Ediţia a XXIX-a a Salonului Internaţional de Carte de la Torino

Editia a XXIX-a a Salonului International de Carte de la Torino


În perioada 12-16 mai 2016 are loc cea de-a XXIX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. Anul acesta tema ediţiei este Visioni/Viziuni, Oaspetele de onoare al acestei ediții este, conform unui concept nou, cultura unei țări, anul acesta fiind selectată cultura țărilor arabe sub titlul: Le culture arabe ospiti al Lingotto: la letteratura come patria condivisa.
Pentru al optulea an consecutiv, Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, organizează participarea ţării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand naţional cu tema La Romania incontra le culture del mondo/România întâlnește culturile lumii.  
Standul României, cu o suprafaţă de 120 metri pătraţi (Sala România), prezintă un concept inspirat de tema principală a ediției din acest an a Salonului și este realizat în parteneriat cu organizatorii.

Ținând cont de faptul că anul acesta se aniversează 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și 120 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și-a propus să marcheze aceste momente printr-o volumetrie a construcției standului și o grafică specială dedicată celor două mari personalități române, grafică ce va decora interiorul Sălii România.

Situat în Pavilionul 3 P10-R09, standul României conține: o zonă dedicată vânzării de carte, organizată cu sprijinul Grupului Librarium; o zonă destinată evenimentelor literare care vor avea loc la standul României; o cabină radio care va găzdui echipa Radio Torino International, unul dintre partenerii media ai participării României la Salonul de Carte, și un punct de informare turistică organizat în parteneriat cu Biroul Național de Turism al României în Italia.

Pe parcursul celor cinci zile, atât la Standul României, cât şi în alte săli din cadrul Salonului sunt organizate manifestări care au scopul de a promova relaţiile bilaterale în domeniile literatură, traduceri şi politici editoriale, de a stimula interesul specialiştilor, editorilor şi traducătorilor pentru literatura română, de a încuraja contactele directe între scriitorii invitaţi şi publicul larg, precum şi păstrarea legăturii comunităţii româneşti cu valorile culturale ale ţării de origine. Astfel, manifestările organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pe parcursul desfăşurării Salonului Internaţional de Carte de la Torino vor reuni aproximativ 40 de invitaţi: scriitori români, românişti, traducători de literatură română în limba italiană, istorici, editori, critici literari, jurnaliști și reprezentanţi ai unor edituri italiene. În programul de evenimente sunt inserate numeroase prezentări de carte ale autorilor: Savatie Baștovoi, Elena Vlădăreanu, Sînziana Popescu, Gianluca Masi, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Radu Pavel Gheo, Ruxandra Cesereanu, etc.

Organizarea anuală a prezenţei României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino se înscrie în strategia Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia privind promovarea literaturii române în Italia.
Parteneri: Salonul Internațional de Carte de la Torino, Consulatul General al României la Torino, Biroul Național de Turism al României în Italia, Pordenonelegge.it, Librăria Libris din Brașov, Centrul Cultural Italo-Român din Milano și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Parteneri media: Radio Torino International, revista bilingvă „Orizonturi culturale italo-române” și ziarul „Vocea”.