Dezbatere: Traumele copilăriei și violența în familie

În cadrul programului anual Dezbaterile Alexandru Busuioceanu, vă propunem o discuție pe o temă de mare actualiate Traumele copilăriei și violența în familie organizată în colaborare cu editura Omen Ediciones și Ambasada României în Regatul Spaniei. 

Evenimenul va avea loc pe 23 septembrie 2024, ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român și vor participa Camelia Cavadia, autoarea romanului Măștile fricii, Paula Stoica, psiholog, și Oana Moșniagu, jurnalistă și fondatoarea editurii Omen (Omen Ediciones) de la Madrid.

Paula Stoica, cu o pregătire temeinică în domeniul psihologiei, atât pentru copii, cât și pentru adulți, are o bogată experiență în competențe de evaluare și intervenție în specializările psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie la Madrid, Alcala de Henares și Guadalajara.

Camelia Cavadia (n.1969), cu peste 30 de ani în PR, la cele mai importante televiziuni, cofondator al Agenției de Comunicare Fabrica de PR, a debutat în literatură în anul 2015, la editura Trei cu romanul Vina. La un an de la apariție Vina a fost desemnat cel mai bun roman de debut la Festival du premier roman Chambéry, un festival internațional de literatură, recunoscut în lumea întreagă. În același an îi apare cel de-al doilea roman Măștile fricii, „o carte cutremurătoare și fascinantă deopotrivă” lansat mai târziu şi în Anglia unde devine un bestseller și se reeditează în peste 10.000 de exemplare. Peste doi ani, urmează un al treilea roman Purgatoriul îngerilor despre care scriitorul Radu Vancu afirmă că este „documentul emoționant al unei lumi a copiilor dispăruți”. Anul trecut, i-a apărut a patra carte Sufletul lumii, o culegere de 12 povestiri despre un timp al miracolelor și al ritualurilor magice, o carte în care fantasticul se îmbină cu realul, iar poveștile pătrund în viața de zi cu zi a personajelor.

Romanul Măștile fricii, apărut la începutul acestei luni și în limba spaniolă în traducerea Alinei Popescu, este o carte impresionantă, „o istorie a metamorfozei unei personalităţi abuzate de violenţă şi frică, o privire emoţionantă asupra maternităţii înăbuşite de stereotipuri şi a unei iubiri care putea să fie perfectă, dacă protagoniştii săi ar fi trăit prezentul”.

Rebeca Yanke, jurnalistă la prestigioasa publicaţie El Mundo, a declarat că romanul Măștile fricii („Las máscaras del miedo”) este „un roman pe cât de intens, pe atât de copleşitor, care te răvăşeşte pentru că toţi am avut momente în care am trăit în întuneric.

Alina Popescu, traducătoarea romanului în limba spaniolă: „Această poveste cutremurătoare, pe care am citit-o şi am tradus-o cu sufletul la gură, este un extraordinar exemplu de proză socială, de mărturie a unei realităţi cu care mulţi dintre noi ne putem identifica...”