorului Constantin Flondor. Din anul 2005, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Robert Köteles a avut următoarele expoziţii personale: „Hypercepţie" (ArTei Gallery, Hanul cu Tei, Bucureşti, 2005), „În fiinţare" (Galeria Pygmalion, Timişoara, 2008), „Forever" (Galeria Calina, Timişoara, 2011), „Centrum" (Casa Artelor, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Mogoşoaia, 2013), „Kromo" (Pal Art Gallery, Miercurea Ciuc, 2014) şi „Pending" (Anca Poterasu Gallery, Bucureşti, 2015). Artistul a participat la 65 de expoziţii de grup şi proiecte în perioada 1992-2015 şi a fost nominalizat în anul 2011 pentru premiul Gopo la categoria cea mai bună scenografie, pentru filmul „Morgen".
Lucrări semnate de Cristian Sida și Robert Köteles au fost expuse la Galeria ICR Viena în cadrul expoziţiei „Opus 5 - Soleil de l'Est - Incursiuni în pictura contemporană românească" în perioada 17 aprilie - 28 mai 2015.