Expoziție de lucrări ale Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București la Toruń

Expoziția prezentată la Galeria și Centrul de Creație Plastică din Toruń este cartea de vizită a uneia dintre cele mai importante școli de arte plastice din România, fondată în urmă cu 70 de ani, la București. Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” a fost înființat în 1949 sub numele de „Școala Medie Tehnică de Artă”. El reunea artele spectacolului cu cele vizuale: coregrafie, muzică și desen. De-a lungul anilor și-a schimbat sediul în diferite locații, și-a schimbat și numele, însă a rămas întotdeauna o școală în care se studiază artele plastice și în care frumosul se găsește la tot pasul. De-a lungul existenței sale, valoarea și creativitatea elevilor a fost răsplatită cu premii naționale și internaționale, precum și cu nominalizări la importante expoziții din străinătate. În prezent, peste 900 de elevi studiază la Liceul „Nicolae Tonitza”, atât în ciclul gimnazial, cât și în cel liceal, unde își desfășoară studiile artistice în 12 ateliere de specialitate: artă monumentală, arte grafice, arte textile, ceramică, desen animat, design ambiental, design industrial, design vestimentar, pictură de șevalet, restaurare, scenografie și sculptură.

Chiar dacă expoziția de la Toruń concentrează doar un fragment din creația de pictură și grafică a școlii bucureștene, pot fi distinse în ea zonele de interes ale elevilor.

Inspirația pentru multe lucrări prezentate este natura. Pictate cu sensibilitate, scăldate în culoare, grădinile însorite, copacii, florile sunt adesea începutul unor căutări mai lungi, ale căror rezultate pot fi forme complet abtracte, extrem de interesante. Realismul redării fragmentelor de natură se învecinează în expoziție cu imaginări ale unor lumi îndepărtate, misterioase, extrase parcă din vise. Intrăm în lumea basmelor, resimțim cumva atmosfera din Alice în Țara Minunilor sau pe cea a lui Tolkien. Uneori autorii își concentrează atenția asupra lucrurilor din imediata apropiere – obiecte simple, fragmente de arhitectură sau chipuri cunoscute. Formele mici de grafică stau alături de forme de pictură de mari dimensiuni. În toate lucrările este vizibil respectul imens pentru tehnică, bazat pe tradiția unui meșteșug solid. O laudă adusă diversității, sensibilității și imaginației, expoziția este totodată o laudă adusă bunei educații artistice.

Expoziția românească poate fi admirată în perioada 21 februarie - 30 martie 2020, în spațiile Galeriei din Piața Nowomiejski nr. 17.


Foto: lucrare de Maria Dima