Expoziția „Locul nostru și alte poezii. Anka Moldovan și Ana Blandiana” la Muzeul Barjola din Gijón

Între 17 octombrie și 17 noiembrie 2024 se poate vizita la Muzeul Barjola din Gijón, Asturias, o nouă expoziție a artistei plastice Anka Moldovan, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid și al muzeului.

„Locul nostru și alte poezii” este întâlnirea simbolică dintre două artiste de adopție din Asturias: poeta Ana Blandiana, câștigătoare a prestigiosului Premiu Princesa de Asturias pentru Literatură 2024, și artista pictorița Anka Moldovan, de origine română, care, din 2019, locuiește și lucrează într-un hambar reabilitat în comuna Salas.

Acest proiect a luat naștere în urma colaborării dintre cele două artiste pentru editarea unei cărți la editura La Cama Sol, care va fi publicată în 2025. Anka Moldovan se inspiră din textele Anei Blandiana pentru a compune, pe lemn de tei, folosit în mod tradițional pentru realizarea icoanelor bizantine, un univers de umbre blânde, în care ființa se dizolvă subtil.

Sintonizarea cu care sunt asociate picturile și poeziile în această expoziție ne face să simțim că una este expresia celeilalte. Poezia Anei Blandiana ar putea fi exprimată de oricare dintre figurile feminine sau de siluetele estompate din lumea de ceață a Ankăi Moldovan. Într-o reciprocitate justă și necesară, pictura Ankăi Moldovan ar putea fi reinterpretarea vizuală a căutării eterne a Blandianei pentru a separa lucrurile de învelișul deformat al cuvintelor.

„Locul nostru / E undeva mai departe, / Sau, poate, a trecut / Și nu l-am recunoscut.” Acest poem dă titlul expoziției, în care ambele artiste își pun întrebări fundamentale despre existența ființei umane în singurătate și în societate, precum și în fața naturii. Acest „loc al nostru” sau acest non-loc nu este niciodată un cadou, nici o moștenire, ci o căutare permanentă într-un univers oniric de tăceri și aer, care ne permite să pătrundem în spațiul imaginației unde concretul prinde rădăcini într-o lumină care șterge toate granițele.

Lucrările Anei Blandiana și ale Ankăi Moldovan, fie îmbinate, fie separate, ne interpelează, ne reconfortează și ne reamintesc, printr-o estetică simplă și clară, că este posibil să găsim urme de frumusețe, frânturi de adevăr și un angajament etic ferm, provocând cititorii și vizitatorii prin metaforă și reîntorcându-se la toposul din Horațiu „Ut pictura poesis”. (Comunicat de presă www.museobarjola.es)

Anka Moldovan s-a născut la Cluj-Napoca, România, în 1976. Fiică de preot ortodox, a aprofundat tehnica icoanelor bizantine în România, adoptând anumite tehnici pe care le va aplica ulterior în pregătirea suporturile și în pictura sa. Formarea sa a continuat alături de diferiți pictori atât în Spania, cât și în România, în timp ce studia la Universidad Autónoma de Madrid, unde a obținut licența în Istoria Artei în 1998.

După ce a lucrat timp de șapte ani pentru Valerio Lazarov, s-a dedicat medierii culturale, pentru ca ulterior să lucreze câțiva ani în domeniul politicilor sociale în Comunitatea Madrid, experiență care a marcat tematica fundamentală a picturii sale: relațiile sociale și lumile interioare ale ființei umane. A expus în expoziții personale și colective în orașe precum Madrid, Berlin, Porto, New York, Paris, Sevilla, Bolzano.

Muzeul Barjola a fost creat și inaugurat pe 16 decembrie 1988, din inițiativa Guvernului Principatului Asturias și a fost dotat cu o generoasă donație de opere ale pictorului Juan Barjola și soției sale, asturiana Honesta Fernández, realizată în 1985. Administrarea muzeului este asigurată de către Departamentul de Cultură și Turism. De la înființarea sa, scopul muzeului a fost de a promova și de a aduce arta contemporană mai aproape de public prin colecția permanentă de opere ale lui Juan Barjola, un exponent de vârf al expresionismului subiectiv, precum și prin expozițiile temporare organizate de centru, facilitând dialogul dintre artiști, lucrări și public.