Institutul Cultural Român de la New York prezintă, în această toamnă, în premieră, o impresionantă și până acum total necunoscută colecție de portrete alb-negru ale artiștilor și oamenilor de cultură români din anii 1970-1990, realizate de Eugeniu Lupu, operator de film și fotograf român stabilit de mai bine de trei decenii în Statele Unite. Cele peste 130 de fotografii oferă o privire intimă asupra lumii culturale din România comunistă, într-o o perioadă de mare tensiune politică, dar și de efervescență creativă. Între importantele figuri culturale - artiști și intelectuali – portretizați, se numără:Geta Brătescu, Ana Lupaș, Ion Bitzan, Ion Nicodim, Ana Blandiana, Nina Cassian, Nichita Stănescu, Victor Rebengiuc, Toma Caragiu, Wanda Mihuleac, Ștefan Câlția, Victoria Zidaru, Sorin Ilfoveanu, Ion Pacea, Ana Iliuț, Simona Runcan, Wanda Sachelarie Vladimirescu, Daniela Anencov, Fănuș Neagu, Ion Jalea, Constantin Nirca Marcu, Patriciu Mateescu, Adina Țuculescu, Liana Axinte, Gabriela Cristu, Anca Șesan ș.m.a.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 15 noiembrie 2024, în Galeria „Brâncuși” a ICR New York, marcând totodată și aniversarea vârstei de 84 de ani a artistului româno-american.
Acoperind două decenii în care arta românească a trecut prin schimbări semnificative, lucrările lui Eugeniu Lupu captează esența unei lumi în care arta nu era doar un mijloc de exprimare personală, ci și un act de rezistență tăcută. Portretele lui Eugeniu Lupu nu sunt doar imagini, ele sunt fragmente de povești nescrise, pline de sensuri ascunse, care reflectă complexitatea și determinarea celor care, prin arta lor, au reușit să rămână fertili și autentici. Portretele realizate de Eugeniu Lupu sunt nu doar imagini de arhivă, ci adevărate ecouri ale unei perioade, martori ai unei epoci în care arta a fost un act de curaj și perseverență.
EUGENIU LUPU (n. 1940) a lucrat ca operator de film la Studioul „Sahia”, unde a lucrat la peste 250 de documentare, dar și ca fotograf profesionist. A emigrat în Statele Unite în 1991 și s-a stabilit la Cleveland, în Ohio, unde și-a continuat cariera artistică. În anii 1970 și 1980, Lupu a fotografiat mai mult de 600 de artiști români, care au captat atmosfera unei epoci foarte creative a culturii românești. Între 1965 și 1991, a lucrat pentru revistele „Arta” și „Secolul 20”. În America, Lupu a avut mai multe expoziții de fotografie, cea mai recentă fiind intitulată“The Flowers Never Cry”.
Expoziția„ECOURILE UNEI EPOCI: 100 de artiști români dezvăluiți”va fi deschisă publicului în perioada 15 noiembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 în Galeria „Brâncuși” a ICR New York.
Detaliile evenimentului și informații suplimentare cu privire la proiect pot fi consultate pe website-ul ICR New York, la adresa: ECHOES OF AN ERA: 100 Romanian Artists Revealed | RCIUSA.
Mai multe detalii despre
proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de
socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw