Expoziția itinerantă „Fragments of a Life” / „Fragmente dintr-o viaţă”, vernisată la Zürich în data de 8 martie

Expoziția „Fragments of a Life” va fi vernisată în data de 8 martie 2017 în sala de expoziții Reunion din Zürich, Elveția. Cu ajutorul narațiunilor personale şi al materialului biografic, expoziția curatată de Olga Ștefan explorează prin diverse lucrări de artă video și performance evenimentele tragice din iunie 1941 de la Iaşi, când peste 10000 de evrei au fost uciși într-unul din cele mai mari pogromuri din Europa.

Expoziția a fost prezentată și în România în perioada 27 iunie – 30 august 2016, la Iaşi, urmând a fi itinerată în Elveția în perioada 8-12 martie 2017, cu prilejul predării de către România a președinției IHRA / International Holocaust Remembrance Alliance. Proiectul „Fragments of a Life” / „Fragmente dintr-o viaţă” se axează pe povești individuale, autobiografice, şi nu pe narațiuni de amploare, tratând evenimentele din perspectiva celor care le-au trăit sau a urmașilor lor, revelând în acest fel maleabilitatea memoriei, afectată de perspectiva temporală a subiectului.

Expoziția de la Zurich cuprinde 4 lucrări multimedia: un film cu Sorana Ursu, supraviețuitoare a pogromului, un film cu artistul internațional Daniel Spoerri despre viața lui în Iași în timpul tragicelor evenimente (primul film existent care tratează această temă), un spectacol de performance „Între granițe”/ „In between”, și filmul documentar „Souvenirs de Iași”, de Romulus Balázs. Proiectele de artă contemporană produse pentru expoziţie provin de la artişti ale căror destine i-au dus în Elveţia, Germania, Israel şi Franţa, dar ale căror origini se regăsesc în Iaşi sau în alte părţi ale României, locuri de unde familiile lor au trebuit să fugă, mânate de război sau represiune. Proiectele reunesc poveşti despre migraţie, strămutare, asimilare şi uitare, cu reflecţii asupra noţiunilor de casă, identitate şi apartenenţă. Această expoziţie conectează trecutul cu prezentul, reunind Elveţia, Germania, Franţa, Israelul şi România, şi dezvăluind legăturile lor istorice prin intermediul experienţelor personale şi al rutelor paralele de migraţie.

Program

8.03, orele 19:00 – vernisajul expoziției în prezența curatoarei Olga Ștefan

8.03, orele 20:00 – prelegere cu Miklos Klaus Rozsa, Olga Ștefan, Elianna Renner: „Where are we going, where have we been?”

9.03, orele 19:00 – Performance interactiv „In Between”/„Intre Granițe” realizat de David Schwartz, Katia Pascariu, Ioana Florea și Alice Marinescu (RO)

12.03, orele 12:00 – tur curatorial cu Olga Ștefan

Expoziția se poate vizita zilnic între 9 și 12 martie, între orele 12:00 și 18:00 la Reunion Art Space, Müllerstrasse 57, Zürich.

Institutul Cultural Român din Berlin este unul din partenerii importanți ai proiectului, alături de organizatorii principali Asociația 1+1 și tranzit.ro/iași, precum și de AFCN, Fundația ProHelvetia, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund și Ambasada Republicii Federale Germane în România.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.

Expoziția a fost prezentată și în România în perioada 27 iunie – 30 august 2016, la Iaşi, urmând a fi itinerată în Elveția în perioada 8-12 martie 2017, cu prilejul predării de către România a președinției IHRA / International Holocaust Remembrance Alliance.