Cyber Island | artist: Adrian Grecu, curator: Horaţiu Cristea

Expoziţia de artă digitală „Cyber Island” a artistului Adrian Grecu, curator Horaţiu Cristea,va fi deschisă publicului înspaţiul Piccola Galleria al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada 5-13 noiembrie 2024. Vor fi expuse lucrări de artă digitală realizate cu ajutorul softurilor de modelaj şi rendering 3D, laser print pe comatex, colaje de imagini generate de autor cu ajutorul programului de A.I., Midjourney, printate pe hârtie şi caşerate pe hârtie artizanală.

Vernisajul va avea loc marţi, 5 noiembrie 2024.

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, în intervalul orar 15:00–20:00.

Proiectul este realizat în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

„Punctul de plecare al acestei expoziţii este o lucrare CGI (Computer Generated Image), realizată în 1998, intitulată “Insula”, care a devenit şi sursă de inspiraţie pentru titlul expoziţiei. Această abordare experimentală a artei generate pe computer cu ajutorul softurilor de modelaj şi rendering 3D a marcat un teren fertil, un început de drum dar şi o constantă a artei mele.”

(Adrian Grecu)

,,Insula, lucrare realizată de Adrian Grecu cu CGI în anul 1998, într-o perioadă în care peisajul artistic românesc era dominat încă de mijloacele tradiţionale de exprimare vizuală, reprezintă punctul de plecare, filonul unde îşi are rădăcinile actualul proiect expoziţional Cyber Island. Noul limbaj artistic, bazat pe actualele tehnologii digitale, redimensionează şi recreează tradiţionalul canvas într-o pânză pe care artistul aşterne, în limbajul binar al programării de tip cibernetic, un univers în continuă transformare, univers unde timpul şi gândul curg într-un flux al conştiinţei.”

(Horaţiu Cristea)

Adrian Grecu (n. 1969) este un artist român, unul dintre pionierii artei digitale în România. În ultimii ani, artistul se concentrează pe explorarea limitelor mediului vizual, a capabilităţilor oferite de tehnologieşi a extinderii cadrului conceptual, lucrând la confluenţa dintre artă/creativitate şi cele mai noi tehnologii. Astfel, producţia sa artistică actuală include Realitatea Augmentată (A.R.) şi Realitatea Virtuală (V.R.) încorporate în instalaţii sculpturale complexe, inovatoare, prezentate într-o serie de expoziţii larg appreciate şi în ultima vreme obţinerea de imagini şi animaţii cu ajutorul Inteligenţei Artificiale (A.I.). La Gala Premiilor UAP 2023, i s-a decernat Premiul pentru Multimedia. Are în palmares numeroase participări la expoziţii din ţară şi din străinătate şi a organizat câte o expoziţie personală aproape în fiecare an, în spaţii expoziţionale consacrate din ţară şi din străinătate.

Horaţiu Cristea este artist vizual şi curator independent, interesat în acelaşi timp de istoria recentă a artei. A urmat cursurile programului de master ,,Practici Curatoriale Contemporane”, la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, iar în prezent este doctorand în cadrul Şcolii Doctorale a aceleiaşi universităţi, cu o cercetare având ca temă ,,Critica de artă din România în perioada anilor 1980– 2000”. A curatoriat diverse expoziţii în Cluj-Napoca (Centrul de Cultura Urbana Cluj şi Galeria Casa Matei). Coordonează spaţiul expoziţional neconvenţional ,,C/K100 Gallery’’ din Târgu Mureş.