- 5 February 2025
- Etichete IRCCU Venetia
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Filiala Grafică din Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România, organizează expoziţia de grafică „Într-un Pătrat” a artiştilor Ovidiu Croitoru şi Carmen Apetrei, care va fi deschisă publicului în Galeria principală a Institutului în perioada 10–18 februarie 2025. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi 11 februarie 2025, la ora 17:00. Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, în intervalul orar 14:00–19:00. Expoziţia cuprinde o serie de lucrări realizate de către artiştii expozanţi, care au utilizat diferite tehnici ale artelor grafice în încercarea de a surprinde stări, momente de reflexie din cotidianitatea trăită. Prin lucrurile lor, artiştii reprezintă spiritul creator al şcolii româneşti de grafică în unul dintre mediile cultural–artistice cu largă deschidere pentru publicul internaţional iubitor de artă contemporană.
„Ovidiu Croitoru îşi găseşte sursa de inspiraţie în natură şi în alcătuirea umană, însă, la nivel conceptual, lucrările sale transcend universul vizibil şi accesează zone superioare, de factură strict spirituală. Prin desenul lui rafinat, îndelung exersat, ce-i permite să realizeze, pe deplin motivat ideatic şi estetic, esenţializări şi metamorfozări ale formei, graficianul reuşeşte să creeze un limbaj propriu, apt să-i exprime viziunea şi să-l propulseze pe privitor într-o lume din care au dispărut toate detaliile de prisos, lăsând loc unei plenare manifestări a esenţialului” (Luiza Barcan, critic şi istoric de artă).
„Semnul grafic devine o modalitate de exprimare şi comunicare ce converteşte realitatea vizuală în forme şi imagini recodate, în sensul în care vizualitatea imaginii devine vector al resorturilor interioare, subiective. […] Lucrările acroşează şi examinează semnele din exterior, urmăresc totodată o codificare care oferă capacitatea de a inventa configuraţii noi pentru conţinuturi extrase din realitatea vizuală” (conf. univ. dr. Carmen Apetrei).
Ovidiu Croitoru, grafician, conferenţiar universitar în cadrul Departamentului Grafică al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, a absolvit Universitatea de Arte din Bucureşti, promoţia 1998, clasa profesor Mircia Dumitrescu. Desfăşoară de-a lungul anilor o bogată activitate creativă în domeniul artelor grafice, ce se reflectă în multitudinea expoziţiilor şi evenimentelor artistice naţionale si internaţionale la care a participat, precum cele din 2024: “Marco Polo – călătoria ca întâlnire / Il viaggio come incontro”, Veneţia–Genova–Roma şi “Într-un pătrat”, Bucureşti–Craiova–Timişoara; “Republic exhibition”, Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Fine Arts (Turcia), 2021; “From East to East”, Contemporary Printmaking Art Exchange Exhibition (China), 2020 şi Varna (Bulgaria), 2013; “Segni/Disegni”, Primăria Dolo, Direcţia de Cultură, Regiunea Veneto, Gruppo Artisti della Sacissica, Associazione Culturale Arti Visive Riviera del Brenta şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, 2004. Restaurator de carte, vol. 1–2 din operele lui Mihai Eminescu, păstrate la Biblioteca Academiei Române.
Carmen Apetrei, grafician, conferenţiar universitar în cadrul Departamentului Grafică al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, este Decanul Facultăţii de Arte Plastice din anul 2020. Este absolventă a Liceului de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi (1989) şi a Universităţii de Arte din Bucureşti, specializarea Grafică (1996), la grupa coordonată de profesorul universitar Mircia Dumitrescu. Din anul 1996 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Grafică din Bucureşti. Este prezentă constant în expoziţii organizate atât în ţară, cât şi în străinătate, şi activează în domeniul graficii de carte şi publicitare, în care a realizat o serie de lucrări de graphic design, albume, cataloage de artist, ş. a. În anul 2010 a obţinut Diploma de Doctor în Arte Vizuale, cu o lucrare coordonată de prof. univ. dr. Zamfir Dumitrescu. În anul 2004, Ministerul Culturii şi Cultelor din România i-a acordat Premiul naţional pentru tânăr grafician în domeniul cărţii, iar în anul 2001 a obţinut Premiul Societăţii Colecţionarilor din România la ediţia a V-a a Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană “Iosif Iser” de la Ploieşti.