„Drumul lui Brâncuși“, unul dintre proiectele anunțate de Filiala ICR Oltenia-Gorj

Filiala ICR Oltenia-Gorj din Târgu-Jiu, a cărei inaugurare a avut loc vineri, va face accesibile programele institutului în această regiune. „Va propune ea însăși programe, pentru că vrem să sprijinim valorile locale“, a explicat președintele ICR, Andrei Marga, care a adăugat că, în privința fondurilor, se va merge pe modelul cofinanțărilor.

Andrei Marga a menționat că sunt valori în România insuficient etalate și trebuie extins prestigiul culturii române. Președintele ICR le-a vorbit gorjenilor și despre extinderea rețelei instituției, idee sprijinită și de prim-ministrul Victor Ponta.

Proiectul de suflet al directorului Filialei Oltenia-Gorj, Ion Cepoi, este „Drumul lui Brâncuși“, proiect ce va atrage fonduri guvernamentale și europene pentru a transforma traseul Hobița – Târgu-Jiu într-o oportunitate turistică și culturală de anvergură națională și internațională. „În acest moment această filială nu are decât viitor; de noi depinde să capete și un trecut“, a declarat Ion Cepoi.

La inaugurarea filialei din Casa Grigore Iunian (Bd. Republicii nr. 1) au ținut scurte cuvântări președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Câlea, subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca și președintele Senatului Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu-Jiu, Adrian Gorun. Acesta din urmă a menționat și faptul că o fostă directoare a ICR se întreba ce caută o filială a acestei instituții în județul Gorj, „ca și cum aici nu ar exista oameni meritorii“. La inaugurare a fost prezent și directorul adjunct al filialei, Marilena Pârvulescu.

Cu acest prilej, a fost vernisată expoziția „Reverberații brâncușiene“, al cărei curator este Vasile Fuiorea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Gorj, și au fost făcute donații de carte pentru bibliotecile institutelor culturale române din străinătate.