Expoziţia „RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI (1866 – 1912)ˮ

Expozitia RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI (1866 - 1912)

Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi din Sibiu, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional Brukenthal şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, vă invită, în perioada 21 aprilie – 8 mai 2015, la o expoziţie de pictură monumentală „RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI (1866 – 1912)ˮ.
Expoziţia reuneşte, pentru prima dată la Bucureşti, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903, cât şi creaţii laice, documente originale, fotografii şi costume populare. Delicat lucrate, cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi uimesc atât prin rafinament şi bogaţia compoziţională, cât şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, fapt ce, atunci când sunt expuse, invită publicul la singura expoziţie monumentală din ţara noastră.

Artist de formaţie academică, ambiţios şi perseverent, Octavian Smigelschi (1866-1912) a fost un pictor de seamă ce şi-a pus o amprentă importantă în istoria artei româneşti. Pictor complex, cu o educaţie plastică europeană firească la un intelectual ardelean al epocii 1900, Smigelschi este un creator de artă naţională într-un mediu de multiculturalism care ar fi putut abate de la căutările a ceea ce s-ar putea numi „expresivitatea” expresiei naţionale.
Tematica abordată de Smigelschi este bogată şi diversă, artistul exprimându-se cu plăcere în peisaje, portrete, cu o preferinţă mărturisită în perioada sa de maturitate pentru compoziţiile cu tematică religioasă, ţărănească şi de inspiraţie simbolistă. El dorea cu ardoare crearea unei noi arte monumentale de un caracter naţional – românesc, nu numai bisericesc, ci şi profan.

Recunoaştem în activitatea de pictor de icoane spiritul ecumenic al lui Octavian Smigelschi, pictorul greco-catolic care a pictat atât iconostase şi biserici greco-catolice dar şi ortodoxe, luterane şi evanghelice, devenind consacrat în arta modernă românească prin pictura Catedralei mitropolitane ortodoxe din Sibiu. Tot în spirit ecumenic, Smigelschi este cel care leagă prin pictura sa Apusul de Occident. Această minunată armonie a picturii lui Octavian Smigelschi nu a fost niciodată atinsă, nici până atunci, nici de atunci încoace, astfel încât şi astăzi pictura sa impresionează datorită calităţii şi carismei sale.

Expoziţia „RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI” va putea fi vizitată în sala Tancred Bănăţeanu din cadrul Muzeul Ţăranului Român în perioada 21 aprilie – 8 mai 2015, marţi-duminică în intervalul orar 10-17.

Sesiunea de comunicări va fi în data de 22 aprilie a.c. în aula Ion Heliade Rădulescu din cadrul Bibliotecii Academiei Române, fiind moderată de Acad. Răzvan Theodorescu.